Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Thursday, May 10, 2012

SURAT TERBUKA BUAT PENGERUSI MAJLIS FATWA KEBANGSAAN YANG WAJIB SETIAP ORANG MUSLIM BACA.

Surat Terbuka Kepada Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsan, Prof Tan Sri Dr Abdul Shukor Hussin

http://4.bp.blogspot.com/-ph_SRWyKyyQ/T6qQJRwWrZI/AAAAAAAADF4/BzEUxq5UQ8I//shukor.jpg
Dr Abdul Shukor Hussin,Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan.


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Saya mulakan warkah ini dengan memetik kata-kata George Bernard Shaw: “ Jikalau manusia membunuh harimau ia dinamakan olahraga tetapi jika harimau membunuh manusia ia dinamakan keganasan.”

Jujur dan ikhlas, warkah ini bukanlah bermatlamat memperlekehkan Majlis Fatwa Kebangsaan. Jauh sekali untuk menidakkan sumbangan dan peranan Majlis Fatwa. Apatah lagi untuk menderhaka kepada keputusan Majlis Fatwa. Saya amat yakin, Prof dan ahl-ahlii Majlis Fatwa terdiri daripada golongan yang amat memahami persoalan agama dan keagamaan. Jujur-sejujurnya, saya hormati Majlis Fatwa Kebangsaan dengan setinggi-tinggi penghormatan. Dan, saya sanjung Majlis Fatwa dengan semurni-murni sanjungan.

Tapi,penghormatan dan sanjungan itu bukanlah penghalang untuk saya menegur Prof dan Majlis Fatwa. Tentu Prof masih ingat untaian hikmah yang pernah dilafazkan oleh Imam Malik. Tidak mengapa, biar saya ingatkan, kerana saya ini manusia pengingat:

"Siapapun dapat diterima atau ditolak pendapatnya kecuali yang ada di makam ini(sambil menunjuk ke makam Rasulullah SAW)".

Lagipun fatwa hanyalah ciptaan manusia, jadi ia tidak maksum dan ia mungkin betul dan mungkin juga salah. Bak kata Dr Asri Zainul Abidin, andainya fatwa tidak boleh dicabar, ia bukan sahaja "tidak demokratik", malah "mematikan intelektualisme" kerana menyamakan fatwa seperti nas dalam al-Quran dan Sunnah yang tidak boleh dipertikai.


http://2.bp.blogspot.com/-uX62DEigLBA/T6qQJewcUyI/AAAAAAAADFs/LJHfGCgvdxU/s400/umno-bawa-kpla-lembua.jpg
Demontrasi memijak kepala lembu dengan matlamat mencetuskan rusuhan kaum.
Ditaja oleh NGO yang Pro UMNO dan turut melibatkan aktivis UMNO.
Mengapa Majlis Fatwa tidak memfatwakan ia sebagai haram.


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Jutaan terima kasih saya ucapkan kerana ketegasan Prof, selaku Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, kerana telah memutuskan Perhimpunan Bersih sebagai haram,sebagai pencinta keamanan saya hargai fatwa tersebut. Saya hormati prinsip dan pendirian Majlis Fatwa Kebangsaan dalam isu ini, iaitu haram untuk umat islam menyertai perhimpunan atau demontrasi yang bertujuan tidak baik,melanggar undang-undang serta mencetuskan huru hara dan kekacauan dalam negara.

Namun ada beberapa persoalan yang benar-benar membelit akal, lantas melemaskan saya dalam lautan teka-teki. Berdasarkan penelitian, saya dapati Majlis Fatwa Kebangsaan tidak tegas dalam berprinsip dan tidak teguh dalam berpendirian. Tidak tegas dan tidak teguh hingga menyebabkan wibawa Majlis Fatwa Kebangsaan mula terkikis dan terhakis.


http://1.bp.blogspot.com/-UtDUe7APdQU/T6qPupnusYI/AAAAAAAADFI/ZgRfzWKOr8k/s400/ghani.jpg
Mohamed Ghani Abdul Jiman dalam proses
menghadiahkan seluar dan baju dalam wanita kepada Lim Guen Eng.
Jika benda yang sama dihadiahkan kepada Najib,
apa agaknya reaksi Majlis Fatwa


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Andainya tidak membutakan mata dan tidak memekakkan telinga, pasti sahaja Prof menyedari betapa hebatnya propaganda jahat dan provokasi keji dengan matlamat ingin mewujudkan perbalahan kaum di Malaysia.

Masihkah Prof ingat, perarakan Maha Racis yang ditaja oleh Penganas Melayu yang bersongkok tinggi. Pengganas-pengganas ini memakai songkok macam Prof dan majoriti ahli Majlis Fatwa yang lain, cuma songkok mereka lebih tinggi. Mereka membawa dan memijak kepala lembu kerana membantah pemindahan sebuah kuil hindu di Shah Alam. Semua tahu dalangnya adalah NGO yang Pro-UMNO dan beberapa orang aktivis UMNO Selangor.

