Thursday, December 31, 2009

Perak:Berita Panas Penutup 2009,Hamidah Osman cuba ceroboh surau

Hamidah Osman (kiri), Adun Sg Rapat daripada BN kini berusaha keras untuk menceroboh masuk ke Surau Al-Falah di Taman Song Choon, Ipoh.

Pada mulanya, beliau yang mewakili Umno di taman itu telah meminta kebenaran untuk mengadakan program Umno bersama penduduk taman tersebut.

Tetapi, permintaan tersebut telah ditolak oleh AJK Surau yang bermesyuarat dan membuat keputusan untuk tidak membenarkan permintaan tersebut kerana program berkenaan anjuran parti politik. Sebagai memenuhi saranan Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah agar surau dan masjid tidak dicampur adukkan dengan hal-hal politik.

Namun begitu, Hamidah tidak berpuas hati dan ingin meneruskan juga program di surau tersebut pada esok hari, Jumaat (1.1.2010) jam 8.00 pagi.

Beliau telah menggunakan sepenuh kuasanya (sepertimana kuasa merampas kerajaan negeri dan melarikan adun-adun) untuk mengenepikan keputusan mesyuarat ahli jawatankuasa surau dengan menyeret Jabatan Agama Islam Perak dan juga Pengarahnya, Dato' Sheikh Mohd Nor Bin Mansor Al-Hafiz didalam masalah ini.

Diharap semoga pihak JAIPk tidak berjaya 'dibaculkan' oleh Hamidah demi memenuhi hasrat politiknya. Keputusan mesyuarat AJK Surau perlu dihormati dan dipertahankan oleh pihak Jaipk dan Pengarahnya.

Kini, Hamidah benar-benar ingin menunjukkan kuasanya dengan mengarahkan agar kesemua khemah-khemah yang sebelum ini dipasang dipadang berhampiran surau tersebut
dipindahkan kedalam kawasan surau.

Jika sebelum ini, beliau pernah dihalau oleh penduduk sebuah taman didalam kawasan 'jajahannya' semasa ingin mengadakan majlis bersama rakyat disitu. Dia dihalau kerana sebelum ini pernah berjanji untuk menyelesaikan permasalahan ditaman tersebut tetapi janji hanya tinggal janji. Setelah permasalahan ditaman tersebut berjaya diselesaikan oleh kerajaan Pakatan Rakyat, beliau kembali datang kesitu untuk berjanji lagi. Akibatnya, beliau telah dihalau daripada memasuki taman tersebut.

Keras sungguh kepalanya. Sama-samalah kita tunggu dan lihat langkah selanjutnya daripada seorang wanita yang bergelar 'Yang Berhormat' ini. Masih terhormatkah perbuatan-perbuatan sumbangnya dinegeri tercinta ini.

Sumber

Wednesday, December 30, 2009

Saudara Muslim Kita Di INDIA Terpaksa Guna Nama Hindu......

India menjadi negara ketiga di dunia yang paling besar jumlah populasi Muslimnya, setelah Indonesia dan Pakistan. Jumlah Muslimin di negara majoritis penganut agama Hindu itu sekitar 140 juta orang. Meski jumlahnya signifikan, kaum Muslimin India sejak lama mengalami penindasan dan diskriminasi di sektor sosial dan ekonomi.

India hanya memberikan peluang yang kecil bagi kaum Muslimin yang ingin bekerja misalnya dalam polis, kemiliteran, pemerintahan bahkan untuk menjadi mahasiswa di universiti-universiti negeri. Akibatnya, tingkat pendidikan dan pengangguran di kalangan komuniti Muslim India cukup tinggi dibandingkan kelompok minoriti lainnya seperti kaum Kristian dan Sikhs.

Di India, perniagaan berlian menjadi bisnes yang menguntungkan. Tapi tidak mudah bagi Muslim yang ingin mendapatkan pekerjaan di industri yang dimonopoli oleh majoriti Hindu India. Banyak Muslim yang terpaksa menggunakan nama Hindu agar boleh mendapatkan pekerjaan dalam industri ini.

"Kami sudah melakukannya sejak lama sekali, kami sangat berhati-hati agar nama asli dan alamat kami tidak terbongkar di tempat kerja. Kami akan kehilangan pekerjaan jika mereka tahu bahawa kami Muslim," kata Allarakha, seorang pekerja muslim yang ikut menggunakan nama Hindu.

Keluarga Mehboob Pathan yang Muslim, juga melakukan hal yang sama. Dia, anak lelaki dan anak perempuannya menggunakan nama Hindu agar mendapatkan pekerjaan. "Seperti saya, ayah juga menyembunyikan identiti agamanya hanya untuk mendapatkan pekerjaan," kata anak lelaki Pathan, Mushtaq yang menggunakan nama Hindu "Mukesh".

Tapi keluarga itu mengalami peristiwa pahit kerana menggunakan nama Hindu. Ayah Mushtaq yang menggunakan nama Hindu "Jayenti Bhatti" suatu hari menghilang dan mereka melaporkannya kepada pihak berkuasa. Tragisnya, ketika ditemukan, ayah Mushtaq sudah mati dibunuh kerana masalah wang dan jenazahnya dibakar kerana dikira penganut agama Hindu.

Kenyataan itu membuat keluarga Mushtaq terkejut dan menyesali pihak berkuasa yang membakar jenazah ayahnya. "Penyelidikan telah mengindentifikasi bahawa ayah saya seorang Muslim. Kami terlalu miskin untuk melakukan apapun," keluh Mushtaq.

Tapi pihak polis berdalih ketika memutuskan dikremasi, mereka tidak tahu bahawa ayah Mushtaq seorang muslim. "Keluarganya datang terlambat, kami tidak boleh berharap lagi," ujar seorang pegawai polis.

sumber

GST: Umno Selamanya Bersifat Memperbodohkan Melayu

"Kerajaan BN yang berslogankan Rakyat Didahulukan akan melaksanakan GST atau (goods and services tax) dalam tahun 2011. Rang Undang-undangnya telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan Kedua . Bacaan kali kedua dan seterusnya perbahasan mengenai GST dijadual diadakan pada sidang Dewan Rakyat tahun depan iaitu sekitar Mac 2010. Sepertimana biasa UMNO akan menyatakan apa jua cukai yang dikenakan ke atas rakyat TIDAK AKAN MEMBEBANKAN. Kalau kita teliti apa jua tindakan pemimpin UMNO yang mengkhianati wang rakyat seperti tindakan menyelamatkan MISC, PERWAJA, UEM (yang mahu bankrap), suatu masa dahulu – semuanya bagus dan positif belaka.

TIDAK PERNAH kita mendengar perkataan GAGAL. Dalam misi lawatan semua PM atau Menteri-menterinya ke luar negara. SEMUANYA berjaya dan positif belaka. Tetapi mungkin ada kebenarannya. BERJAYA pada peribadi dan kroni mereka tetapi merugikan rakyat atau negara. Kini mereka memperkenalkan GST pula. Memang seharusnya diberikan kredit kepada para ‘think tanks’ BN/UMNO kerana mereka amat kreatif memperkenalkan sautu yang baru yang tidak dapat difikirkan oleh benak kita yang naïf ini.Mereka memperkenalkan pembaharuan yang menguntungkan mereka tetapi dalam masa yang sama merugikan rakyat. Kalau benar semua cukai yang dikenakan tidak membebankan, maka kita sarankan kerajaan mengenakan cukai 100% ke atas semua perkhidmatan yang diberi dan barangan yang dijual. Logikkan?!!! Kenapa tidak? Ianya tidak membebankan rakyat!!.. Jadi, siapa yang terbeban?!! Bacalah laporan akhbar di bawah ini:

GST tidak bebankan rakyat

Oleh ARSHAD KHAN
pengarang@utusan.com.myKUALA LUMPUR 3 Dis. – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan memastikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dirancang untuk diperkenalkan tahun hadapan tidak akan membebankan rakyat terutama kumpulan berpendapatan rendah.Menurut Perdana Menteri, barangan keperluan asas yang banyak digunakan rakyat akan dikecualikan daripada GST.“Untuk meneruskan (pengenalan GST) kita akan lakukannya dengan struktur yang teratur dan lembut di mana cukai akan diperkenalkan secara semula jadi sejajar dengan tahap perkhidmatan dan cukai jualan agar ia (GST) tidak menjadi satu beban tambahan,” katanya.

UMNO amat bijak memperkenal dan mencipta undang-undang dan peraturan yang menyakit dan menyusahkan rakyat marhaen dan memberi keuntungan kepada golongan borgeous. Lalu mereka bersilap mata dengan rakyat agar rakyat dapat dikelirukan dengan istilah-istilah canggih mereka. BN/UMNO dapat menterbalikkan (turnover) pemikiran rakyat hanya dengan, satu kenyataan, istilah atau slogan. Rasuah ditukarkan kepada politik wang, royalty kepada wang ehsan, yuran sekolah ditukar kepada bayaran tambahan, minyak petrol merah ditukar warna kepada kuning lalu dinakaman RON95 lah dan sebagainya. Tetapi kita pelik juga, sekiranya ia tidak membebankan, kenapa Sabah dan Sarawak mohon perlaksanaan GST ditangguhkan? Sila baca laporan akhbar di bawah:

Sabah, S'wak seeks delay in GST implementationJoe Fernandez | Dec 19, 09 5:07pm Malaysiakini Online Sabah and Sarawak are pressing for an unspecified moratorium on the implementation of the GST (goods and services tax) beyond the mid-2011 implementation date.

Kenapa Sabah dan Sarawak begitu dangkal dan dungu memohon penangguhan perlaksanaan GST? Bukankah GST memanfaatkan kamu semua iaitu rakyat??!! Kalau kita teliti, sudah terlalu banyak cukai dan bayaran perkhidmatan yang terpaksa dibayar oleh rakyat kepada kerajaan.Malah ada yang bertindan. Contohnya di Pahang, selain dari cukai tanah yang dikutip oleh Pejabat Tanah, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) juga mengenakan cukai yang dikenalai sebagai ‘Cukai Tanah Kosong’ dalam kawasan pentadbirannya. Jangan silap faham, cukai pintu juga dikenakan oleh MPK. Telekom Malaysia ‘merompak’ wang rakyat melalui sewa bulanan telefon sebanyak RM26. Kita tidak dapat menerima rasional terhadap apa jua alasannya. Bayaran streamyx atau broadband yang tinggi jika dibandingkan dengan negara jiran dan sebagainya. Cukai pendapatan,cukai Keuntungan Hartanah, cukai perkhidmatan sebanyak 5%, cukai iklan, bayaran parking, tol dan banyak lagi. Kesemua ini adalah bayaran yang dikenakan secara tidaklangsung ke atas perkhidmatan yang mereka (UMNO) dakwa berikan kepada rakyat secara percuma seperti perkhidmatan kesihatan dan pelajaran. Tetapi oleh kerana minda rakyat khususnya orang UMNO/BN sudah didungukan, mereka tidak kesah dengan semua cukai yang zalim ini.


Sifat memperbodohkan rakyat tidakpernah hilang dari UMNO. Pemimpin-pemimpinya secara selamba dan dengan muka yang tidak bersalah membuat kenyataan dalam media kononnya apa saja cukai dan tindakan mereka adalah untuk kebaikan rakyat. Sebenarnya dalam negara pseudo-democracy acuan UMNO ini, apa jua dakwan tindakan mereka kononnya untuk kepentingan negara sebenar perlu difahami ialah untuk kepentingan UMNO atau pemimpin-pemimpinnya. Mungkin ada apa yang mereka lakukan memberi kebaikan kepada rakyat tetapi mudaratnya lebih besar dari manfaatnya. Majoriti orangmelayu terus hidup dalam kemiskinan walaupun negara kaya raya dan diperintah oleh orang melayu yang mendakwa kononnya membela bangsa dan mengekalkan ketuanan Melayu. Moga mereka (UMNO) menerima pembalasan yang sepedih-pedihnya di akhirat nanti atas pengkhianatan mereka. Amin ..(Sumber)

Teruskan Ideologi Sayyid Qutb- Calon Mursyid Am Ikhwan

Salah seorang yang terpilih menjadi anggota Maktabul Irsyad Jemaah Ikhwanul Muslimin adalah Mohamad Badee, dan menyatakan akan melanjutkan ideologi (cita-cita) Sayyid Qutb, sebagai sebahagian dari proses perbaikan reformasi secara damai. Badee bersama dengan Dr.Abdul Mu'in Abul Fotuoh dan Dr.Mohammad Habib terpilih menjadi anggota Maktabul Irsyad yang baru.

Dr.Mohammed Badee, seorang tokoh senior Ikhwan, yang baru-baru ini terpilih menjadi anggota Maktabul Irsyad, yang akan menentukan pemilihan Mursyid 'Aam yang baru, di mana jawatan Mursyid 'Aam sekarang dipegang oleh Dr. Mahdi Akif (81), yang akan berakhir 13 Januari nanti. Pelbagai kalangan baik eksternal maupun internal jemaah Ikhwan, memperkirakan Mohammed Badee akan terpilih menggantikan Mahdi Akif, yang akan segera berakhir tempoh jawatannya sebagai Mursyid 'Aam. Jika terpilih, Badee akan menjadi Mursyid 'Aam yang ke 8, yang akan memimpin gerakan terbesar di dunia saat ini, yang memilki cabang di lebih dari 70 negara.

