yang setia mengikuti blog ini dan ingin mengikuti

Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Saturday, April 27, 2013

BERKALI-KALI MEREKA PUTAR BELIT UCAPAN BELIAU, BERKALI-KALI BELIAU DIFITNAH DAN LIHATLAH BETAPA RAKYAT MEMBENCI BELIAU, INILAH TAHAP KEBENCIAN RAKYAT KEPADA TGNA (GAMBAR)


Saya tak pernah tengok Tuan Guru Nik Aziz 'live', so bila tau dia turun Putrajaya hari ni, pergi susahkan diri beramai2 ke Masjid Besi. mula2 ingatkan oh TGNA bagi khutbah kot? pastu pikir balik, eh takkan la pulak. mane nak lepas kan.

so takpela, masa sampai tu dah penuh dengan orang, ada la nampak baju hijau probably one in 20 or 30 jemaah tu. ramai lah jugak. nampak jugak photographer chinese semua jenis ada duduk dekat dalam masjid. saya pun naik bhgn atas sebab sampai dah azan kedua.

sampai2 je, terus sunat tahiyyatul masjid, duduk dekat situ (boleh nampak jemaah kat bawah dgn mimbar etc), dok teropong teropong jugak mana TGNA ni. cari serban putih dia (sebab dia mesti pakai serban putih kan), dok langut langut, tak jumpa.

pastu dengar khatib baca khutbah, pasal kepimpinan and demokrasi etc, masa halfway khutbah 1st tu, tiba2 khatib jadi sebak bila sentuh bab perpaduan umat Islam, kesejahteraan rakyat dan negara.

anyway, bila dia start sebak, dia continue lagi tapi terberhenti sebab dia menangis sekejap (sambil cover2 la jugak), amik nafas, dia sambung semula. dia jadi sebak mungkin dia realize he was forced to read, or tak pun saya kira kira mungkin sebab dia terjeling TGNA kot, and probably te'rasa' dengan presence TGNA, and feel ada yg lebih layak berada kat tempat dia delivering the khutbah, I dunno really.

but since then, dia terus sambung khutbah 1st tu dengan keadaan sebak, dan bila dia recite ayat dari ali Imran,

"dan berpegang teguhlah dengan tali Allah, dan jangan kamu berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah padamu ketika kamu dulu berpecah belah, lalu Allah satukan hati kamu, maka dgn nikmat itu kamu bersaudara, dan kamu dulu berada di tepi jurang neraka, lalu Allah selamatkan kamu darinya, demikianlah Allah jelaskan ayat2 padamu, supaya kamu beroleh petunjuk."

terus panas basah pipi.

ada dengar esak sedikit dari tepi2 jugak. dan bila dia end khutbah 1st dia dengan 'fastaghfirullah, innallahaghafururrahim' khatib stress and ulang tiga kali 'fastaghfirullah' tu sebelum dia duduk.

selalu khatib area2 sini duduk skejap je, tapi dia duduk lama. taking his time nak recover, mungkin. dan seterusnya hingga lah ke habis solat where khatib baca ayat ali-imran tadi dgn syahdu dan disambung ayat 'umat pertengahan' pada rakaat kedua.

sampai lah ke habis solat sunat, saya dok tengok2 (bila luar solat la) mana la TGNA ni.

bila pakat dah habis solat sunat, baru nampak ramai berkerumun kat bhgn depan, and nampak flashes dari kamera. saya pi bahagian tepi sebab kat depan dah kerumun dah.

pastu saat dengar orang takbir, saya ternampak TGNA dari celah2 ramai2 manusia tu, kecik je tubuh, tapi influencenya mashaAllah superb.

saya struggle tukar tempat dari depan ke belakang (kat atas tu) tapi tak dapat nampak wajah TGNA.

masa semua dok ikut keluar iring sampai ke bawah naik kereta, saya pasang satu niat, yg kecik je, tak besar pun, saya nak jumpa dengan TGNA, nak peluk dia, dan bisik doa pada telinganya,

'semoga Allah kurniakan syurga buat TGNA dan keluarga'.

amin.

5 comments:

Anonymous said...

Nak jumpa live dgn tok guru....subuh jumaat di pulau melaka...anak saya pun di'belah mulut' dan diberi nama oleh tgna.

Anonymous said...

Hanya org bebal sahaja yg bertaqlid terhadap ulama hanya dgn berdasarkan berita2 Palsu dari Tv dan Surat khabar..
Pd yg masih keliru tu,bwk2 la bc Surah Al-Kahfi supaya diri terbenteng dari Fitnah Dajjal..
Org nk jdkan ulama sezaman sebagai penjamin kt mahsyar,depa sibuk pegi lwn Ulama..Esok suruh Tv dgn Paper tu jd penjamin kt mahsyar nti..

Abdul Rahman Ismail said...

As salam.. Saya jadi sebak membaca tulisan saudara.. Moga Allah makbulkan doa kita agar umat islam di negara ini istiqamah & kesihatan yg baik buat TGNA.. Takbir....

Yong said...

Salam Na'im

Terbaik dari miker. Yong pinjam gambor ye. Timasih!

nazi kelawar said...

Salam Naim.
Semoga Allah mengurniakan nikmat dan rahmatNya kepada saudara sekeluarga.Entry yang amat baik dan menggetarkan hati.Air mata bergenang membacanya.Teruskan perjuangan sehingga tumpasnya dan terbongkarnya umno bn dipersada politik negara.Asyik pertikaikan hudud paslah, cabar orang pas apabila hudud dipertikaikan Karpal Singh.Umno tak sedar dan tak faham ke, bahawa Karpal itu bukan Islam, memang itulah pendiriannya.Jangan haraplah dia nak sokong hudud.Kalau dia sokong paasti dah peluk Islam.Yang umno tu Islam, bssgaimana pendirian umno tentsng hudud.Bila nak laksana dan bila date linenya.Dan mana pula hudud umno jika malu nak pakai hudud pas???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)