Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, January 2, 2013

Sambutan Tahun Baharu 2013 Anjuran PR vs BN, Mana Lebih OK?

Oleh:Mohamad Azhan

Salam untuk semua, moga dirahmati


Sambutan Tahun Baharu 2013! Aku teringat teks khutbah Jumaat lepas, tentang sambutan tahun baru. Aku rasa teks khutbah ni dikeluarkan oleh Jakim/MAIWP sebab sekitar KL khutbah dikawal ketat oleh badan agama. Jelas dan terang khutbah tentang sambutan baru menjelaskan tatacara sambutan mengikut lunas Islam.


Antara yang aku masih ingat kandungannya:

1. Tiada campur laki perempuan secara bebas dalam sambutan

2. Tiada hiburan seperti nyanyian yang memuja kekasih dan wanita

3. Tiada hiburan dan nyanyian yang menyekutukan Allah dan melalaikan.

4. Tidak menyimpang dari budaya dan syariat Islam.


Aku rasa badan agama sendiri sedar bahawa setiap kali datang sahaja sambutan Tahun Baharu mesti bercanggah dengan syariat Islam. Tetapi tak cukup sebenarnya dengan hanya menyampaikan dalam khutbah tetapi pelaksanaan dan tindakan pihak berwajib menghalang atau mengawal ketat pelaksanaan program tidak berlaku.
Jangan cukup 9 bulan kemudian, versi anak tanpa status dan ayah yang sah taraf muncul ke dunia. Ketika itu, siapa sahaja yang bersubahat akan tersisa sahamnya sama di akhirat. Na'uzubillah!

Sambutan Tahun Baru 2013 anjuran Kerajaan Negeri Selangor
Sambutan Tahun Baru 2013 anjuran siapa...?

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)