Dalam kesempatan pemilihan anggota Maktabul Irsyad yang baru itu, Badee yang mendapatkan suara tertinggi, menegaskan akan mengikuti jejak langkah ideologi (cita-cita) yang telah diwariskan Sayyid Qutb yang selalu dituduh negatif, sebagai tokoh garis keras.

Menurut Badee tokoh yang mendapatkan padangan negatif itu, tak lain tokoh yang sangat ideal, dan faktanya tokoh yang reformis yang mendapatkan respek yang tinggi dari berbagai kalangan termasuk seorang pengarang, terkemuka Eugene Rogan, yang mengarang tentang 'Dunia Arab. Rogan dalam bukunya itu menyebutkan Sayyid Qutb sejatinya adalah seorang pembaharu, yang dengan keyakinannya memperbaiki bangsa Arab dan kaum muslimin di kawasan itu.

Badee sangat popular dan mendapatkan dukungan dari berbagai kalangan termasuk organisasi doktor seluruh Mesir. Tokoh Ikhwanini dinilai memiliki perspektif lain, di mana ia akan menjembatani aspirasi kalangan generasi tua dan muda, yang lebih puritan, dan tidak ingin terlibat dalam carut kehidupan politik di Mesir, yang sangat dikendalikan parti yang berkuasa NDP, dibawah Hosni Mubarak. Badee juga dikenal memiliki hubungan yang hangat dengan tokoh-tokoh Ikhwan lainnya, seperti Dr.Mu'in Abul Fotouh dan Dr.Mohammed Habib, yang dipandang mewakili generasi yang lebih senior di kalangan Ikhwan. Dan, Badee mengharapkan dengan kepemimpinan baru nanti Ikhwan akan terus mampu menghadapi tentangan zaman, dan tetap wujud serta menegakkan cita-citanya di seluruh dunia.

Badee juga menyatakan dalam mengelola jemaah Ikhwan, tidak luput dari kesalahan, dan semua anggota Maktabul Irsyad membuka diri untuk melakukan perbaikan dan kemajuan, "Di atas semua itu, kami hanya manusia", tegasnya.

Sumber

Saturday, December 26, 2009

Enjin hilang, negara boleh hancur!!! – Anwar Ridhwan

SHAH ALAM, 25 Dis: Sasterawan Negara ke-10, Datuk Dr Anwar Ridhwan menyifatkan kehilangan enjin F-5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebagai tanda aras keruntuhan moral pimpinan negara ini.

Beliau melahirkan kekesalannya kerana perkara yang tidak pernah dibayangkan boleh berlaku sebelum ini seperti kehilangan enjin pesawat yang saiznya besar tetapi mudah pula untuk diseludup ke luar negara.

“Kalau sampai dua enjin pesawat pejuang boleh hilang yang ahli silap mata terkenal dunia seperti David Copperfield tidak boleh hilangkannya tetapi yang menjaga keselamatan negara boleh hilangkan, ini satu gambaran runtuhnya iklim moral yang besar.

“Kita bimbang jika tidak diberi kesedaran tentang perlunya menjaga iklim moral dan integriti di kalangan generasi muda, negara ini akan rosak dan runtuh,” tegas Dr Anwar lagi.

Sebelum itu, Dr Anwar mengucapkan terima kasih atas kesudian Lembaga Muzium Selangor dan Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor menganjurkan majlis meraikan beliau sebagai Sasterawan Negara ke-10, semalam.

Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Raja Lumu, di Muzium Selangor dengan kehadiran Sasterawan Negara, Datuk (Dr) A Samad Said yang turut menyampaikan ucapan, Bendahari Gapena, Haji Hamzah Hamdani yang yang menyampaikan ucaptama dipengerusikan oleh Dr Ibrahim Ghafar.

Turut menyerikan lagi majlis berkenaan adalah Penggiat sastera dan budaya Melayu, Prof Dr Siti Zainon Ismail, Abdul Ghafar Ibrahim, Dr Ami Masra, Ahmad Sarju dan ramai lagi termasuk penuntut-penuntut Universiti seperti MSU.

“Saya sebagai anak Selangor merasa bangga dan terharu kerana setelah nama-nama besar sastera dari lain menerima anugerah ini, saya memang tertunggu-tunggu, bilakah agaknya penulis dari Negeri Selangor akan menerima anugerah Sasterawan Negara ini.

“Syukur dengan keizinan Allah SWT saya telah terpilih untuk menjadi Sasterawan Negara pertama yang datang dari Selangor,” jelas Dr Anwar dengan perasaan terharu.

Majlis Bicara Tokoh Sasterawan Negara dan di sebelah petang diadakan Seminar Penulisan Kreatif dan Variasinya ini dirasmikan oleh Exco Selangor, Puan Rodziah Ismail dan penutup oleh Datuk Dr Hassan Mohd Ali.

Kedua acara ini adalah program pertama anjuran Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor di bawah naungan Sultan Selangor yang perasmian kewujudannya akan dilakukan pada Mac 2010 nanti.

Dalam pada itu, seorang lagi Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said pula mencadangkan agar Kerajaan Negeri Selangor dapat menghadiahkan sebuah rumah sebagai ganjaran kepada Datuk Dr Anwar sebagai sasterawan pertama dari negeri ini.

Untuk rekod, Datuk Dr. Anuar Haji Rethwan dilahirkan di Sabak Bernam, Selangor pada 5 Ogos 1949. Lulusan Sarjana Muda Sastera pada 1973 dari Universiti Malaya, beliau kemudiannya memperolehi ijazah Sarjana Sastera (1983) dan Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D)(1998) kesemuanya dari Universiti Malaya.

Beliau menumpukan kerjayanya di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sehinggalah bersara pada tahun 2005 dengan jawatan terakhirnya Pengarah Penerbitan DBP. Kini sebagai Dekan di Aswara, Kuala Lumpur.

Dalam dunia penulisan beliau terkenal sebagai seorang novelis dan penulis cerpen. Novelnya yang pertama ialah Hari-hari Terakhir Seorang Seniman yang memenangi Hadiah Novel Gapena-Yayasan Sabah, 1979. Sebuah lagi novelnya Arus (1985) memenangi Hadiah Sastera Malaysia 1984/1985.

Antara cerpen karyanya ialah Perjalanan Terakhir (1971), Dunia adalah Sebuah Apartmen (1973), Sesudah Perang (1976)dan Dari Kiev ke Moskova (1992). Karya beliau yang diilham dan disiapkan di Jepun pada tahun 2001 berjudul Naratif Ogonshoto memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2000/2001.

Novel itu dengan judul "Bili i Nebili Ostrovov Ogonsoto" diterbitkan dalam bahasa Rusia (penterjemah Victor Pogadaev) pada tahun 2006 di Sanct-Petersburg (penerbit Paideia).

Antara pencapaian beliau di bidang sastera adalah Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Perjalanan Terakhir (1971), Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Dunia Adalah Sebuah Apartmen (1973), Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Sesudah Perang (1976), Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Sasaran.

Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Sahabat (1982), Hadiah Karya Sastera Malaysia - Cerpen Menjadi Tua (1983), Hadiah Pertama peraduan mengarang novel anjuran Yayasan Sabah dan GAPENA 1 Hari-hari Terakhir Seorang Seniman (1979), Hadiah Sastera Malaysia 1984/1985 dengan novel Arus dan Anugerah Sasterawan Negara ke-10 pada 20 Ogos 2009 oleh Tengku Mizan.

Sumber:Harakahdaily

Thursday, December 24, 2009

Kuliah Maghrib Dato' Seri Haji Nizar Jamaluddin:54 Tahun Berkuasa UMNO Lesapkan Salah Satu Daripada Rukun Islam,Pengertian Ibadat Haji dan Hijrah.Kenyataan Dr.Yusuf Al-Qardhawi Yang Menjadi Satu Tamparan Besar Kepada Ulama’-Ulama’ UMNO

http://beamuslim.files.wordpress.com/2009/04/yusuf-q.jpg

Pengerusi Kesatuan Ulamak Sedunia Sheikh Dr Yusuf Abdullah Al-Qaradawi yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan menjadi mangsa fitnah berhubung pertuduhan liwat terhadap beliau.Beliau turut mendesak agar kes qazaf yang difailkan terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan lebih setahun lalu dipercepatkan dan diselesaikan segera.

Tokoh Maaf Hijrah itu menegaskan Mahkamah Syariah tidak mempunyai alasan untuk melengah-lengahkan keadilan Islam kepada penuduh mahupun yang tertuduh.

Tambahan lagi dengan kesahihan daripada empat orang doktor yang membuktikan tiada kesan luka di bahagian sulit Saiful Bukhari Azlan.

“Dia yakin insyaALLAH anwar tidak bersalah dan isu ini akan dapat diselesaikan dengan tuntas,” katanya.

Ini dikatakan oleh Sheikh Al-Qardhawi dalam pertemuan dengan Anwar dan beberapa orang pemimpin Islam di Putrajaya Isnin lalu.

Kata-kata Dr.Yusuf Al-Qardhawi itu sebenarnya satu tamparan besar kepada Ulama’-ulama’ UMNO yang melihat sahaja satu bentuk kezaliman yang UMNO lakukan terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim(DSAI).

Ulama’-ulama’ UMNO ini seakan redha melihat satu bentuk fitnah yang amat besar terhadap seorang individu yang sangat berpengaruh seantero dunia. Masakan Dr.Yusuf Al-Qardhawi yakni seorang tokoh Ulama’ komtemporari yang berjaya menyelesaikan pelbagai kecelaruan ummat Islam menerusi fatwa-fatwa beliau mahu memberikan sokongan yang kuat terhadap seseorang yang rosak akhlaknya.

Di Malaysia rata-ratanya hanya Ulama’-ulama’ daripada kalangan pembangkang yang dilihat lantang menentang fitnah yang UMNO lemparkan terhadap DSAI. Jelas kita dapat lihat kebanyakan daripada ulama’-ulama’ itu adalah daripada PAS. Perbezaan sikap antara ulama’ UMNO dan PAS nampak jelas ketara.

Dan amat jelas pada kita bahawa Dr.Yusuf Al-Qardhawi adalah sependapat dengan ulama’-ulama’ PAS yang dapat melihat satu bentuk fitnah yang dilemparkan UMNO kepada DSAI sejak mula-mula DSAI difitnah. Sebenarnya di dalam Islam telah jelas kaedah-kaedah jika seseorang individu dituduh melakukan sesuatu perbuatan berzina,liwat,rogol ataupun bunuh.

Tapi mengapa ulama’-ulama’ UMNO ini hanya berdiam diri melihat satu bentuk pertuduhan yang tidak mengikut lunas-lunas Islam? Adakah mereka ini mahu bersekongkol? Ataupun mereka ini jahil tentang Islam? Namun kita semua tahu mereka ini tinggi pengetahuan Islamnya. Tapi mengapa perkara begini boleh terjadi? Persoalan ini memang mempunyai jawapannya dan saya yakin anda sendiri mempunyai jawapannya…..

Ya merekalah Ulama’ Suk yakni syaitan bisu yang dihinggapi penyakit Al-wahn yakni penyakit ‘Cintakan Dunia dan takutkan Mati’…………

Wednesday, December 23, 2009

Kecelaruan Akan Terus-menerus Berlaku di Perak Dan Ia Tidak Sesekali Akan Berhenti Disitu…….

http://2.bp.blogspot.com/_PaR-DhgC2k8/ShJ4F88eQuI/AAAAAAAACTc/wRsj1Q3wEvo/s400/perak_hak_rakyat.jpg

Kita semua sedia maklum selepas Pakatan Rakyat memenangi PRU-12 dan tertubuhnya Kerajaan Pakatan Rakyat di Perak ,UMNO/BN tidak pernah redha dengan pilihan majoriti rakyat Perak. Siri-siri peralihan kuasa di Perak berjalan dengan agak perlahan ditambah dengan pelbagai kontroversi yang melibatkan perlantikan MB.

Bermula dari situ lagi UMNO/BN telah menampakkan sikap ‘busuk hati’ terhadap Kerajaan pilihan rakyat Perak. Isu perkauman bukan isu baru bagi UMNO ia seolah-olah umpama senjata untuk menagih sokongan kaum Melayu. Sejak dari hari pertama Pakatan Rakyat berkuasa di Perak ,UMNO telah merancang pelbagai agenda jahat untuk menumbangkan Kerajaan Pakatan Rakyat.

Sehinggalah tiba kepada kemuncaknya apabila mereka berjaya mencabul perlembagaan Negeri Perak dengan cara yang amat jijik dan hina. Dengan langkah yang sumbang akhirnya UMNO/BN Berjaya menubuhkan Kerajaan Haram BN di Perak. Semua ini hasil kerja gila tiga ADUN Pakatan rakyat yang melompat parti. Bermulalah siri-siri kezaliman UMNO apabila Jawatan MB Perak di rampas dengan cara mencabul undang-undang dan perlembagaan yang sedia ada.

Disinilah sikap sebenar UMNO nampak jelas sebagai ‘perogol perlembagaan’ dan nampak jelas perbezaan manusia yang bertamadun dengan sikap UMNO yang bersikap ala ‘manusia primitif’ yang hidup berlandaskan undang-undang rimba . Namun kezaliman UMNO tidak sesekali berakhir disitu sahaja dengan membawa label ‘Kerajaan Haram’ UMNO seolah-olah perlu menjadi seperti Israel yang menafikan hak-hak rakyat Palestin.

Bukan jawatan MB sahaja yang mereka rampas dan ia tidak akan sesekali berhenti disitu sahaja apabila mangsa seterusnya ialah Speaker DUN pula. Perlembagaan Negeri Perak terus dicabul dan dicabul oleh nafsu serakah UMNO yang sentiasa bergelora .

