Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Thursday, August 12, 2010

SIAPA YANG MULAKAN RAMADHAN DENGAN FITNAH?Apabila kain rentang ini heboh diperkatakan, saya kata kepada seorang rakan mustahil ini dilakukan oleh PKR. Kata saya lagi kain rentang seperti ini sama seperti provokasi yang dilakukan oleh Umno dalam pilihanraya kecil atau umum untuk menunding bahawa kononnya ini kerja-kerja gila Pakatan Rakyat.


Tujuannya mudah supaya rakyat marah. Kali ini bukan sahaja nak suruh rakyat tetapi DYMM Sultan Johor juga murka. Manakan baginda tidak murka kain rentang itu sengaja dinaikkan di sepanjang laluan Kembara Mahkota Johor.


Bagi saya Dr. Chua Jui Meng bodoh kalau dia mengarahkan kain rentang bersama dengan sultan Johor yang menyokong beliau sebagai Menteri Besar Johor. Maka rakyat Johor yang kuat dengan semangat Umno dan Melayu akan marah apabila seorang cina disebut sebagai Menteri Besar. Lebih-lebih lagi melibatkan sultan Johor dalam hal ini.


Hari ini semua tembelang dan taktik kotor itu terdedah apabila Dr Chua Jui Meng mendedahkan bahawa bekas Menteri Besar Johor merupakan dalang di sebalik kain rentang yang menimbulkan kontroversi itu.


Menurut beliau, Mereka berniat membuat sultan dan orang Melayu marah dengan PKR, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan diri saya.'."Nama bekas menteri besar itu ada disebut di dalam maklumat yang saya terima. Nampaknya dia cuba untuk menjadi jaguh dan cuba untuk memulihkan imejnya yang satu ketika dulu tercemar kerana terlibat dalam krisis dengan Raja-raja Melayu sehingga imuniti Raja-raja Melayu dihapuskan. "Suatu ketika dulu, dia pernah tidak dialu-alukan untuk hadir ke istana sewaktu Almarhum Sultan Iskandar masih hidup. Chua Jui Meng masih tidak lupa, dan masih mempunyai memori yang kuat. Jadi, tak masuk akal kalau dia meminta saya untuk meminta maaf kepada Tuanku Sultan. Beliaulah orang yang paling lantang mengkritik Sultan," katanya kepada Suara Keadilan.com.


Nampak sangat Umno semakin terdesak dan tersepit untuk memulihkan sokongan rakyat yang semakin menolak dan meluat kepada Umno. Saya yakin selepas ini banyak lagi provokasi dan taktik kotor akan digunakan untuk memburuk-burukkkan Pakatan Rakyat dan pimpinannya. Walau bagaimanapun saya yakin rakyat hari ini semakin matang untuk menilai senario politik yang berlaku dalam negara.


Kepada mereka yang melakukannya insaf-insaflah, bahawa mereka semakin ditolak oleh rakyat. Maka di bulan Ramadhan yang mulia ini banyakkanlah buat amalan dan bertaubat kepada Allah SWT. Tak guna berpuasa kalau perbuatan bergelumang dengan noda dan dosa. Wallahualam.

Bujang Susah

Orang UMNO Pun Sepatutnya Berterima Kasih Kepada Pakatan Rakyat!!!!!

Terpaksa Tarik Balik Saman Ekor, Terbukti Kerajaan UMNO BN Bertindak Gelojoh Dan Tidak Mahu Mendahulukan Rakyat Sebenarnya !!!

Kerajaan UMNO BN akhirnya terpaksa akur dengan desakan rakyat agar "saman ekor" dikaji semula. Terbukti kini laungan keramat "rakyat didahulukan" gagal diterjemahkan oleh kerajaan, malah Perdana Menteri Najib Razak sendiri dilihat tidak langsung memikirkan nasib rakyat ketika mengulas isu saman ekor itu sebelum ini.