Percayalah Prof, demontrasi sebegini berupaya mengundang perbalahan antara penganut islam dan hindu. Tidakkah Majlis Fatwa Kebangsaan sedar, betapa sejarah telah merakamkan kroniknya masalah perpaduan di India kerana perbalahan antara penganut Hindu dan Islam.

Tahukah Prof dan Majlis Fatwa Kebangsaan, betapa ribuan nyawa telah terkorban sejak berlakunya perbalahan antara penganut Hindu dan Islam di India, termasuklah insiden meruntuhkan Masjid Babri di Ayodhya.

Atau mungkinkah Prof beranggapan perbalahan kaum tidak akan sesekali berlaku di Malaysia. Mungkin juga Prof beranggapan rusuhan atau perang antara agama ini disebabkan oleh faktor geografi sebagaimana letupan gunung berapi dan gempa bumi. Prof, percayalah, betapa bodohnya orang yang beranggapan sebegitu,sebab rusuhan kaum dan ketegangan agama tidak pernah bersangkut paut dengan faktor geografi.

Percayalah Prof sesungguhnya perarakan dan demontrasi yang ingin mencetuskan perbalahan kaum itu bisa menimbulkan huru hara dan kekacauan dalam negara. Tapi sayang, Majlis Fatwa Kebangsaan hanya menjadi pemerhati yang setia dan tidak mengeluarkan fatwa mengharamkan perbuatan tersebut.


http://1.bp.blogspot.com/-1fEboVmFbsI/T6qPt3PFOFI/AAAAAAAADEw/a0zJ95HGBZk/s400/Ahli%2BPAS%2BPenang%2B03.png
Mohamed Ghani Abdul Jiman dalam
proses menghadiahkan kek berbentuk tahi kepada Lim Guen Eng.
Jika kek yang sama dihadiahkan kepada Najib,
apa agaknya reaksi Majlis Fatwa


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Tertutupkah mata Prof dan keseluruhan ahli Majlis Fatwa Kebangsaan ketika Ibrahim Ali, pemimpin PERKASA mengistiharkan Perang Salib terhadap penganut Krisitan. Dengan penuh kurang ajar, lelaki yang tolol lagi bahlul itu telah membuat kenyataan terbuka dengan mencabar orang-orang Kristian berperang. Mengapa Majlis Fatwa berdiam seribu bahasa dalam isu ini. Tahukah Prof, betapa berbahayanya PERKASA sebagaimana berbahayanya Ku Klux Klan. Saya cuba berprasangka baik, mugkin Majlis Fatwa tidak pernah tahu episod-episod rusuhan berdarah yang melibatkan penganut Kristian dan Islam.

Prof masih ingatkah persitiwa berdarah yang melanda Bosnia Herzegovina. Peristiwa peperangan antara orang-orang Serbia yang beraliran Ortodoks Kristian dengan penduduk etnik Bosnia yang beragama islam. Untuk pengetahun Prof dan Majlis Fatwa Kebangsaan, Suada Dilberovic, gadis muslim yang berusia 24 tahun merupakan mangsa pertama kegansan Serbia ketika tercetusnya perang Bosnia pada 6 April 1992. Tahukah Prof, betapa 200 ribu orang telah terkorban dalam peperangan tersebut dan dan 65 % daripadanya adalah penganut islam Bosnia. Lupakah Prof terhadap perbalahan antara umat islam dan Kristian di Ambon Indonesia. Atau mungkinkah Prof masih lagi beranggapan, rusuhan kaum dan perang agama ini disebabkan oleh faktor-faktor geografi sebagaimana letupan gunung berapi dan gempa bumi, lantas ia tidak akan sekali-kali berlaku di Malaysia.

Jika inilah pandangan Prof, maka Prof perlu mengimbas kembali Tragedi 13 Mei pada tahun 1969. Terbukti dan tidak dapat dinafikan lagi, persitiwa rusuhan tidak pernah dipengaruhi oleh faktor-faktor geografi.

