yang setia mengikuti blog ini dan ingin mengikuti

Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Thursday, January 7, 2016

INI BUKTI BUKAN SEMUA PENJAWAT AWAM KUAT MENGULAT, KUAT SEMBANG DAN MUKA KETAT.

 

Dari FB Eddie Putera :

INI ORANG BANYAK BAGUS. Dia jaga 2 kaunter. Satu kaunter dia layan orang orang mau bikin IC baru. Then dia lari lain kaunter kasi handle collection IC baru. Muka tarak masam, serious tapi tarak kudukut mau senyum. Panggil nama orang tarak macam mau tengking2. Wei brother, kalau lu punya boss boss baca ini posting ar, wau mau minta dia orang kasi naik lu punya pangkat. kasi naik gaji ka apa ka. Lu contoh pegawai kerajaan yang berdedikasi dan serve your customers well. Puiiiiii la lu bro, nanti lu sudah jadi boss lu jangan eksyen ar .....

N'N: Kita selalu viralkan penjawat awam yng teruk, tak adil jika kita tidak viralkan juga penjawat awam yng berdedikasi...Tapi mmg susah nak jumpa penjawat awam yng sempoi mcm tu...

3 comments:

Anonymous said...

kih kih kih...

jangan marah aku bro...

aku bukan ketawakan kau bro...

cuma aku rasa kerja gomen nih bukan buleh suka-suki hati bos bagi naik pangkat naik gaji macam keje swasta gitu...

Anonymous said...

Mana tk muka masam, kerja macam kuli gaji ciput
menteri kerja tah apa apa gaji ribu jutaan
lulusan kerja kerajaan lebih tinggi dari menteri
otak mereka lebih geliga dari menteri
menteri buat idea bodoh dpt gaji ribuan
barang mahal jgn beli
minyak mahal jgn naik kereta, naik bas
tambang bas naik, jgn naik bas, jln kaki
tak suka negara ni, berambus ke megara lain

Anonymous said...

Bro aku org gomen. Aku kumpulan sokongan yg bukan kerani. Aku selalu kena hempok dgn bos. Aku sabar. Bila bab kerja yg nak urgent aku lah org yg kena. Sdngkan staf lain yg sama level buat kerja ikut suka.
Tapi pendirian aku satu saja. Aku di bayar. Aku takut kalau kerja aku x setimpal dgn gaji yg dbyar walaupun gaji ciput. Dhdpan allah suk allah tanya kita kena jawab.
Tiap x masuk pej aku niat ya allah aku masuk ke pej ini kerana mencari rezqi yg halal lagi barokah.

Malangnya.... malangnya bila bab naik gred bos x pndg. kwn2 kata " U susah la nk naik gred. Coz u bukan faberet bos. Aku kata rezqi dari allah bukan dari dia. Bos x kan rekemen. Kwn2 naik mencanak. Ya x apa aku redho. Terasa diri blum cukup ikhlas. Aku berusaha mengikhlaskan diri. Hidup perlu dteruskan. Aku perlukan gaji ni utk menampung 6 org anak.

Tibalah di pinggiran usia nak pencen ni tetiba naik gred. Itu pun sbb di asak kwn2 supaya isi borang. Isi pun separuh hati.

Masa amik pink form hr bgitau. Apa punya pesen bos u ni. Nape? Dia kata dia x rekmen u. Dia rekemen org lain. Itu lah aku kata rezqi ni hak allah. Ketentuan Allah. Allah butakan mata dia masa bagi markah. Dia rekemen aku kaw2 yg pada pandangan matanya itu borang org yg dia suka.

Sekarang ni aku di ofer naik gred lagi. Aku tolak mentah2. Aku brsyukur walau bos x nilai tapi allah menilai keikhlasan aku yg aku rasa blum ckup ikhlas. Anak aku yg sulong akauntan. No 2 Bisnesman. Walau masuk u tapi x minat makan gaji. Ke 3 arkitek. Ke 4 mekanikal engineering. Ke 5 insyaallah bakal seorg doktor. Ke 6 dlm bidang agama sekolah menengah.

4 thun lagi pencen wajib. Bagi naik gred pun x nak dah. Aku x heran penilain manusia. Tapi aku takut dgn penilaian Allah.

Aku bersyukur & sngt2 mnginsafi bahawa dlm hdup ini bukan kejar $ bnyak. Tapi keberkatan dlm setiap yg kita usahakan.

Aku tidak berbangga sbb jadi org gomen. Tapi aku sngt menginsafi sbgai hamba Allah. Itu yg penting.

Sekarang aku melayan hobi & cu2. Ikut suka aku. Segala bil2 dlm hdup ni anak2 yg bayar. Yg seronoknya umrah setiap tahun. Walau pun jujur bro aku x nyimpan pun. Dgn 6 nak mana aku nak nyimpan.

Tapi tiap tahun ada saja hamba allah yg belanja aku gi mekah. dah 5 tahun berturut. Ni pn dah ada yg nak taja umrah or haji 2016. Aku mmang suka gi time puasa. Ada tu yg aku tak kenal langsung. tiba2 dapat cal org nak hantar ke mekah. Walau rasa cuak aku takut kena tpu. Tapi dia suruh aku pilih ajen dan tarikh. Dia bayar depan mata pergi ke agensi sama2. bro... Nanges aku. Manusia ni dari mana agaknya.

Perkataan yg paling aku elak sebut adalah "x ada $". Ada aku beli x ada aku diam. Khdupan ini allah yg punya. Skrip juga di tanganNya. Kita kena ikut skript.

Akhir kata aku malu nak ngaku kakitangan kerajaan. Kerana selalunya org pndg serong. Ngular ngeteh berjam2 ponteng claim ot palsu & mcm2 yg buruk.

Aku berterima kasih dgn allah kerana dgn keikhlasan yg aku tak pasti gred brapa allah mudahkan urusan ku. Allah perkenankn doa2 ku. Anak2 dgr kata & taat kpd ku. Alhamdulillah aku sihat bro.

Ya bro yg penting keberkatan dlm hdup. Nak berkat kena ikhlas. Nak ikhlas kena lalui 3 per ni. Taubat sabar & syukur. Nak masuk sek berasrama penuh MARA pun kena straight A's. Dgn allah camtu juge kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)