Setelah mendapat MB haram dan Speaker haram UMNO tidak lihat tidak mahu berhenti melakukan kezaliman dan mangsa mereka kini ialah Ketua Kampung. Bayangkan Ketua Kampung yang dilantik secara Demokrasi sama seperti jawatan MB dan Speaker dipecat dengan kaedah yang langsung tidak mengikut lunas-lunas Demokrasi.

Jangan sesekali fikir ia berhenti disitu apabila Sekolah Agama rakyat pula dinafikan hak untuk mendapat sebarang bantuan pembelajaran. Terbaru Sekolah Izzuddin Shah (SIS) dan Sekolah Raja Perempuan Taayah (SERATA) pula dikhabarkan akan diambil alih Kerajaan Pusat bagi bertujuan untuk menukar kaedah pembelajarannya sekarang yang mengkhususkan pengajian agama Islam.

Dan jangan fikir ia berhenti disitu kerana kini isu AJK masjid pula dimainkan UMNO. Isu ini sebenarnya jika dikaji secara rasional tidaklah serumit mana kerana semestinya AJK sesebuah masjid dilantik kerana kredibiliti seseorang jemaah itu mengimarahkan Masjid . Mana mungkin seseorang AJK dilantik jika beliau tidak pernah berjemaah di Masjid.

Namun mengapa apabila seseorang daripada jemaah dilantik menjadi AJK Masjid kerana kredibilitinya mengimarahkan Masjid dipertikaikan kerana beliau memegang keahlian PAS? Dan mengapa pula seseorang yang langsung tidak menunjukkan ciri-ciri untuk mengimarah Masjid perlu dilantik sebagai AJK semata-mata memegang keahlian UMNO?

Disini dapat dirumuskan bahawa selagi Negeri Perak ditadbir oleh orang yang bukan ahlinya maka kecelaruan pasti akan sentiasa akan berlaku dan jangan fikir ia akan berhenti ……….

Monday, December 21, 2009

Kerajaan Pusat Patut Hentikan Cubaan Untuk Sekularkan Sekolah Izzuddin Shah (SIS) dan Sekolah Raja Perempuan Taayah (SERATA).

Kenyataan Media (18 Disember 2009)

SELAMATKAN SEKOLAH KAMI : SIS DAN SERATA DARI DITUKARMILIKKAN KE KERAJAAN PUSAT

Himpunan bekas-bekas pelajar Sekolah Izzuddin Shah (SIS) dan Sekolah Raja Perempuan Taayah (SERATA) mendesak agar usaha untuk menukar milikkan pengurusan sekolah daripada Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPk) dan Kerajaan Negeri Perak kepada Kerajaan Pusat di bawah skim Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) dihentikan serta-merta.

Kami bekas-bekas pelajar SIS dan SERATA memandang serius impak negatif dan kesan buruk yang akan terjadi akibat pemindahan pengurusan sekolah ini. Kami bertegas untuk mempertahankan sekolah warisan dan kebanggaan rakyat Perak ini daripada dicerobohi oleh sebarang gangguan luar. (klik tajuk diatas untuk bacaan seterusnya)
Kesan buruk yang akan terjadi ialah identiti utama SIS dan SERATA sebagai satu-satunya sekolah milik kerajaan Negeri Perak yang menjalankan pengajian I’dadi dan Thanawi akan hilang. Pengurusan baru oleh Kerajaan Perseketuan akan melaksanakan pekeliling pendidikan yang mewajibkan jumlah kredit pengajian subjek yang diajar di SIS dan SERATA sama seperti sekolah harian yang lain. Ini secara jelasnya akan menyebabkan bilangan jam untuk pengajian I’dadi dan Thanawi akan berkurang dan akhirnya terhapus langsung.

Perancangan halus untuk menghapuskan pengajian I’dadi dan Thanawi ini dapat dikesan sebagai satu usaha untuk merendahkan kadar kemasukan dan kelayakan pelajar-pelajar aliran agama ke pengajian Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Ini akhirnya menyebabkan graduan yang memiliki kepakaran dalam lulusan agama akan berkurangan dan menyebabkan pengajian agama terpinggir di negara ini,

Selain itu, kami melihat usaha penukaran ini akan menyebabkan rakyat Negeri Perak akan kehilangan warisan kebanggaan negeri ini. Sejak ditubuhkan, SIS dan SERATA secara konsisten telah menerima dan melahirkan pelajar-pelajar anak kelahiran Perak yang berjaya dalam segala bidang. Kehebatan pelajar SIS dan SERATA yang rata-ratanya terdiri dari anak jati Perak memang tidak dapat dinafikan apabila saban tahun mencapai keputusan peperiksaan yang membanggakan pada peperiksaan PMR, SPM , STPM dan STAM.

Dalam bidang kokurikulum juga, SIS dan SERATA juga telah mengungguli dan menjohani pelbagai acara dan pertandingan samada di peringkat daerah, negeri atau kebangsaan. Ini secara jelas menunjukkan bahawa pihak pengurusan sekolah mampu mentadbir dengan cekap dan baik walaupun tidak terletak dibawah kelolaan Kerajaan Perseketuan.

Kami memohon semua bekas-bekas pelajar SIS dan SERATA, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik untuk bersatu mempertahankan SIS dan SERATA tanpa menjadi isu ini sebagai agenda politik.

Kami juga memohon agar Raja Dr Nazrin Shah, Raja Muda Perak yang juga Yang DiPertua Majlis Agama Islam Negeri Perak mengambil tindakan pantas untuk menyelamatkan nasib SIS dan SERATA.

Kami juga akan melancarkan kempen mengutip tanda tangan dari bekas-bekas pelajar dan orang ramai sebagai tanda protes pemindahan pentadbiran sekolah ini. Serahan tandatangan akan diberikan kepada Raja Dr Nazrin beserta memorandum pada satu tarikh yang akan diberitahu kelak.

Kami sekali lagi menegaskan bahawa tindakan menukar status pentadbiran SIS dan SERATA akan menyebabkan aliran agama terpinggir dan terlupusnya imej dan warisan kebanggaan rakyat Perak ini.

Yuzi Faizal Bin Buyong Basri

Pengerusi Badan Bertindak Pertahankan SIS dan SERATA (Tahan)

Alumni SIS dan SERATA

yuzkskb@gmail.com

phone no : 017-4830965

Muafakat Rakyat disepakati PKR-DAP-PAS

Muafakat Rakyat disepakati PKR-DAP-PAS

Saturday, December 19, 2009

Kisah Benar:Selama ini aku silap menilai PAS.....

Entry ini adalah kesinambungan daripada post yang terdahulu Penyakit UMNGOK dikalangan orang Melayu.. Berikutnya adalah sebuah testimoni seorang bekas pesakit wabak kronik UMNGOK yang telah pulih sepenuhnya setelah menjadi Ahli PAS.

"Aku dilahirkan di sebuah negeri selatan Malaysia, bapa aku seorang bekas ketua bahagian UMNO di kawasan kami pada tahun 1987 hingga 1993. Dia merupakan seorang penyokong kuat kepada bekas TPM Tun Ghafar.

Selepas Tun Ghafar tidak disokong untuk menduduki TPM dia tidak mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Bahagian tetapi masih memegang jawatan sebagai Ketua Cawangan. pada tahun tersebut bapa aku telah pergi menunaikan fardu haji. Semasa bapa aku menunaikan fardu haji dia telah berjumpa dengan beberapa orang ustaz yang berasal dari utara tanahair.

Pada tahun 1994 setelah tamat pengajian aku di sebuah institusi pengajian tinggi, aku telah mendapat tawaran untuk berkhidmat dengan kerajaan dan di tempat di utara tanahair. Pada mulanya aku berkhidmat di sana aku rasa cukup bosan maklumlah sebelum ini aku berada di sebuah negeri yang dianggap maju dengan dipenuhi tempat-tempat maksiat untuk melepaskan kebosanan. Di sini aku cuma berhadapan dengan orang-orang kampung dan juga dengan masjid-masjid. aku mula berkawan dengan penduduk-penduduk di sekitar taman yang aku tinggal, mula-mula tu aku agak kekok kerana sebelum ini aku akan ke masjid hanya bila solat Jumaat dan kalau ada kenduri. Tetapi bila di sini aku mula mendekati masjid setiap hari dan mula mendengar kuliah-kuliah agama.

Sebelum ini aku yang terdedah dengan UMNO dan BN hanya anggap PAS dan ustaz-ustaz yang memakai serban di kepala itu sebagai faham sesat. Dari kecil aku telah ditanamkan perasaan benci kepada golongan PAS. Aku masih ingat lagi peristiwa Mamali di Baling dan dalam masa yang sama di TV1 satu ketika itu telah menayang satu drama bertajuk 'Guru Yahya' perkara-perkara ini telah tertanam dalam jiwa aku. Dari situ aku menjadi orang yang membencikan PAS, aku pernah membentangkan satu tessi masa pengajiaan dulu berkaitan kebencian aku tetrhadap PAS ketika itu yang aku anggap sebagai pelampau dan sesat.

Setelah hampir setahun aku berkhidmat di utara tanahair, bapa aku kerap mengunjung aku di sini. Aku pula sudah mula rasa selesa dan tidak kekok dengan keadaan sekitar. Bila keluarga aku dari kampung datang mengunjung aku, aku akan bawa keluarga aku untuk mendengar kuliah-kuliah agama yang jarang kami dengar di tempat kami. Di tempat kami kuliah-kuliah agama banyak menekankan tentang perkara-perkara Fekah sahaja, manakala ilmu-ilmu lain dalam Islam tidak pernah kami dengar. walaupun aku yang belajar di sekolah agama hingga kedarjah 4 Senawi, banyak lagi ilmu-ilmu agama yang tidak didedahkan. Bapa aku yang merupakan seorang perjuang UMNO dulu cukup benci kepada ustaz-ustaz yang berserban telah mula berminat untuk mendengar kuliah-kuliah di sini. pada masa yang sama bapa aku telah berjumpa dengan kawan-kawannya yang sama menunaikan haji dulu.

Aku mula-mula mendekati PAS apabila aku diajak oleh seorang kawan aku untuk mendengar ceramah oleh Haji Mohamad Sabu. dari situ aku mula berminat untuk mendengar dan aku cuba mengkaji dan mendalami apa yang diperjuangkan PAS sebenarnya. Bapa aku yang sering mengunjungi aku juga telah aku bawa untuk mendengar ceramah-ceramah PAS. Aku mula membeli Harakah yang ketika itu dikeluarkan 2 kali seminggu. Bapa aku juga dah mula berminat dan memahami PAS. Pada tahun berikutnya dalam pemilihan UMNO bapa aku tidak langsung mempertahankan jawatan sebagai Ketua Cawanagan UMNO, dia juga tidak dalam pemilihan tersebut.

Pada tahun 1997 aku yang telah beberapa tahun mengenali PAS dan mendalami prinsip-prinsip perjuangan PAS telah mendaftar sebagi ahli PAS. Walaupun sebelum ini aku memang seorang ahli UMNO, tetapi setelah aku sedar didalam PAS tidak ada semangat Kebangsaan sebagai landasan seperti UMNO. Di dalam PAS bangsa dan kaum adalah tempat ke 2 selepas Islam didahului. Bapa aku yang dulu perjuang UMNO sekarang sudah mula condong dan mendekati PAS, apabila UMNO menghadapi krisis pada 1998, bapa aku yang sekadar ahli biasa ketika itu telah keluar beramai-ramai dan mendaftar sebagai ahli PAS. Aku juga terkejut di kampung aku yang selama ini tidak pernah ada cawangan PAS, bapa aku dan orang-orang kampung telah berjaya menubuhkan cawangan PAS pertama di kampung. Walaupun bapa aku tidak memegang apa-apa jawatan dalam cawangan tersebut, dia rela dan bersemangat untuk terus menyumbang idea. Pengalaman sebagai ketua bahagian UMNO digunakan oleh bapa aku untu menyumbang kepada pengerakan PAS di kampung. Hampir sepuluh tahun cawangan PAS di kampung aku ditubuhka, akhirnya kawasan itu telah berjaya diwakili oleh seorang DR dari PAS.

Setelah 11 tahun aku menyertai PAS aku tidak pernah berasa jemu untuk terus berjuang dan memberitau kepada orang ramai bahawa PAS ialah sebuah parti yang sentiasa mengutama Islam. Aku juga bersyukur kerana Allah s.w.t. membukakan hati aku dan keluarga untuk bersama-sama dalam perjuang jihad ini. Memang banyak dugaan yang aku alami, aku pernah ditahan kenaikan pangkat, aku juga pernah dihantar perkhidmat di seberang laut tetapi dengan kuasa Allah s.w.t, aku harunginya. Sekarang aku sebagai seorang pegawai kerajaan yang berkhidmat di negeri yang dipimpin oleh seorang Ustaz.

Aku amat bersyukur, walaupun banyak perkara yang dulunya aku benci kepada PAS. Tapi Allah s.w.t. membukakan hati ini, aku amat sayangkan perjuangan ini. Bapa aku juga sebelum ini sangat bencikan PAS telah sama-sama berjuang dalam jihad ini. Aku cukup berbangga menjadi anak kepada bapa dan keluarga aku kerana mereka sedar dari kesilapan dulu.

Pesanan bapa aku ' Biar kita berjuang lewat tetapi kita ikhlas dan sentiasa menyerahkan jiwa kita kepada Allah s.w.t.'. jadi marilah semua umat Islam bersama-sama kita dlam perjuang jihad untuk menegakkan daulat Islam di negara ini.

