Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, November 28, 2012

AKU AMAT YAKIN PEMIMPIN UMNO, MAHATHIR DAN SEMUA YANG TERLIBAT TAK BOLEH TIDUR BILA BACA BERITA NI. BURUH PAKSA YANG LAYAK TERIMA SEBAHAGIAN 'RM207 BILION YANG LESAP' TELAH DITEMUI DI PERAK.

Buruh Paksa yang layak terima sebahagian wang pampasan  RM207 Bilion drpd Kerajaan Jepun telah ditemui.


Nizar bertemu Pak Hashim, buruh paksa landasan maut.

25 November, Changkat Jering - DS Nizar bersama Pak Hashim bin Yaakub, buruh paksa landasan keretapi maut dekat Burma. Pak Hashim berada dekat sana 3 tahun 8 bulan 1942 - 46. Dengan diberi gaji tiga baht duit Siam. Masa jadi buruh paksa beliau masih berumur 26 tahun.

Kaum keluarga telah pun buat tahlil kerana kehilangannya yang tidak dapat dikesan. Apabila kembali kekampung sebaik selesai Perang Dunia Kedua, kaum keluarga buat pula kenduri kesyukuran. Pak Hashim didakwa berumur 112 tahun. Perbezaan beliau dengan allahyarhamah isteri 10 tahun. Isteri beliau meninggal pada usia 92 tahun, sepuluh tahun dulu.DS Nizar menjelaskan kepada Pak Hashim Yaakub, kerajaan Jepun sudah bayar pampasan sebanyak RM207 bilion untuk mangsa. Kerajaan Indonesia pun sudah beri pada mangsa. DS Nizar juga menjelaskan jika pampasan ini diberi, mangsa boleh mendapat antara 2.5 juta hingga 3 juta ringgit.

Sepuluh tahun dulu ramai mangsa masih hidup. DS Nizar berjanji kepada Pak Hashim Yaakub, beliau akan terus membela nasib mangsa dan waris buruh paksa keretapi maut Burma. DS Nizar mempersoal kenapa kerajaan BN tak mau jawab isu ini.

"Mana pergi duit pampasan RM207 bilion ini? kata DS Nizar.

Turut bertemu Pak Yaakub, TYDP Ustaz Zulkifli Ahmad, S/U Fadhil Idris Kawasan dan Muhamad Tiang, AJK Pas Perak.~ Pakkaramu

2 comments:

Anonymous said...

Ds nizar kumpul semua org yg terlibat bersama2 anak cucu mereka dn bawa mereka ke putrajaya, berkampung di sana sehingga dpt jawapan dr najib inisaja nk bagi tau kpd seluruh rakyat malaysia yg kerajaan telah mencuri duit pampasan rm207 billion.bn ni memang perompak.patutla mader takut sangat bn kalah.

Anonymous said...

sakit hati bila dengar nasib buruh paksa landasan keretapi maut dibuat begini...inilah umno pengkhianat kepada bangsa melayu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)