Percayalah Prof sesungguhnya PERKASA telah banyak menimbulkan huru hara dan kekacauan dalam negara. Tapi mengapa Majlis Fatwa Kebangsaan hanya menjadi pemerhati yang setia dan tidak mengeluarkan fatwa mengharamkan umat islam dari menyertai pertubuhan tersebut.


http://2.bp.blogspot.com/-lUXSXPrNDMs/T6qPvehAISI/AAAAAAAADFg/t3or9hPlmdI/s400/mat%2Brempit%2Bserang%2Bkomtar.jpg
Peserta demontrasi menyerang komtar,
Lim Guen Eng terpaksa menyelamatkan diri mengikut pintu belakang.
Mengapa Majlis Fatwa tidak memfatwakan demontrasi tersebut sebagai haram


http://1.bp.blogspot.com/-1jSLSPeLI_8/T6qPuIJYrCI/AAAAAAAADE8/y0WAc_UM2SU/s400/Perkasa-Anak-Mamak-protest-Penang-03-300x199.jpg
Peserta demontrasi anti kerajaan Pulau Pinang memenuhi jalan raya
dan ia turut menghuru harakan negara.
Mengapa Majlis Fatwa tidak fatwakan ia sebagai haram


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Saya tertarik sekali apabila Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan, haram ke atas umat islam menyertai perhimpunan atau demontrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang, serta mencetuskan huru hara dan kekacauan dalam Negara. Tapi saya tak faham apa maksud undang-undang dan maksud kekacauan.

Masihkah Prof ingat wajah Ketua Penganas yang berkulit hitam manis, namanya Mohamed Ghani Abdul Jiman. Tahukah Prof betapa tolol dan bahlulnya si hitam manis ini. Bayangkanlah Prof, si hitam manis ini telah mengadakan beberapa siri demontrasi di Pulau Pinang. Dalam demontrasi tersebut, Mohamed Ghani Abdul Jiman telah menghadiahkan seluar dalam dan baju dalam wanita kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Tidak cukup dengan itu, Ketua Penganas ini menghadiahkan pula kek berbentuk tahi kepada Lim Guan Eng, ketika hari ulang tahun Ketua Menteri Pulau Pinang itu.

Seingat saya hanya bekas Presiden ABIM, Dr Muhamad Razak Idris sahaja yang mengutuk perbuatan tersebut. Mana pergi semua mufti yang menganggotai Majlis Fatwa, hingga diam macam syaitan bisu. Atau,mungkinkah Majlis Fatwa kebangsaan beranggapan perbuatan tersebut tidak salah di sisi agama. Jika itu pandangan Majlis Fatwa, jangan terkejut, jika ada individu tertentu yang menghadiahkan bikini kepada Prof dan Ahli Majlis Fatwa yang lain.http://4.bp.blogspot.com/-Rr3YePsqEGc/T6qPu7tgnsI/AAAAAAAADFU/I5Bwr7Xau2o/s400/rempit%2Bpenang.jpg
Peserta demontrasi anti kerajaan Pulau Pinang memenuhi jalan raya
dan ia turut menghuru harakan negara.
Mengapa Majlis Fatwa tidak fatwakan ia sebagai haram


Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang saya hormati,

Jujur dan ikhlas saya amat mengharapakan sebuah jawapan dari Majlis Fatwa Kebangsaan untuk merungkai segala teka-teki yang mengasak benak saya ini.

Mengapa Demontrasi dan perhimpunan untuk menyatakan ketidakpuasan hati terhadap kerajaan negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat tidak difatwakan sebagai haram,walaupun penaja dan peserta demontrasi tersebut betindak ganas dan meniup api perkauman, tetapi mengapa pula demontrasi dan perhimpunan untuk menyatakan ketidakpuasan hati terhadap Kerajaan pimpinan Barisan Nasional difatwakan sebagai haram dan mencetuskan huru hara.

Jujur, sikap dan pendekatan Majlis Fatwa Kebangsaan sebegini rupa telah mengingatkan saya akan kata-kata George Bernard Shaw:

“ Jikalau manusia membunuh harimau ia dinamakan olahraga tetapi jika harimau membunuh manusia ia dinamakan keganasan.”

SUMBER:BICARADARIKU.COM

3 comments:

aliaze said...

Saya setuju dgn pandangan surat terbuka buat pengerusi majlis fatwa kebangsaan ini. Persoalannya ADAKAH MAJLIS FATWA INI TURUT MENJADI KUDA TUNGGANGAN PEMERINTAH????
Kenapa perlu berat sebelah fatwanya.
Apakah kreteria yg boleh terkeluarnya fatwa sebegini? Adakah betul sebagaimana yg dikatakan SESUATU FATWA ITU DIKELUARKAN BERDASARKAN KEPADA NAS QURAN & HADIS SERTA IJMAK ULAMA??

Anonymous said...

Bismillahirrohmannirrohim Dan kalau KAMI mengkehendaki. sesungguhnya KAMI tinggikan (darjat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya dihulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia menghulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat KAMI. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir.( AlA'RAAF ayat 176)

aminasri said...

Fatwa sebegini jika dikeluarkan ketika rakyat berarak menentang Malayan Union,pasti mencari nahas la Prof...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)