Semoga kisah ini boleh dijadikan pengajaran kepada yang masih UMNGOK......

Friday, December 18, 2009

Selamat Berkonvensyen Yang Julung-julung kalinya Buat Pakatan Rakyat

[pkatanrakyat.gif]

SHAH ALAM, 18 Dis: Esok, semua pemimpin kanan PAS, PKR dan DAP akan berhimpun dalam Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Turut menyertai mereka adalah 1,500 perwakilan iaitu 500 bagi setiap parti-parti yang bergabung di bawah payung Pakatan Rakyat itu.

Perhimpunan sehari suntuk bermula jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang ini dijangka akan turut disertai oleh lebih 100 wakil pelbagai jenis media dari suluruh dunia.

Majlis ini akan dipenuhi dengan ucapan dan pelancaran beberapa perkara penting yang mengikat ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat itu.

Kali ini, PKR menjadi sekretariat konvensyen ini di mana Setiausaha Agung PKR, Datuk Sallehudin menjadi pengarah konvensyen ini.

Sehubungan itu, beliau berikrar mahu menjadikan majlis ini seumpama kenduri Pakatan Rakyat yang akan dibuat dengan cara terbaik dan penuh warna warni.

Dipercayai, satu penyataan bersama Pakatan Rakyat akan dibentangkan dalam konvensyen ini untuk dijadikan panduan dan asas ikatan antara ketiga-tiga parti ini.

Antara kandungannya adalah:

1) Hentikan politik perkauman dan diskriminasi dalam semua dasar kerajaan dan perundangan.

2) Kembalikan keutuhan Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan undang-undang.

3) Bangunkan sistem ekonomi yang benar-benar untuk rakyat

4) Kembalikan makna persekutuan dalam mempertahankan hak-hak negeri.

5) Hapuskan ISA dan undang-undang yang menekan rakyat.

6) Hentikan tahun-tahun tanpa pelaburan dan perancangan yang buruk dalam pendidikan, pengangkutan dan kesihatan.

7) Bangunkan agenda keselamatan sosial

8) Perkasakan hak demokratik dalam budaya dan kepelbagaian budaya dan sastera.

Semua pemimpin kanan Pakatan Rakyat dijadualkan berucap. Antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Lim Guan Eng di samping para pemimpin muda Pakatan.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz juga dijangka akan berucap menjelang konvensyen ini berakhir pada sebelah petangnya.

Yang menariknya, pada sebelah malamnya, ulama tersohor dunia Sheikh Dr Yusof Qardawy akan memberikan Syarahan Perdana di Masjid Negeri iaitu Masjid Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam juga.

Harakahdaily

Thursday, December 17, 2009

Penyakit UMNGOK dikalangan orang Melayu..

Setelah dikejutkan dengan wabak H1N1 kini rakyat Malaysia dikejutkan lagi dengan sejenis wabak penyakit berjangkit yang sangat berbahaya yakni penyakit UMNGOK.Namun rata-ratanya yang dijangkiti hanya kaum Melayu.

Antara gejala-gejala penyakit UMNGOK ini ialah:

1.Asobiyah yang sangat melampaui norma seorang manusia.

2.Redha diperbodahkan pemimpin Zalim yang korup asalkan mereka Melayu.

3.Alah yang teruk kepada perkataan PAS,PKR,DAP.

4.Turut alah dengan laungan 'Takbir',Reformasi dan Makkal Sakthi.

5.Perasaan benci kepada Alim Ulama terutama Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

6.Memisahkan Agama dari segala aspek kehidupan kecuali upacara nikah dan upacara pengkebumian.

7.Seringkali terkena sawan 'Kepala Lembu' yang mengakibatkan kepala lembu yang tidak berdosa akan diarak beramai-ramai sambil melaungkan perkataan 'Hidup Melayu' dan 'Ketuanan Melayu'.

Itu hanya sedikit contoh daripada berpuluh-puluh lagi gejala penyakit ini yang tak mampu ditulis lagi. Namun jangan dirisau setiap penyakit yang ALLAH S.W.T turunkan pasti diturunkan sekali dengan ubatnya.

Untuk penyakit berbahaya ini, doktrin untuknya ialah cepat-cepat keluar UMNO dan cepat-cepat mendaftar untk menjadi Ahli Pakatan Rakyat ditempat yang berdekatan dengan premis kediaman.InsyaALLAH penyakit itu sembuh dalam kadar tempoh kurang daripada 24jam anda keluar UMNO/BN.

Pakatan Rakyat Masih Tidur Ker???

Raja Petra Kamarudin:
'Sejak Mac 2008 lagi, saya telah mendesak Pakatan Rakyat untuk memperkenalkan perkhidmatan Internet tanpa wayar secara percuma di negeri-negeri yang mereka kuasai. Namun begitu, keadaan masih di takuk lama. Tidak lama lagi, kita akan merayakan ulang tahun kedua Pilihan Raya Umum ke-12 dan sehingga kini, perkhidmatan Internet tanpa wayar secara percuma masih belum diperkenalkan.....'

Pakatan Rakyat sedang tidur dan mereka fikir bahawa mereka mampu memenangi pilihan raya berikutnya tanpa melakukan apa-apa. Saya dah bosan cuba meyakinkan mereka tentang kepentingan Internet bagi perjuangan pihak pembangkang. Kalau Pakatan Rakyat memang nak cari nahas, biarkanlah si Luncai dengan labu-labunya.

Tontonilah pembentangan video di bawah ini untuk memahami mengapa saya begitu marah dengan Pakatan Rakyat. Yalah, jangan terhantuk baru terngadah. Jangan dah kalah, baru nak berubah. Nah, pada masa tu, saya akan berkata kepada Pakatan Rakyat, “Padan muka dengan kamu semua.”

Pakatan Rakyat nampaknya masih tidak faham-faham bahawa mereka berada di kedudukan yang kurang menguntungkan dalam konteks media arus perdana dan elektronik. Jadi, mereka memerlukan Internet untuk menyampaikan mesej kepada para pengundi. Sepuluh tahun yang lalu, terdapat hanya 280,000 pengguna Internet berbanding dengan lapan juta pengundi. Hari ini, nisbahnya adalah satu ke satu. Pada masa depan, jumlah pengguna Internet akan melebihi jumlah pengundi.

Maka, pihak yang mengawal maklumat di Internet mampu mempengaruhi pemikiran para pengundi. Pada kemuncak Perang Vietnam, empat daripada lima orang rakyat Amerika membeli akhbar. Hari ini, hanya dua daripada lima orang rakyat Amerika yang membelinya kerana kerana mereka dapat memperoleh maklumat dari Internet.

Meskipun jumlah penduduk Indonesia meningkat, bilangan surat khabar yang dijual di Indonesia pada ketika ini adalah separuh dari bilangan yang dijual semasa era Reformasi dahulu - di kemuncak era anti-Soeharto. Ini kerana pada masa kini, rakyat Indonesia juga bergantung pada Internet sebagai sumber berita dan maklumat.

Rupert Murdock meramalkan bahawa menjelang 2030, akhbar cetak akan digantikan sepenuhnya oleh Internet. Jadi, tindakan Pakatan Rakyat mengabaikan Internet hanya mengundang padah pada diri mereka sendiri. Marilah kita sama-sama berharap bahawa pada 19 Disember 2009, delegasi ke Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat akan membincangkan mengenai masalah ini dan melakukan sesuatu bagi menanganinya.

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: Semangat Reformasi '98
Tajuk: Pakatan Rakyat Masih Tidur

Wednesday, December 16, 2009

Macam Manalah Kita Nak Tukar Kerajaan Yeop Kalau Kome Tak Mahu Mengundi??

11.08 JUTA PEMILIH BERDAFTAR, 66,616 DIKELUARKAN DARI REKOD PEMILIH & SETENGAH JUTA RAKYAT PERAK BELUM MENDAFTAR

Sehingga September 2009, jumlah pemilih pendatar terkini ialah seramai 11.08 juta. SPR juga telah mengeluarkan sebanyak 66,616 nama daripada rekod pemilih berdaftar akibat pertukaran alamat, kematian atau dilucut kewarganegaraan.
Sementara itu setengah juta penduduk Perak belum mendaftar sebagai pengundi.

*SPR Perakui Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga 2009

*500,000 penduduk Perak belum daftar pengundi

SPR Perakui Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga 2009

PUTRAJAYA, 2 Dis (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memperakui Daftar Pemilih Tambahan (DPT) bagi suku tahun ketiga 2009, iaitu dari Julai hingga September, menjadikan jumlah pemilih pendatar terkini seramai 11.08 juta.

Menurut kenyataan SPR, DPT suku tahun ketiga mengandungi 81,625 pemilih yang terdiri daripada 67,502 permohonan pemilih baru dan 14,123 permohonan pertukaran alamat pusat mengundi.

SPR juga mengeluarkan sebanyak 66,616 nama daripada rekod pemilih berdaftar akibat pertukaran alamat, kematian, dilucut kewarganegaraan dan sebagainya.

"Dengan pengesahan DPT Suku Tahun Ketiga 2009, jumlah pemilih berdaftar bagi seluruh negara setelah dicantumkan dengan Daftar Pemilih Induk Tahun 2008 adalah seramai 11,085,863 orang," menurut kenyataan itu.

Kenyataan akhbar turut memohon kerjasama orang ramai untuk membantu dalam usaha SPR membersihkan daftar pemilih daripada senarai nama pemilih berdaftar yang meninggal dunia.

"SPR memohon kerjasama mana-mana waris untuk menghantar salinan sijil kematian atau permit mengubur waris-waris mereka yang telah meninggal dunia kepada SPR.

"Waris-waris boleh menghantar salinan tersebut secara pos atau faks atau datang sendiri ke mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri ataupun ke Ibu Pejabat SPR di Putrajaya," menurut kenyataan itu.

Pemilih berdaftar turut digalakkan untuk menyemak Daftar Pemilih Induk 2006 bagi tujuan membuat pembetulan ke atas sebarang kesilapan seperti ejaan nama, nombor kad pengenalan, alamat, jantina dan sebagainya.

Orang ramai yang berminat boleh membeli DPT Suku Tahun Ketiga 2009 dengan membuat tempahan di Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.

Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi SPR di 03-8885 6500, mana-mana Pejabat Pilihanraya Negeri ataupun di laman web www.spr.gov.my.

-- BERNAMA

500,000 penduduk Perak belum daftar pengundi

Kira-kira 500,000 daripada 2.37 juta penduduk Perak yang layak mengundi tetapi belum mendaftar sebagai pemilih terutama golongan muda yang berumur 21 tahun ke atas, kata Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Negeri, Ahmad Adli Abdullah.

Beliau berkata angka tersebut berdasarkan rekod sehingga April tahun ini.

Beliau berkata mereka yang layak mengundi sewajarnya mempunyai kesedaran yang tinggi untuk mendaftar sebagai pemilih bagi memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat.

"Orang ramai masih kurang kesedaran mengenai kepentingan mengundi sedangkan satu undi membawa erti yang besar dalam setiap pilihan raya," katanya pada majlis menyerahkan kain rentang SPR bagi tujuan promosi daftar pemilih kepada Pos Malaysia cawangan Perak di Ipoh hari ini.

Pengurus Besar Pos Malaysia cawangan Perak Mohd Azizi Mohd Sanusi berkata Pos Malaysia ingin turut membantu kerajaan dalam menjalankan tanggungjawab sosial pada negara dengan menyediakan kemudahan bagi orang ramai mendaftar sebagai pemilih.

"Seperti hari ini, Pos cawangan Perak akan membantu SPR untuk mencapai objektif yang disasarkan pada tahap minimum melalui 84 pejabat pos di seluruh negeri yang beroperasi untuk menyediakan perkhidmatan ini (pendaftaran pemilih)," katanya.

BERNAMA

Video Ceramah Mat Sabu @ Gopeng(UMNO dan RASUAH sudah SEBATI..)N'N:Syukran kepada Blogger Ayid'Man Jada Wa Jada' atas ehsan video ini,beliau sanggup berhujan semasa merakam video ini,semangat beliau jadi akan menjadi inspirasi ana dan para sahabat blogger InsyaALLAH.

Tugas utama Ahli Parlimen dan ADUN ialah hadir sidang!!!

Kemenangan BN dan kekalahan tipis Pakatan Rakyat dalam sesi undian Bajet di Parlimen kelmarin telah mencipta sejarah baru dalam sistem demokrasi di negara kita. Undian yang dilakukan dalam keadaan ramai MP kedua pihak yang ramai tidak hadir sidang. Ia menunjukkan betapa hadir sidang adalah perakara yang paling utama bagi seorang Ahli Parlimen dan ADUN.

Saya tidak kisah sangat dengan 70 orang ahli Parlimen BN yang tidak hadir sehingga mereka menang tipis dalam undian tersebut. Namun sedikit mendukacitakan ialah rekod yang menunjukkan seramai 18 orang Ahli Parlimen Pakatan rakyat (PAS, DAP dan PKR) yang tidak hadir dalam sesi yang penting itu. Jumlah itu tidak mengambil kira 3 MP Bebas yang tidak hadir iaitu Pasir Mas dan 2 dari SAPP.