Antara lain beliau menegaskan bahawa pengguna jalanraya membuat kesalahan dan menjadi tanggungjawab pihak polis untuk mengeluarkan saman. Tanpa mengambilkira risiko atas kenyataan tersebut, nyata Najib dilihat terlalu "taksub" mengeluarkan kenyataan seperti itu.

Sepatutnya, sebagai sebuah kerajaan yang kononnya mahu mendahulukan rakyat beliau wajar mengambil jalan tengah seperti memberi tempoh tertentu kepada pengguna jalanraya ataupun mengkaji dulu perlaksanaan tersebut. Ini tidak, dengan nada sombong menyalahkan rakyat.

Seolah-olah kerajaan begitu kemaruk untuk mengutip wang sesuka hati mereka melalui saman ekor. Apa tidaknya, mereka boleh mendapat sehingga RM300 bagi setiap saman dengan hanya mengarahkan anggota polis trafik untuk "bersembunyi" didalam hutan dan "menembak" setiap kenderaan yang melalui sesuatu jalan tersebut.

Anehnya bila terkena kepada rakyat biasa mereka kerah dan paksa supaya membayar saman. Namun, umum mengetahu bahawa jika terkena kepada mereka yang berkedudukan sama ada wakil rakyat atau pemimpin UMNO BN yang lain maka sudah pasti dengan satu "panggilan" sahaja sama itu dapat dibatalkan.

Menteri mungkin tidak menanggung beban atas isu ini. Tetapi bagaimana dengan nasib rakyat jelata yang lain. Gara-gara mahu memperbaharui cukai jalan kenderaan masing-masing, mereka terpaksa membayar ribuan ringgit semata-mata bagi menjelaskan dulu tunggakan saman yang entah dari mana datangnya. Mujurlah ada pemimpin rakyat daripada parti pembangkang yang bangkit mendesak. Malah, terdapat juga beberapa kerat pemimpin UMNO mahu langkah itu dikaji semula kerana ia jelas membebankan rakyat terutamanya golongan yang berpendapatan rendah.

Maka setelah didesak, akhirnya semalam kerajaan UMNO BN terpaksa umumkan mereka bersedia menarik balik tindakan menyenaraihitamkan kenderaan pesalah-pesalah trafik akibat saman ekor buat sementara waktu bermula hari ini hingga 28 Februari tahun depan. Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha kononnya langkah itu diambil berikutan keputusan memberi kelonggaran semasa musim perayaan yang akan tiba tidak lama lagi. Ia bermakna, kerajaan akhirnya boleh menerima pandangan rakyat. Soalnya sekarang, kenapa sejak dari awal lagi mereka tidak mahu mendengar pendapat rakyat sama seperti isu lesen judi bola dulu?.

Jika tidak bukankah ia tidak menyakitkan hati rakyat. Langkah yang diambil ini juga sebenarnya sudah agak terlewat kerana ramai yang sudah membayar saman ekor tersebut kerana takut kenderaa mereka disenarai hitamkan sebelum ini. Malah, mereka terpaksa beratur panjang dan datang berbondong-bondong ke mana-mana pejabat polis cawangan trafik untuk urusan berkenaan. Marah bukan kepalang dek tindakan kerajaan tersebut. Dengan pembatalan sementara tindakan kerajaan itu, apakah ia berbaloi untuk mereka yang sudah membuat bayaran sebelum ini. Bukan sedikit, malah ada yang sudah menjelaskan sehingga ribuan ringgit sebenarnya.

Apakah mereka boleh "claim" semula duit yang telah dikeluarkan itu?. Menunggu sehingga 28 Februari tahun depan bukanlah waktu yang singkat sebenarnya. Apa akan terjadi jika akhirnya kerajaan membatalkan terus rancangan "saman ekor" tersebut?. Bukankah ini menyebabkan mereka akhirnya tidak berpuas hati dan mengamuk dengan tindakan itu. Ternyata mereka kecewa akibat tidak mendahulukan rakyat maka mereka yang susah akhirnya.

http://pahangdaily.blogspot.com/2010/08/kontroversi-terpaksa-tarik-balik-saman.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)