Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, October 14, 2009

4 rukun belum cukup untuk Umno berubah

Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin pada ucapan perasmian tiga sayap Umno malam tadi menggariskan 4 rukun untuk kelangsungan Umno.

Rukun itu ialah :-

1) kesatuan minda (wahdatul fikr);
2) dihayati dengan kesatuan hati (wahdatul qalb);
3) bergerak dengan kesatuan amal (wahdatul amal), dan
4) menuju kesatuan matlamat (wahdatul hadaf).

Hebat Muhyiddin menggunakan istilah Arab yang biasanya digunakan oleh PAS dan gerakan Islam lain sejak zaman berzaman.

Wahdatul Fikri iaitu kesatuan minda bahawa RASUAH bukan suatu kesalahan dan jenayah Wahdatul Qalb iaitu HATI Umno sentiasa sakit melihat kerajaan PR sebab itulah banyak peruntukan dan pelaburan di sekat atau tidak digalakkan masuk ke negeri-negeri PR Wahdatul Amal iaitu melakukan AMALan samseng untuk menganyang petugas PR di mana-mana pilihan raya Wahdatul hadaf iaitu menanamkan dalam hati bahawa MATLAMAT mengHALALkan cara tidak kira HALAL atau HARAM.

Saya menyeru Muhyiddin supaya menggesa Umno supaya kembali kepada Islam dan perbetulkan Umno.

1) Mula-mula betulkan matlamat dan Objektif Umno.
2) Ubah perlembagaan Umno supaya meletakkan Islam sebagai rujukan dan undang-undang tertinggi
3) Buat perubahan dalam kepimpinan supaya lebih menghayati Islam, wanita dan isteri pimpinan serta puteri wajib menutup aurat, tidak bergaul bebas dan sebagainya
4) Menghukum semua pemimpin yang pernah didapati melakukan rasuah dengan merujuk mereka kepada SRPM untuk di dakwa antaranya Ali Rustam, Isa Samad, Amid Nordin dan lain-lain.
5) Jangan lakukan diskriminasi terhadap ahli dan penyokong pembangkang di seluruh negara kerana mereka juga rakyat Malaysua yang membayar cukai.

Banyak lagi perubahan yang patut dilaksanakan tetapi buat yang saya gariskan di atas terlebih dahulu dan diikuti dengan yang lain-lain.

Lakukan perubahan itu Insya Allah Umno akan lebih dihormati dan diterima rakyat.
S Wahab
Sumber:Harakahdaily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)