PAS
P008 Pokok Sena - PAS - Mahfuz Omar
P016 Baling - PAS - Taib Azamudden Md Taib
P057 Parit Buntar - PAS - Mujahid Yusof Rawa
P101 Hulu Langat - PAS - Che Rosli Che Mat
P022 Pasir Mas - PAS - Ibrahim Ali

PKR
P052 Bayan Baru - PKR - Zahrain Mohamed Hashim
P058 Bagan Serai - PKR - Mohsin Fadzli Samsuri
P094 Hulu Selangor -PKR - Zainal Abidin Ahmad
P098 Gombak - PKR - Mohamed Azmin Ali
P109 Kapar - PKR - Manikavasagam Sundaram
P121 Pantai Dalam - PKR - Nurul Izzah Anwar
P124 Bandar Tun Razak - PKR - Abd Khalid Ibrahim

DAP
P043 Bagan - DAP - Lim Guan Eng
P046 Batu Kawan - DAP - P. Ramasamy
P049 Tanjong - DAP - Chow Kon Yeow
P050 Jelutong - DAP - Ooi Chuan Aun
P051 Bukit Gelugor - DAP - Karpal Singh
P103 Puchong - DAP - Gobind Singh Deo *
P122 Seputeh - DAP - Teresa Kok Suh Sim

SAPP
P171 Sepanggar - SAPP - Enchin Majimbun @ Eric
P190 Tawau - SAPP - Chua Soon Bui

Ramai yang membayangkan kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku termasuklah undi tidak percaya kepada kerajaan BN setelah bajet ditolak bila undian berpihak kepada PR,walaupun sebenarnya peluang itu cuma mungkin datang sekali sahaja dalam sejarah pengundian di Parlimen.

Bayangkan apabila PM dan TPM serta beberapa orang Ahli Parlimen dan sanator BN yang bergegas meninggalkan majlis penting diluar parlimen dan hadir untuk mengundi.

Apapun setiap kelalaian itu pasti ada sebab dan musababnya dan satu tindakan perlu dilakukan oleh Pakatan Rakyat dan pimpinan PAS, PKR dan DAP untuk menyiasat dengan teliti kenapa sejumlah ahli Parlimen masing-masing yang tidak hadir .

Selain itu saya sediri merasakan sesuatu yang tidak kena juga dengan pihak luar yang sering mengambil peluang dengan keberadaan ahli Parlimen di sekitar Lembah Kelang dengan mengatur pelbagai program dan menganggu jadual keberadaan MP dalam setiap sidang.

Sesungguhnya jika diteliti dalam insiden ini, semua pihak perlu muhasahab diri dan saya rasakan tidak perlu ada tuding-munuding dan saling mempersalahkan antara satu sama lain.

Semuga insiden ini akan menjadi ingatan kepada semua Ahli Parlimen malah ADUN yang dilantik supaya lebih amanah dengan hadir dalam setiap sidang, kerana perlu diingatkan bahawa tugas utama Ahli Parlimen dan ADUN ialah hadir pada setiap sesi sidang. Kecuali sekiranya berada diluar negara atas urusan resmi dan penting atau sesutu perkara yang tidak dapat dielakkan seperti sakit dan sebagainya namun perlu dibawah pengetahuan dan pengawasan parti masing-masing.

Penekanan dan memahamkan mereka bahawa hadir sidang adalah tugas yang paling utama adalah langkah yang paling wajar untuk mengelakkan mereka tidak hadir sidang.

Seterusnya saya cadangkan supaya parti masing-masing melalui sekretariat Parlimen Masing-masing atau bergabung atas nama pakatan Rakyat supaya ada satu pemantauan yang lebih teliti mengenai aliran kehadiran Ah;li Parlimen pada setiap kali Sidang.

Pengunaan sistem pesanan ringkas dan sebagainya sudah cukup untuk memaklumkan kepada Semua Ahli Parlimen untuk hadir dalam sesi kelmarin.

Sesungguhnya sesuatu yang berlaku ada hikmah dan pengajarannya dan Islam mengajar kita untuk sentiasa muhasabah diri untuk mengatur langkah yang lebih baik dari hari kelmarin.(Sumber)

Monday, December 14, 2009

Puteri-Puteri UMNO Yang Tidak Senonoh........

http://1.bp.blogspot.com/_fe-el8J_WUE/SfpO5nsyhkI/AAAAAAAAAQg/6HgWMEUOv9A/s320/puteri+umno.jpg

Dah potong?

Iklan di tv yang memaparkan ungkapan "Dah potong?" serta "Potong! Potong! Potong!" mendapat reaksi pelbagai. Ada yang menganggapnya lucu, dan ada pula yang mengaggapnya lucah.

Ironinya, dalam kehidupan seharian, saya selalu juga disindir dengan ungkapan tersebut.

Kenapa?

Berada dalam Parti KEADILAN Rakyat dan bersama dalam perjuangan Pakatan Rakyat menyebabkan terjalinnya hubungan rapat sesama ahli. Dalam masa berkempen, bekerja, turun padang serta menjalankan program, seminar atau kursus, kami berpeluang bergaul dengan lebih mesra.

Kerana itu saya tidak dapat lari dari belajar mengenai budaya dan anutan kaum lain, terutamanya orang Melayu yang beragama Islam, yang merupakan kaum majoriti dalam Malaysia.

Belajar menghormati waktu solat, peka terhadap makanan yang halal atau haram, tidak dengan sengaja makan dan minum di hadapan mereka yang sedang berpuasa, ini saya lakukan.

Apatah lagi semenjak bergelar wakil rakyat DUN Simpang Pulai. Saya mewakili semua yang tinggal bermastautin dalam Simpang Pulai. Selain daripada Cina, ada Melayu, India dan Orang Asli.

Selagi mungkin, saya cuba melibatkan diri dengan masyarakat walaupun dalam aktiviti keagamaan, asalkan keterlibatan saya diterima. Saya menghadiri kenduri-kendara, jamuan rumah terbuka, majlis berbuka puasa serta upacara pengkebumian. Malah, pernah juga saya menghadiri kenduri akikah bayi yang baru lahir. Saya jamah semua makanan yang tersedia kecuali daging kambing akikah tersebut.

Bagaimana saya tahu yang saya tak sepatutnya menyentuh daging kambing tersebut? Kerana saya ambil tahu. Kenapa saya ambil tahu? Kerana saya menghormati fahaman agama lain.

Ada ketikanya saya berbaju Melayu dan bersongkok. Bukan setakat nak ambil hati, tetapi yang lebih pentingnya untuk mewujudkan rasa mesra.

Bukan saya seorang yang diserbu dengan pertanyaan dan sindiran sebegini. Rakan-rakan lain dalam KEADILAN juga.

Sewaktu berkempen bersama ahli-ahli PAS, kawan saya berbangsa Cina dan bukan Muslim disorak oleh Puteri-puteri UMNO - " Dah potong ke? Dah potong ke?!!!"

Merah telinga kawan saya kerana merasa malu dengan pertanyaan yang keluar daripada mulut gadis-gadis muda tersebut.

Tetapi Puteri-puteri itu merasakan ungkapan itu sungguh lucu lalu mereka pun ketawa berdekah-dekah.

Chan Ming Kai ADUN Simpang Pulai

Yahudi Laknattullah Gilis Mahasiswa Palestin dengan Kereta Berulang Kali


Rabu lalu (02/12) TV 2 Israel menayangkan potongan rekaman aksi biadab seorang pemukim Yahudi yang menggilas seorang pemuda Palestina dengan mobil berulang kali, sebelum akhirnya mobil tersebut berhenti tepat di atas pemuda tersebut. Teriakan kesakitan pemuda Palestina itu membuat rekaman itu semakin mengiris hati yang melihatnya. Aksi keji ini terjadi di Hebron, sebelah selatan Tepi Barat, Palestina.

Kejadian ini terjadi di depan mata pihak kepolisian Israel, para aktivis Bintang David Merah yang mengurus ambulan, dan para hadirin lainnya. Situs infopalestina berbahasa Arab melansir, bahwa salah seorang di antara mereka meneriakkan kalimat dengan bahasa Ibrani yang artinya, "Lindaslah dia!" Sedangkan sebagian yang lain berusaha untuk menjauhkan kamera yang ada untuk menutupi aksi keji ini dari media.

Mahasiswa yang teraniaya tersebut bernama Wasim Usamah Maswadah (21). Ia seorang mahasiswa Universitas Yornania, spesialisasi menajemen. Kepolisian Israel menuduhnya telah melakukan serangan terhadap dua orang Yahudi di pemukiman Kiryat Arba di Hebron.
Walau status Wasim masih tertuduh, polisi Israel telah menembaknya 6 kali; 4 peluru bersarang di perutnya dan 2 lagi di paha kanannya. Setelah itu, pemukim Yahudi yang memiliki hubungan dengan dua orang pemukim Yahudi yang diserang tersebut, menggilas Wasim dengan mobil berulang kali.

Laman Aljazeera.net dan sumber lainnya menginformasikan, bahwa setelah kejadian itu Wasim Usmah dalam keadaan yang sangat kritis dengan luka yang sangat parah. Namun ia masih hidup.

Setelah kejadian itu, Wasim meringkuk di rumah sakit Hadasa Ain Karim, di kota Al-Quds. Ia dijaga ketat oleh tentara penjajah. Sedangkan keluarganya sama sekali tidak diberi izin untuk menjenguk.

Di pihak lain, pemukim yang melindas Wasim hanya diinterogasi sejenak oleh pihak kepolisian, dan kemudian ia dibebaskan. Saat ini pelaku tinggal nyaman bersama keluarga dan anak-anaknya. Sedangkan otoritas penjajah Zionis belum mengambil sikap, apakah akan menghakiminya, atau akan memposisikan kasus ini sebagai aksi "membela diri."
Kriminalitas Berulang yang Disokong Pemerintah Zionis

Ketua Badan Islam Kristen untuk Menyelamatkan Al-Quds dan Kesucian Syekh Taisir Rajab Al-Tamimi mengecam aksi keji ini. Beliau mengatakan, "Ini adalah kriminalitas biadab yang jarang terjadi dalam sejarah. Ini tidak mungkin terjadi kebetulan, tapi kekejian demi kekejian itu terjadi secara terencana, sebagai aplikasi setiap kata dari fatwa pendeta Yahudi radikal, yang menyeru untuk membunuh setiap warga Palestina dan orang Arab."

Syekh Taisir juga mengisyaratkan, bahwa telah terjadi lebih dari 600 kali tindak kriminal pembunuhan yang dilakukan pemukim Yahudi terhadap orang-orang Palestina. Kasus-kasus itu tidak dibawa kemahkamah kecuali 20 kasus pembunuhan. Hukuman terberat yang dijatuhkan kepada para kriminal itu hanya 6 bulan penjara, itupun eksekusinya tidak dilaksanakan!
Peristiwa Lama Berita Baru
Peristiwa keji ini sebenarnya telah terjadi pada 25 Oktober 2009. Namun baru hari Rabu sore lalu ditayangkan di TV 2 Israel. Awalnya, otoritas penjajah Israel melarang penyebaran rekaman vidio ini.

Koresponden Aljazeera di Al-Quds, Ilyas Kiram, mengatakan, "Ditayangkannya vidio ini oleh TV 2 Israel bisa jadi karena dua motif, pertama, adanya persaingan media antara TV 2 dan TV 10 Israel. Kedua, Israel berusaha menciptakan penyeimbangan berita aksi keji memalukan yang terjadi di depan kepolisian dan awak ambulan."

Upaya Menuntut Hak

Kepada koresponden Aljazeera, Ayah dari Wasim yang bernama Usamah mengatakan, bahwa ia tidak akan berhenti untuk menuntut hak anaknya. Ia akan mengajukan kasus ini ke mahkamah manapun dengan cara apapun.

Usamah sempat mengatakan, bahwa ia tidak mampu mengungkapkan apa yang terjadi pada anaknya, tidak diwakili oleh kata biadab dan keji. Ia tidak mampu mengungkapkannya, karena yang terjadi sangatlah menyakitkan. Hingga kini, ia tidak tahu bagaimana keadaan anaknya.
Hari Kamis lalu (03/12) Menteri Informasi Palestina di Gaza mengatakan, "Kejadian ini merupakan kejahatan perang baru, yang menambah panjangnya silsilah kejahatan perang dan penjajahan yang dilakukan Israel."

Di hari yang sama, Menteri Kebudayaan Palestina di Gaza meminta seluruh media menginformasikan kejahatan ini, untuk menguak silsilah kebiadaban penjajah Zionis Israel.
sumber : AlFalaah

Saturday, December 12, 2009

Siri jelajah lawak senario UMNO beralih ke Shah Alam

"Kesemua 12 orang tertuduh mengambil kesempatan untuk menyatakan protes mereka terhadap kepimpinan DAP yang telah menunjukkan sikap kurang ajar mereka kepada tiga ADUN Perak yang telah meninggalkan Pakatan Rakyat. Mereka membantah keras sikap kepimpinan DAP yang tidak dapat menerima amalan demokrasi dalam berpolitik.

Majoriti mereka yang tertuduh adalah ahli Badan Bertindak Perpaduan Ummah (BBPU), NGO yang baru ditubuhkan.

Mereka secara individu telah membuat laporan Polis di Balai Polis Seksyen 11 Shah Alam bagi membantah kenyataan Ahli Parlimen Ipoh Barat, M.Kulasegaran yang terus menerus mempersoal hak dan keistimewaan orang Melayu.

Mereka mendesak pihak Polis membuat tindakan keatas Kulasegaran diatas kenyataan beliau itu. Mereka memberi tempoh sehingga dua minggu bagi Kulasegaran menarik balik kenyataan beliau dan meminta maaf kepada kesemua rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu.

