yang setia mengikuti blog ini dan ingin mengikuti

Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Saturday, May 7, 2016

BERINGAT SEBELUM TERKENA (GAMBAR)


8 comments:

Anonymous said...

Salam maghrib, oleh itu kawan2 nk beli barangan elektrik perabot belilah secara cash, kumpul duit dulu bagi cukup baru beli.. ok

Anonymous said...

Nama nye pun Courts Maut bhai.taukih besar mat saleh Yahudi.

Anonymous said...

Beli barang RM1000 buat ansuran 4 tahun??? Cakap bodoh kang marah, tapi memang bodohlah. Apasal tak buat ansuaran sampai 40 tahun jer terus? KAH KAH KAH

Anonymous said...

Cuba fikir mengapa Islam mengharamkan riba.

Anonymous said...

dari dulu lagi aku tak pernah masuk CM nih....

yahya pikin said...

Riba?
Dah kerajaan amalkan dan benarkan diamalkan dalam negara, orang ada duit apa lagi, ambik kesempatan la
Ce tengok sekarang ni, pinjaman semua ada interest, interest tu bahasa bank omputeh, bahasa bank melayu dipanggil faedah, bank islam panggil keuntungan terus, ceti dengan orang kampong panggil bunga
Semua tu merujuk kepada aktiviti mengambil keuntungan dari pinjaman yg diberi atau memberi keuntungan keatas pinkaman yang diambil.
Aktiviti ni dalam bahasa arab dipanggil riba
Dalam al quran dikelaskan riba sebagai haram tapi panel panel syariah ciptakan istilah yg berbagai nak bagi nampak tak macam riba, mufti pulak jiiiilaaaat pasal mpeti pun nak pakai keta mewah rumah mewah pakai mewah, nak cash takdak duit jadi dia pun tompang sekaki, mupeti tau aktiviti tu haram tapi dia kata dah panel syariah kata halal dia pun tompang sekaki la, dia kata nanti kalau malekat tanya dia kata panel syariah kata halalan toyyiban
Phuiiii rakyat puas kena bodoh oleh mereka yang berjawatan

Anonymous said...

Sebelum sain, baca la dulu kandungan agreement tu. Lagi elok beli cash, tak mampu beli cash, tak payah beli. Yang boleh hutang cuma beli tanah, Rumah,kereta motor je, fikir dulu sblm tandatangan.

Abdul Ghani Osman said...

Kedai paksa utang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)