Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, December 12, 2012

ISTERI PEMIMPIN KITA PULA BAGAIMANA?

 

gambar hiasan...

Khalifah Umar Abdul Aziz tatkala melihat isterinya Fatimah penuh dengan perhiasan hasil pemberian pembesar kerajaan lain,seraya berkata pada isterinya,

"wahai Fatimah,aku memberi kamu dua pilihan.samada kamu menyerahkan perhiasan itu kepada Baitul Mal atau kita berdua berpisah wahai Fatimah."

"aku tidak sanggup melihat kamu dipenuhi dengan pelbagai perhiasan kemewahan,sedangkan rakyatku berada dalam kesusahan dan kesengsaraan,jika mereka lihat kamu dalam keadaan sedemikian aku bimbang mereka akan berdukacita."

lalu Fatimah menyerahkan segala perhiasan tersebut kepada Baitul Mal kerana terharu dengan percakapan suaminya,dan juga kecintaannya kepada ALLAH dan ISLAM melebihi segala-galanya.

Bagaimana pula dengan pemimpin kita?


3 comments:

rantai said...

kena rujuk dulu kitab "Islam 1Malaysia"...

ijoks2009 said...

Teringatkisah TG Nik Aziz dan Isteri,
Ketika kali pertama sultan brunai dtg ke Kelantan bersama isteri,Permaisuri Brunai menghadiahkan seutas barabg kemas kepada Datin Sabariah tetapi kemudian diserahkan kepada tabung serambi mekah oleh TG.

Alasannya jika Datin sabariah bukan isteri MB Kelantan tak mungkin permaisuri Brunai hadiahkan sesuatu kepadanya,
makanya hadiah itu milik rakyat kelantan dan perlu dikembalikan kpd rakyat.

Anonymous said...

Pemimpin kita? Huuuhh..keja depa mentekedarah harta rakyat, penipu besar 1Msia!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)