Sekira nya beliau gagal, NGO2 Melayu akan mengambil tindakkan "memburu" Kulasegaran sehingga "ke lubang cacing " sekalipun. BBPU juga menempelak kerajaan Selangor yang buat sikap acuh tak acuh dalam menyambut Hari Keputeraan Baginda Sultan yang akan jatuh pada hari Jumaat 11/12/09.

Tiada sebarang poster, kain rentang atau sebagai nya yang mewar war kan sambutan Hari Keputeraan tersebut yang kelihatan sekitar Shah Alam setakat hari ini.

Laporan BERNAMA di http://www.malaysiakini.com/news/119264(SINI) dan Utusan Online pula di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1209&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_11.htm (SINI)

Demikianlah lapuran yang tertulis di blog minah jinggo yang menunjukkan siri jelajah lawak senario UMNO sudah bergerak ke Shah Alam.kali ini lawak senario menjadi lebih daring kerana ianya dilakukan oleh 12 orang yang dituduh kerana terlibat dengan kepala lembu dulu.

Penglibatan mereka pada siri lawak senario ini menunjukkan bahawa mereka ini tidak menyedari kemungkinan satu hari nanti mereka semua akan jadi lembu yang bakal disembelihkan oleh UMNO seperti 2 orang yang dituduh membunuh Altantuya dulu.Kesian betul puak 12 orang ini yang masih tidak sedar tentang semua kemungkinan yang bakal mereka lalui nanti.Mereka tidak perasan bahawa tindakan mereka diwaktu lawak itu dilakonkan boleh menyebabkan mereka disembelih kerana aksi mereka bertentangan dengan 1Malaysia Pak Najib.

Malang sungguh nasib melayu sebegini yang dipukau oleh ketuanan melayu BTN dan kemudiannya disembelih untuk menjaga survival ketuanan melayu itu juga.

Sumber

Friday, December 11, 2009

Adakah Layak Pak Nil kutuk Tuan Guru?

"Nampaknya isu doa yang disarankan oleh TGNA sudah mula menyerap ke seluruh pelusuk tubuh tubuh orang orang yang terlibat dengan aktiviti mungkar dan lagho.

Aku pernah diberitahu kelibat azwan ali yang mula kelihatan lantang bersuara menghentam TGNA(tak tahulah pulak setakat mana benarnya) dan kelihatan bersemangat membela dr maza ketika perbicaraannya(yang ini aku menerima kutukan melulu tanpa asas dari beberapa pihak kerana menulis mempersoalkan tujuan kehadirannya di perbicaraan itu).

Tetapi aku membaca sendiri tulisan paknil atau hj aznil hj nawawi yang terkenal sebagai seorang selebriti.Sesudah membaca tulisan paknil baru aku sedar bahawa saranan doa TGNA ini rupa rupanya sudah menyelinap masuk ke jiwa jiwa yang kurang tenteram termasuk kumpulan mansuia yang bernama artis, artis yang paling banyak mempromosikan kemungkaran dan kelalaian kepada umat Islam di negara kita.

Paknil dalam tulisannya itu cuba memperkecilan TGNA yang pada hematnya menyarankan doa kepada saudara seagama ditimpa bala dan malapetaka itu menyimpang dari tuntutan agama Islam.Pada paknil Islam menganjurkan sikap keamanan dan menganjurkan doa untuk kesejahteraan lebih lebih lagi apabila ianya berkaitan sesama Islam.Dangkalnya hujah Paknil yang berkelulusan ijazah sarjana muda ekonomi(ekonomi dan pentabdiran) dari universiti malaya dan graduate pada tahun yang sama dengan prof Agus yusof.Nampaknya sikapnya sama dengan prof Agus yang pernah mengatakan Osama bukan berjihad untuk agama.

Paknil sebenarnya mendedahkan kejahilannya tentang Islam apabila berkata demikian.Paknil tidak pula menyebut kenapa TGNA menyarankan doa sedemikian rupa kepada rakyat Kelantan.Jelasnya, Paknil tidak pernah tahu mengenai janji ALLAH melalui janji Rasulnya ia itu janji melalui hadis yang menyebut bahawa doa 3 golongan tidak AKAN DITOLAK OLEH ALLAH.Di sinilah Paknil jahil pada ketika menyatakan TGNA tidak seharusnya menyaran sedemikian rupa.

Paknil juga cuba mengugut TGNA apabila dia berkata bahawa PM juga boleh menadah tangan dan membalikkan doa itu kepada TGNA.Paknil memang jahil benar dengan adat adat berdoa pada ketika berkata demikian.Mungkin Paknil tidak pernah mendengar orang baca hadis mengenai ALLAH tidak akan memakbulkan doa orang orang yang lalai dan tidak pernah melihat perkaitan hadis ini dengan carahidup PM hatta carahidup Paknil sendiri yang baru sahaja mengerjakan haji tahun lalu.

Paknil semacam tidak nampak bahawa apa yang dibuatnya siang dan malam itu adalah bertentangan dengan suruhan agama sebaliknya menganggap agama hanya ritual semata mata yang tidak ada kaitan dengan perlakuan individu dan perlakuan kerajaan.Kerana itu Paknil berkata beliau tidak mahu melihat isu doa ini dari sudut politik tetapi mahu mengupas isu doa ini melalui isu kemanusia.tetapi Paknil semacam menyembunyikan satu ketakutan kepada kemungkinan saranan ini akan disambut oleh rakyat Kelantan dan musibahnya turut dirasai oleh Paknil.

Kalau isu kemanusian yang ditekankan Paknil, kenapa perlu takut dengan saranan doa ini? Apakah kesan kemanusian hasil dari doa ini?Sebaliknya isu royalti yang tidak dibayar kepada pihak yang berhak boleh membawa kesan kemanusiaan yang besar khususnya kepada rakyat kelantan, Jadi sebenarnya, isu ini boleh diselesaikan dengan cara PM dan kerajaan persekutuan membayar royalti seperti mana dipersetujui kepada kerajaan Kelantan dan kalau ini berlaku maka saranan doa itu tidak perlu diperbesarkan.Paknil seolah tidak nampak bahawa isu ini boleh diselesaikan semudah ABC.

Inilah antara perkara yang tidak dikupas oleh Paknil ketika memperlekehkan TGNA kerana saranan doanya itu.Tetapi tersirat satu kemungkinan ia itu ada rasa takut di dalam diri Paknil dan orang orang yang seangkatannya termasuk orang orang yang dianggap Paknil sebagai orang orang politik dari kem kerajaan yang engkar dengan persetujuan royalti dan cuba membelit belit pemberian royalti dengan nama wang ehsan.

Sumber

Thursday, December 10, 2009

Lagi Kes Korupsi UMNO:Kes salah laku setpol PM ke SPRM

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Pemuda PAS Wilayah telah menghantar laporan dan memohon siasatan terhadap beberapa kes salah laku Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk shafie Abdullah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pagi tadi.

Ketuanya, Kamaruzaman Mohamad menyerahkan laporan itu kepada pegawai bertugas, En Mohd Yahya Mohd Rashid dihadapan Timbalan Pengarah SPRM Wilayah Persekutuan, En Hasan Yahya.

Walaubagaimanapun, menurut Kamaruzaman laporan tersebut cuma diterima sebagai maklumat dan akan dibawa ke dalam mesyuarat jawatankuasa SPRM Wilayah Persekutuan sebelum memaklumkan semula sama ada perlu membuka kertas siasatan ataupun tidak.

“Dalam masa seminggu pihak SPRM Wilayah Persekutuan akan menelefon dan memanggil saya kembali untuk memaklumkan hasil keputusan mesyuarat tersebut samada ia jadi kes atau tidak.

“Sekiranya pihak SPRM tidak membuka kertas siasatan, kami minta supaya ia dibangkitkan semula di parlimen” tegas beliau.

Laporan yang diserahkan kepada SPRM Wilayah Persekutuan tersebut turut dilampirkan salinan hansard parlimen bertarikh 7 Disember 2009, muka surat 35-38 yang mengandungi butiran-butiran ucapan Ahli Parlimen Wangasa Maju YB Wee Choo Keong.

Pada tarikh sama Sidang Parlimen, Wee Choo Keong telah mendedahkan bahawa Shafie yang juga Ketua Penerangan Umno Wilayah Persekutuan dan Ketua Bahagian Umno Wangsa Maju telah menyalahgunakan kedudukan beliau sebagai Setiausaha Politik Perdana Menteri.

Antaranya beliau mendakwa Shafie telah menggunakan pengaruhnya menghalang penguatkuasaan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari mengambil tindakan meroboh Restoran Rashatini yang dimiliki oleh Pengerusi Persatuan Penjaja Melayu Wilayah Persekutuan.

Restoran terbabit merupakan premis haram kerana didirikan di atas tanah rizab DBKL.

Shafie juga turut di dakwa membantu menggunakan pengaruh beliau bagi membolehkan restoran tersebut mendapatkan peralatan dan kerusi milik DBKL secara percuma.

Selain kes itu, Shafie juga didakwa telah menggunakan pengaruhnya supaya Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan melantik 29 nama yang beliau cadangkan sebagai Ahli jawatankuasa Surau Al-Ehsaniah, di Rumah Pangsa Danau Kota.

Beliau juga pernah didakwa menggunakan pengaruhnya membantu rakan karibnya, John Tee, Pengarah Urusan Syarikat Evergreen Sdn Bhd bagi mendapatkan kontrak pembekalan alatan kepada pusat-pusat Latihan Khidmat Negara semasa Perdana Menteri menjawat jawatan Menteri Pertahanan.

Beberapa kes salahguna kuasa beliau yang lain termasuklah menjadikan isterinya sebagai proksi dalam senarai lembaga Pengarah Syarikat Bukit Kiara Development Sdn bhd untuk memudahkan beliau menyalurkan projek-projek kerajaan.

Beliau juga didakwa memperolehi 30 lot tapak Pasar Malam Uptown Danau Kota menggunakan pengaruhnya dan terlibat di dalam kelulusan “development order” untuk membina shoopping complex di atas sebidang tanah yang digazetkan di dalam Draf Pelan KL 2000 untuk Masjid Desa Sri Hartamas.

Sumber

Blogger Pro Mahathir menyalak marahkan Nazri

Marah habis blogger-blogger Pro Mahathir. Habis menyalak semua marahkan Nazri Aziz kerana memanggil tokoh pujaan mereka sebagai “racist” oleh kerana mempertahankan BTN, disini.

Mereka memanggil Nazri Aziz sebagai pengkhianat bangsa oleh kerana mengkritik tokoh pujaan mereka. Mereka meminta Nazri Aziz untuk meletakkan jawatan.

Persoalannya, siapakah Perdana Menteri pada hari ini? Najib Razak atau Dr. Mahathir?

Apa yang Nazri lakukan adalah perkara yang betul untuk mempertahankan gagasan “1Malaysia” yang di perkenalkan oleh bosnya, Najib Razak.

Sepertimana ketika dibawah Abdullah, Nazri turut mempertahankan Abdullah.

Sebagai “hulubalang” kepada Perdana Menteri yang dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri telah melakukan tugasnya dengan baik untuk mempertahankan gagasan yang ditaja oleh bosnya.

Mungkin blogger-blogger ini sudah tersilap zaman.

Oleh kerana Dr. Mahathir memerintah Malaysia terlalu lama selama 22 tahun, mereka masih merasakan Malaysia kini masih diperintah oleh Dr. Mahathir. Mereka terlupa kini Perdana Menteri Malaysia adalah Najib Razak yang tidak lama lagi akan menghapuskan segala Hak Keistimewaan Melayu dengan dasar liberalisasi ekonominya.

Kah kah kah….

Dulu Pak Lah bolehlah korang buli…. Kah kah kah

Cuba “attack” Najib tengok?Mesti tak berani sebab takut jadi macam perempuan dari negara Mongolia tu…

Kah kah kah....

http://www.aminiskandar.com

Wednesday, December 9, 2009

Kami Dan Politik

http://dinmerican.files.wordpress.com/2009/06/nik-aziz-n-hadi-awang1.jpg


Kami Dan Politik

Sebahagian kalangan mengatakan, PAS adalah dakwah politik, maka para pendukungnya pun terdiri dari para politikus, dan kerananya mereka tentu memiliki kepentingan lain di balik dakwahnya itu.”

Saya tidak tahu, sampai bila umat ini akan saling menuduh dan berkubang dalam tuduhan-tuduhan serta meninggalkan keyakinan yang didukung oleh fakta untuk sebuah persepsi yang lahir dari kecurigaan semata-mata?

Wahai kaum kami, sungguh ketika kami menyeru kalian, ada Qur’an di tangan kanan kami dan Sunah di tangan kiri kami, serta jejak kaum salaf yang saleh dari putra-putra terbaik umat ini adalah panutan kami. Kami menyeru kalian kepada Islam, kepada ajaran-ajarannya dan kepada hukum-hukumnya. Jika seruan itu kalian anggap sebagai politik, maka itulah politik kami. Dan jika orang yang menyeru kalian kepada itu semua kalian katakan sebagai politikus, maka alhamdulillah kami adalah politikus yang paling ulung. Jika kalian ingin menyebut itu sebagai politik, silakan memberi nama apa saja yang kalian suka. Sebab nama sama sekali tidak penting bagi kami, selama muatan dan tujuannya jelas.

