Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Tuesday, September 11, 2012

KORANG NAK TAHU PERBEZAAN ISTERI NAJIB (PM MALAYSIA) & ISTERI ERDOGAN (PM TURKI) MARILAH BACA & TENGOK GAMBAR.

http://1.bp.blogspot.com/-qbFCXkTYDgA/TvUnkgIxO4I/AAAAAAAAQ-U/YOudWNJn3m4/s1600/hy.jpg

Hebat..Isteri Perdana Menteri Turki menolak untuk berjabat tangan dengan Menteri Luar Negeri PerancisHebat...Isteri Perdana Menteri Malaysia.....Budak Tahfiz yang kena mengelak dan terpaksa bersalam ...Isteri Perdana Menteri Turki menolak untuk berjabat tangan dengan Menteri Luar Negeri Perancis, kerana berjabat tangan atau menyentuh secara sengaja kepada Orang yang Bukan Mahram adalah haram dalam Islam .

Setelah menjabat tangan Erdogan, Kouchner (Menteri Luar Negeri Perancis) , lalu membungkuk untuk menjabat tangan isterinya namun tidak diterima kerana telah diketahui hal tersebut sebagai kesopanan atau moraliti untuk menjaga kesucian muslimah. Kouchner Menghulurkan tangannya lagi untuk ke-2 kalinya namun tetap tidak sambut tangannya.

Meskipun sebagai isteri Perdana Menteri namun beliau tetap bangga akan ajaran agamanya yang memuliakan dirinya sebagai perempuan muslimah..


Hadits Ma’qil bin Yasar radhyiallahu ‘anhu :

Ertinya:

“Andaikata kepala salah seorang dari kalian ditusuk dengan jarum besi, itu lebih baik baginya daripada menyentuh wanita yang tidak halal baginya”. (HSR. Ar-Ruyany dalam Musnadnya no.1282, Ath-Thobrany 20/no. 486-487 dan Al-Baihaqy dalam Syu’abul Iman no. 4544 dan dishohihkan oleh syeikh Al-Albany dalam Ash-Shohihah no. 226)


Semoga menjadi pelajaran bagi Kaum muslimah yang lain dan berusaha untuk segera mengamalkannya.Semoga Allah merahmati kita dengan Islam yang memuliakan diri kita

Sumber


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)