Wahai kaum kami, janganlah hendaknya kata-kata menghalangi kalian dari melihat kebenaran, jangan pula nama menghijab kalian dari tujuan. Jangan sampai kemasan (bungkus) menghijab kalian dari muatannya yang hakiki, jangan sampai itu semua terjadi. Sesungguhnya dalam Islam ada politik, namun politik yang padanya terletak kebahagiaan dunia dan akhirat, itulah politik kami. Kami tidak menginginkan pengganti apa pun selain itu, maka pimpinlah diri kalian dengan politik itu dan ajaklah orang lain melakukan yang serupa, niscaya kalian akan memperoleh kehormatan di akhirat, dan suatu saat kalian pasti akan tahu tentang kebenaran khabar ini.

Hujah TV9-Isu Kelantan(IR Khalid Samad) Misti Tonton...

Tuesday, December 8, 2009

Melayu dicabul, UMNO gelak-gelak..

"Sebelum ini, isu gadis yang berdemontrasi ditangkap polis lalu dibogelkan dan dipaksa pumping pernah dibawah ke Parlimen tetapi menjadi bahan ketawa MP Parlimen UMNO sahaja. Kemudiannya, apabila wujud rakaman videoklip gadis 'China' dibogelkan dilokap dan dipaksa ketuk ketampi, UMNO menggelupur dan segera menghantar wakil ke China memohon ampun. Apabila didapati gadis tersebut Melayu, UNMO menepuk dada tanda kelegaan. Artikel ini mengkaji sikap psiko UMNO dan pencabulan hak kaum Melayu.

PUTRAJAYA 30 Nov.- Kes rogol yang dilapor di negara ini meningkat sebanyak 31.5 peratus bagi tempoh Januari hingga September tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas, dengan lebih 70 peratus membabitkan mangsa berumur 18 tahun ke bawah.

Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Datuk Maximus J. Ongkili berkata, berdasarkan statistik yang diperolehi pihaknya, sebanyak 2,432 kes rogol dilapor dalam tempoh itu berbanding 1,849 kes tahun lepas."


Masih teringat betapa PAS dan PR menggesa agar hukuman sewajarnya dikenakan ke atas perogol dan pesalah seks tetapi MP UMNO membantah keras dengan mengatakan hukuman mati tidak boleh kenakan kepada perogol kerana bimbang kononnya perogol akan mengapa-apakan atau mencederakan mangsanya.

Apabila PAS mengusulkan shariah Islam ke atas penganut Islam dilaksanakan, UMNO menggelupur lagi dan membantah keras dengan memburuk-burukkan shariah Islam dan mempersendakannya.

Apabila bodyguard Najib dihukum mati kerana mengebom Altantuya Sharibu, rakan-rakan penulis yang 'beriman' dengan UMNO mengatakan bahawa wujud khabar angin kononnya gadis mengandung yang mati dibom ini sebenarnya ejen Amerika, seperti Anwar dan Tok Guru.

Apabila Lim Guan Eng cuba mempertahankan seorang gadis Melayu bawah umur yang kabarnya diperkosa, beliau disumbat dalam penjara. Apabila Anwar membantah UMNO, Anwar dibogelkan, dipukul sampai lebam-lebam dan disumbat dalam penjara.

Jangan beraja dimata bersultan di hati sangat wahai UMNO. Amarah rakyat ada batasnya, amarah Allah pula maha dahsyat...Taubatlah insan.(Sumber)

UMNO patut malu dengan Lim Guan Eng yang menyokong usaha yang diambil bagi memartabatkan para huffaz.

Kerajaan Negeri P. Pinang iktiraf penghafaz al Quran

PULAU PINANG, 6 Dis: Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan terus memberi pengiktirafan kepada para penghafaz Al-Quran di negeri ini dengan memberi pengiktirafan yang sewajarnya kepada mereka.

Sejajar dengan itu seminar Huffaz yang telah diadakan di Dewan Sri Pinang baru-baru ini dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) adalah salah satu tindakan kearah pengiktirafan tersebut.

Menurut Exco Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim setakat ini 137 para hafiz dan hafizah telah mendapat pengiktirafan sebagai salah satu cara menghargai sumbangan mereka yang berjaya menghafaz Al Quran di negeri ini.

"Kita juga berhasrat untuk mewujudkan satu keluarga satu huffaz serta usaha kearah ini sedang giat dilaksanakan bagi mencapai aspirasi tersebut."

Dalam pada itu Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut menyokong usaha yang diambil bagi memartabatkan para huffaz ini.

"Kerajaan Negeri memberi pengiktirafan kepada mereka ini adalah kerana kita berkeyakinan golongan seperti ini adalah mereka yang mempunyai komitmen tinggi dan memerlukan disiplin serta keperibadian mulia untuk melaksanakannya.

"Kita juga yakin degan adanya golongan hafiz dan hafizah ini maka masalah sosial dikalangan masyarakat seperti krisis moral, kemungkaran dan pelbagai masalah sosial akan dapat dihindari sebagaimana yang menjadi konsep amalan Kerajaan Negeri kearah 'Amar Makruf Nahi Munkar."

Para huffaz kali ini diberi penghargaan dengan pemberian sijil dan sumbangan sebanyak RM500 setiap orang.

Penghargaan ini telah dimulai sejak kepimpinan Kerajaan Negeri diterajui oleh Pakatan Rakyat sejak 2008 lagi.(Sumber)

Monday, December 7, 2009

Ungkapan sesetengah tokoh agama bahawa sama sekali tidak boleh doa bala atau keburukan kepada muslim sekalipun zalim kurang teliti&menafikan nas-nas

Baru-baru heboh isu seorang tokoh politik telah mendoakan agar keburukan menimpa pemimpin negara. Doa ini adalah tindakan balas bagi isu royalti minyak Kelantan.

Berbagai pandangan dikeluarkan. Biasanya, penyokong parti politik masing-masing akan memberikan pandangan yang berpihak. Kesemua pihak cuba membela tokoh partinya. Itulah salah satu keburukan politik kepartian apabila fanatik menyelimuti diri.

Golongan agama yang berkepentingan pun akan mengambil kesempatan mengampu pihak yang boleh memberi manfaat keduniaan kepada mereka. Maka pandangan dan hukum agama akan diberikan berasaskan kepada keperluan politik, bukan tuntutan nas dan penilaian realiti yang berlaku.

Sedangkan nas syarak itu asas, sedangkan realiti itu dinilai dalam melihat adakah wujud keserasian untuk dipadankan nas tertentu dengan konteksnya yang sesuai.

Maka perkara pertama seorang pengkaji Islam hendaklah memahami apakah dalil-dalil syarak dalam sesuatu perkara.

Kedua, adakah dalil-dalil itu bertepatan dengan realiti atau konteks yang wujud. Umpamanya perkara yang pernah saya sebutkan dahulu tentang hukum menjawab salam bukan muslim. Nabi s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya Yahudi apabila memberi salam kepada kamu, sebenarnya dia menyebut: as-samu ‘alaika (maut atau kemusnahan). Maka kamu jawablah wa ‘alaika (ke atas kamu). (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Maka ertinya menjawab salam bukan muslim dengan ucapan ‘wa ‘alaika’ itu hanya dalam konteks di mana mereka memberi salam dengan cara dan niat yang jahat, bukan dalam keadaan yang apabila salam diberikan dengan sopan dan hormat.

Ertinya melihat nas dalam realitinya adalah penting bagi seorang sarjana dalam memahami sesuatu hukum. Perbezaan keadaan boleh membawa kepada perbezaan hukum. Namun, dalam menilai hukum ia mestilah bertitik tolak dari dalil-dalil syarak, kemudian memahami dalil-dalil tersebut dalam realitinya yang sebenar.

Saya bukan ingin berbicara tentang doa politik tersebut, tetapi ingin berbalik kepada isu doa keburukan kepada sesama muslim, boleh atau tidak?. Ada yang menjawab sama sekali tidak boleh. Ada pula yang menjawab sama sekali boleh. Mungkin ada yang fanatik parti akan menjawab, doa untuk parti musuh boleh, parti sendiri tak boleh. Itu pun belum lagi kita tanya dia ‘bagaimanakah mengklasifikasi perkataan ‘musuh’ menurut Islam?!

Sebelum kita melihat ke dalam konteks bersaingan politik dan salahguna agama dalam suasana politik yang ada, mungkin seseorang boleh menjadikan soalan itu lebih mudah dihayati dan difahami dengan bertanya; “jika seseorang muslim menzalimi saya, bolehkah saya doakan agar Allah mengambil tindakan atau menghukumnya di dunia?”.

Maka di sinilah memerlukan dalil-dalil syarak dalam menetap asas ini. Kemudian, barulah kita akan lihat konteksnya, iaitu adakah orang yang dikatakan zalim itu memang benar-benar zalim?! Kemudian, adakah setimpal kadar kezaliman itu dengan isi doa yang dilafazkan?!

Dalam hidup kita ini kita mungkin akan menemui manusia yang mengaku muslim tetapi sangat jahat, menginayai dan menzalimi kita. Menipu, menfitnah dan menyiksa kita; boleh atau tidak kita berdoa agar Allah mengambil tindakan kepadanya?

Lebih jelas jika kita kenang wanita yang dirogol, atau diragut sehingga cacat, atau keluarga dibunuh, adakah mereka diizinkan Islam agar berdoakan kepada Allah untuk menurunkan musibah atau balasan dunia kepada orang menzaimi mereka?!

Ungkapan sesetengah tokoh agama bahawa sama sekali tidak boleh doa bala atau keburukan kepada muslim sekalipun zalim adalah kurang teliti dan menafikan nas-nas yang mengizinkan hal ini.

Sementara kenyataan yang menyebut boleh secara mutlak berdoa agar diturunkan bala kepada muslim atau bukan muslim tanpa meneliti kadar yang dikatakan zalim itu, atau musibah yang diminta itu akan menyebabkan doa menjadi permainan lidah dan berlaku kemelampauan dalam berdoa. Namun kita percaya Allah Yang Maha Bijaksana tidak akan menerima doa yang tidak betul atau disalahgunakan.

Dalam hadis-hadis Nabi s.a.w menunjukkan bahawa berdoa agar Allah kenakan tindakan kepada yang patut menerima doa sedemikian rupa adalah diizinkan.

Dalam hadis riwayat al-Imam Muslim menyebut:

Umm Sulaim iaitu Umm Anas memiliki seorang anak yatim perempuan. Suatu hati Nabi s.a.w melihat kepada anak yatim tersebut. Baginda bersabda: “Oh awak, dah besar pun awak. Umur awak takkan membesar lagi”. Anak yatim tersebut kembali kepada Umm Sulaim dan menangis. Umm Sulaim bertanya: “Kenapa wahai anakku?”. Kata gadis itu: “Nabi Allah s.a.w telah mendoakan keburukan ke atasku agar umurku tidak membesar. Maka mulai sekarang umurku tidak akan membesar lagi selama-lamanya. Maka Umm Sulaim pun keluar, tergesa-gesa mengenakan tudungnya sehingga berjumpa Rasulullah s.a.w. Maka Rasulullah s.a.w pun bersabda: “Kenapa wahai Umm Sulaim?”. Kata Umm Sulaim: “Wahai Nabi Allah, adakah engkau telah mendoakan keburukan ke atas anak yatimku?”. Baginda bertanya: “Apadia wahai Umm Sulaim?”. Kata Umm Sulaim: “Anak yatimku mendakwa engkau mendoakan agar umurnya tidak membesar”. Rasulullah s.a.w pun ketawa kemudian bersabda: “Wahai Umm Sulaim! Tidakkah engkau tahu syaratku untuk tuhanku? Aku telah memberikan syarat untuk tuhanku, aku berkata: “Sesungguhnya aku manusia; aku redha seperti mana manusia redha, aku marah seperti mana manusia marah. Justeru, sesiapa sahaja di kalangan umatku yang aku doakan keburukan ke atasnya dengan sesuatu doa, sedangkan dia tidak layak maka Allah akan jadikan untuknya kesembuhan, penyucian dan perkara yang mendekatkannya dengan Allah pada Hari Kiamat nanti”.

Dalam hadis ini, ungkapan Nabi s.a.w yang seakan doa itu telah membimbangkan anak yatim tersebut. Namun, Nabi s.a.w. akur sebagai insan yang bukan malaikat, hal-hal keinsanan itu mungkin berlaku kepada baginda.

Maka baginda meminta agar doa keburukan baginda kepada mereka yang tidak layak bertukar menjadi kebaikan. Dalam ertikata lain, jika layak dengan mereka maka ia akan mengenai orang tersebut. Sikap mulia Nabi s.a.w juga menunjukkan baginda mengakui kesilapan insani itu dan memohon agar ditukar doa baginda kepada kebaikan.

Dalam hadis yang lain Nabi s.a.w menyebut:

“Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sesungguh antaranya dengan Allah tiada sebarang hijab (penghalang)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Dalam riwayat al-Imam Muslim seorang sahabat besar Nabi s.a.w iaitu Sa’id bin Zaid telah berdoa agar Allah mengambil tindakan kepada Arwa binti Aus yang memfitnah beliau mengambil tanahnya dan mengangkat kes itu kepada Gabenor Marwan bin al-Hakam. Sa’id bin Zaid berdoa dengan menyebut: “Ya Allah! Jika dia seorang pendusta maka butakanlah matanya dan bunuhlah dia dalam tanahnya”. Maka Arwa pada akhir hayatnya buta mata dan ketika sedang berjalan terjatuh dalam sebuah lubang dalam tanahnya dan meninggal.

Dalam riwayat al-Bukhari pula menceritakan bahawa ada penduduk Kufah yang mempertikai kepimpinan gabenor mereka Sa’d bin Abi Waqqas sedangkan beliau sahabat Nabi s.a.w yang besar dan pemimpin yang soleh. Khalifah ‘Umar mengambil tindakan menggantikan Sa’d bin Abi Waqqas dengan ‘Ammar bin Yasir. Ketika siasatan sedang dijalankan didapati rakyat memuji kepimpinan Sa’d, kecuali di Masjid Bani ‘Abs seorang yang bernama Usamah bin Qatadah bangun membuat dakwaan seperti berikut: “Sesungguhnya Sa’d tidak menyertai peperangan, tidak membahagi secara saksama dan tidak adil dalam hukuman”. Sa’d menjawab: “Demi Allah aku akan berdoa dengan tiga perkara: “Ya Allah! Jika hambaMu ini (penuduh) seorang pendusta, tampil untuk menunjuk-nunjuk maka panjangkan umurnya, panjangnya kefakirannya dan dedahkan dia kepada fitnah”. Maka lelaki tersebut hidup sehingga umur terlalu lanjut tapi masih mengganggu gadis-gadis di jalanan dan cuba meraba mereka.

Doa-doa di atas jika kita lihat tidaklah terus meminta bala kepada muslim yang dianggap zalim itu, sebaliknya diikat dengan ungkapan “Ya Allah, jika dia ini berdusta maka…” atau mungkin kita sebut “jika dia telah menzalimiku maka..”. Ini kerana kita mungkin tersalah anggap, atau silap tafsiran maka wajarlah berlapik kata dalam hal ini dan serahkan kepada Allah Yang Maha Mengetahui. Penilaian zalim itu sendiri kadang kala dipengaruhi emosi, atau kita juga lupa ada kesalahan kita juga dalam kes yang kita rasa kita dizalimi.

Maka dengan cara menyebutnya berlapik kata, ia lebih santun dan Allah Maha Mengetahui. Manusia boleh membuat berbagai andaian terhadap doa, tetapi Allah Maha Mengetahui doa siapakah yang layak diterima dan siapakah pula yang mencapai ‘darjat zalim’ yang melayakkan doa orang dizalimi itu mustajab lantas menimpanya.

Berhati-hatilah yang berdoa. Juga lebih berhati-hatilah mereka yang ‘kena doa’ yang telah menzalimi orang lain. Di samping kita berdoa, kita pasrah kepada Allah, kita juga memuhasabah diri sendiri.

Oleh: Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin

UMNO kian hancur di Kelantan!!. 500 ancam keluar parti..

"RANTAU PANJANG, 4 Dis: Krisis Umno Rantau Panjang kini sampai ke kemuncak apabila ramai pemimpin di peringkat cawangan mengancam mahu keluar parti.

Kesemua 36 Penyelia Pembangunan Mukim (PPM) dan tiga Ketua Penyelia Pembangunan Mukim (KPPM) yang dipecat Ketua Umno Rantau Panjang, Abdullah Mat Yasin tidak teragak-agak meninggalkan parti.

Difahamkan kira-kira 500 penyokong Umno dijangka keluar Umno di Cawangan Baroh Pial di Dun Bukit Tuku, kemudian dikuti 35 cawangan lagi di seluruh bahagian Rantau Panjang.

Bekas ketua cawangan Baroh Pial yang juga bekas PPM, Wan Yaakob Wan Ismail berkata, antara sebab utama mereka berbuat demikian kerana telah hilang kepercayaan kepada kepimpinan parti berkenaan.

Katanya, beliau mempertikaikan kesahihan kedudukan Abdullah selaku ketua bahagian kerana dikatakan tidak dipilih melalui mesyuarat agung perwakilan bahagian.

“Begitu juga pelantikan timbalan ketua bahagian, ketua pemuda dan ketua wanita diragui kesahihah jawatan masing-masing kerana penggantungan bekas ketua bahagian, Datuk Mohd Zin Ismail dibuat mendadak ketika tempoh pencalonan peringkat bahagian tamat.

“Peluang untuk ahli mencalon tokoh-tokoh lain yang bersesuaian untuk jawatan ketua bahagian, timbalan ketua, ketua pemuda dan ketua wanita sudah tidak ada lagi ketika itu,” katanya.

Mohd Zin bekas Adun Bukit Tuku digantung jawatannya oleh Lembaga Disiplin Umno selama tiga tahun kerana dikatakan menaja calon bebas di Dun Gual Periok pada pilihan raya umum 2008.

Wan Yaakob berkata, mereka yang memegang jawatan di Rantau Panjang sekarang seolah-olah dilantik Umno Pusat tanpa memberi peluang kepada ahli dari 160 cawangan membuat pemilihan.

Konflik yang berlaku antara Mohd Zin dan Abdullah memuncak ketua bahagian sekarang dikatakan memecat PPM serta KPPM yang dilantik bekas ketua bahagian sebelum ini.

“Ini membuatkan kami rasa panas hati dan harus dicari jalan penyelesaian segera,” kata Wan Yaakob ketika ditemui di majlis sambutan hari raya korban di cawangan Umno Baroh Pial semalam.

Majlis tersebut diadakan di rumahnya dihadiri kira-kira 300 orang termasuk beberapa bekas PPM dan KPPM yang dipecat.

Menurutnya juga kesemua mereka yang dipecat telah meminta jasa baik pengerusi perhubungan Umno negeri, Datuk Mustapa Mohamad menyelesaikan isu tersebut secepat mungkin.

“Saya bersama beberapa rakan telah berjumpa Datuk Pa dan timbalannya Datuk Dr Awang Adek Hussein meminta mereka campur tangan selesaikan perkara ini segera.

“Tetapi sampai sekarang tak ada sebarang tindakan diambil. Ini membuatkan kami merasa tawar hati,” kata Wan Yaakob.

Beliau juga berkata perjumpaan di Baroh Pial itu sebagai asas permulaan untuk tindakan protes selanjutnya.

Menurutnya selepas itu mereka akan majlis serupa di Dun Meranti kemudian dikuti Dun Gual Periok.

Hadir sama pada majlis tersebut termasuk Mohd Zin, bekas KPPM, Mohd Zin Che Ngah, Zahari Omar (bekas KPPM), Yakob Yunus (bekas PPM dan AJK bahagian), Fauzi Mat Jusoh (AJK bahagian), Wan Aminuddin (AJK bahagian) dan ketua puteri bahagian, Norhayati Mat.(Sumber)

Friday, December 4, 2009

Mengapa begitu sukar untuk mereka menyatakan bahawa 'Kerajaan Perlu Kembali Kepada ALLAH'.

BismillahirRahmanirRahim
BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani


Dia lah Yang Maha tinggi darjat kebesaranNya, yang mempunyai Arasy (yang melambangkan keagungan dan kekuasaanNya); Ia memberikan wahyu dari hal perintahNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya (yang telah dipilih menjadi RasulNya), supaya Ia memberi amaran (kepada manusia) tentang hari pertemuan,

Iaitu hari mereka keluar (dari kubur masing-masing) dengan jelas nyata; tidak akan tersembunyi kepada Allah sesuatupun dari hal keadaan mereka. (Pada saat itu Allah berfirman): “Siapakah yang menguasai kerajaan pada hari ini? (Allah sendiri menjawab): “Dikuasai oleh Allah Yang Maha Esa, lagi Yang Mengatasi kekuasaanNya segala-galanya!.
(Surah Ghaffur Ayat 15-16)

Mengapa Ulama'-Ulama' UMNO begitu takut untuk menyatakan bahawasanya 'Kerajaan' perlu kembali kepada ALLAH S.W.T?

Mengapa mereka begitu takut mengaitkan 'Kerajaan' dengan Al-Quran dan As-Sunnah?

Mengapa mereka berusaha memisahkan 'Kerajaan' daripada Al-Quran dan As-Sunnah(Sekularisme)?

Adakah sewaktu disoal ALLAH S.W.T nanti mereka akan menjawab:
'Aku tidak sesekali mengambil tahu soal 'Kerajaan', kerana ketika hidup aku memisahkan perihal agamaku dengan 'Kerajaan'

Adakah kita sendiri akan menjawab begitu, kerana kita tidak pernah mengambil tahu soal 'Kerajaan' samada 'Kerajaan' kita berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah

Adakah cukup hanya hidup didunia ini dengan berkahwin,makan,minum,tidur mengerjakan Solat,Puasa,Zakat dan Haji dan mati........Sedangkan kita redha dengan 'Kerajaan' yang tidak mengamalkan Islam dan tidak mahu menegakkan Hak-Hak ALLAH????Adakah kita begitu yakin kita tidak akan dipersoal???Tanyalah pada diri sendiri ya akhi......

Peruntukan surau ditarikbalik oleh 'tangan ghaib'?

Peruntukan kepada Madrasah Nuruk Hidayah di Kg Pengkalan Gate Tambahan sebanyak RM50,000 untuk menaiktaraf serta membesarkan surau serta sekolah agama rakyat yang terletak dibawahnya telah ditarik balik.

Persoalannya kerana apa?

Ada yang berkata kerana Dato Seri Nizar bertandang untuk Solat Hajat kesana tempohari. Oleh kerana itu, peruntukan sebanyak RM50,000 itu telah ditarik balik atas desakan 'tangan-tangan ghaib' yang tidak senang dengan perkembangan di Kg Pengkalan Gate Tambahan itu.

Inilah akibatnya apabila institusi keagamaan juga dicampuri dan dimonopoli oleh kuasa politik yang rakus dan mengaku beragama Islam.(Sumber)

Bekas Pengarah : Biro Tata Negara (BTN) Sudah Lama Terpesong (Petikan & Video)

Bekas Pengarah : Biro Tata Negara (BTN) Sudah Lama Terpesong

(Harakah Daily) - Biro Tata Negara (BTN) yang diwujudkan kini bukan lagi untuk menjaga semangat bangsa dan cintakan negara, sebaliknya untuk menjaga kekuatan parti Umno.

Bekas Pengarah BTN Terengganu, Rosli Abdullah memberitahu modul kursus yang diajar dalam BTN khususnya selepas tahun 1998, lebih menekankan pengukuhan peserta kursus kepada pada parti pemerintah itu.

“Pada masa yang sama, peserta kursus juga turut diajar memusuhi pemimpin parti-parti pembangkang, khususnya ulama dalam PAS, lebih bersifat perkauman dan berbagai lagi,”ujarnya lagi.

Katanya, tindakan pemimpin kerajaan Selangor yang menghalang kakitangannya menghadiri kursus dalam BTN sebenarnya satu langkah yang baik memandangkan setiap peserta akan diasak sedemikian rupa untuk memenuhi impinan kerajaan Umno dan BN.

Beliau yang pernah diamanahkan sebagai Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan BTN Pusat, itu seterusnya memberitahu, propaganda termasuk tuntutan Hindaf juga turut dicanang kepada peserta kursus berkenaan.

“Modul kursus BTN khususnya diawal era 90-an, berbeza khususnya sewaktu dibawah seliawan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut ditekankan soal pendidikan Islam.

“Sekarang ni khususnya selepas tahun 1998, kursus berkenaan bukan sahaja tidak ditekankan soal pendidikan Islam, sebaliknya lebih menjurus pada propaganda Umno, perkauman dan memburukkan ulama’ khususnya dalam PAS,”ujarnya lagi.

Sambungnya lagi, masyarakat begitu mengagumi BTN sehingga antara tahun 1991 hingga 1998 merupakan zaman kegemilangan BTN kerana modul kursus yang diperkenalkan termasuk pendidikan Islam.

Namun tambahnya, kini ianya menjadi hambar kerana lebih bersifat politik demi untuk kepentingan parti pemerintah.

Beliau yang kini Timbalan Pengarah Tabung Amanah Tok Kenali juga memberitahu, keberkesanan kursus BTN sekitar tahun berkenaan juga menyebabkan rakyat turun ke bawah akibat kesan dari reformasi yang disuntik dari semangat kursus BTN, khususnya selepas penyingkiran Anwar.

“Kini mereka ingin melakukan perkara yang sama namun lebih sistemetik demi untuk kemenangan mereka dalam pilihan raya umum akan datang,”ujarnya lagi.

Jelasnya, kursus BTN dalam tempoh lima hari amat berkesan kepada peserta kursus dengan asakan serta cara mereka menyampaikan ceramah melalui modul yang telah disediakan kepada peserta.

Jelasnya, BTN kini juga telah terpesong dari matlamat asal penubuhan iaitu untuk menguatkan bangsa Melayu itu sendiri, yang mana kini tidak menumpukan soal bangsa apa lagi agama, sebaliknya menanam semangat perjuangan Umno pada jiwa peserta kursus.

Pada masa yang sama beliau turut menyokong langkah kerajaan Selangor menghalang kakitangannya mengikuti kursus BTN bagi mengelak sesuatu yang tidak diingini berlaku.

Bagaimanapun, menurutnya kerajaan negeri itu perlu mengadakan satu medan kursus khas untuk kakitangannya memandangkan setiap kakitangan awam perlu mengikuti kursus untuk kenaikan pangkat mereka.

Menurutnya lagi, kursus khas di bawah Menteri Besar perlu ditubuhkan sebagai alternatif baru untuk kakitangannya mengikuti kursus.

Pada masa yang sama, sambungnya masyarakat perlu didedahkan tentang intipati yang terdapat dalam kursus BTN agar mereka selamanya tidak diperbodohkan oleh kerajaan khususnya yang mengaitkan hanya Umno mampu memerintah negara.

“Fahaman atau ajaran sesat ini sewajarnya dibuang dari minda rakyat kerana Pakatan Rakyat juga mampu memerintah,”ujarnya.(Sumber)