Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Friday, August 10, 2012

ATLET OLIMPIK BERPUASA TAK MATI PUN SIAP BOLEH MENANG PINGAT EMAS LAGI.

Atlet berpuasa tetap menang emas OlimpikAtlet warga Britain yang berasal dari Somalia iaitu Mohammad Farah atau lebih dikenali dengan gelaran Mo Farah telah memenangi pingat emas acara larian 10,000 meter di Olimpik London 2012. Mo Farah berkata “Selama Ramadhan, saya berpuasa, walaupun hal itu bukan sesuatu yang mudah bagi olahragawan”.

LONDON - Mo Farah menciptakan sejarah baru saat mampu tamatkan larian di urutan pertama marathon 10 ribu meter lelaki. Pelari keturunan Somalia itu meraih medal emas dengan merekodkan waktu 27 minit 30,42 saat. Adapun medal perak diraih pelari AS, Galen Rupp dan medal gangsa diperoleh Tariku Bekele dari Ethiopia.

Sontak puluhan ribu penonton yang memadati Olympic Stadium, London, bersorak-sorai menyambut prestasi atlet tuan rumah tersebut.

Pencapaian Farah itu merupakan prestasi tertinggi Britan di peringkat Olimpik. Dia mengungguli dua atlet Britan sebelumnya, Mike McLeod dan Liz McGolgani yang mendapat pingat perak Olimpik 1984 dan 1988.

“Selama Ramadhan, saya berpuasa, walaupun hal itu bukan sesuatu yang mudah bagi olahragawan. Itu cukup menyulitkan saat saya harus berlatih kuat,” ujar Farah. “Tapi saya tetap melakukannya. Hal itu berfungsi sebagai pengawalan diri.”-tranungkite-

5 comments:

ijoks2009 said...

Terbukti puasa bukan makin melemahkan badan yang penting diet pemakanan mesti jaga dan semangat kena kuat.
Zaman rasulullah s.a.w ,ada satu ketika perang terjadi di bulan ramadhan ada sahabat yang hanya bersahur dengan sebiji kurma.

zulhairi aziz said...

salam tuan boleh bloglistkan blog saya http://zulhairiaziz99.blogspot.com dalam blog tuan Tkasih

Anonymous said...

dude. aku tau la hang nak defend islam. tapi buat la research sama. paham apa itu dehydration?

Na'im Nikmat said...

Anon,

Dude kau tahu tak yang Nabi SAW & para Sahabat RA berperang dalam bulan Ramadhan dan mereka tak tinggalkan ibadat puasa...

Dude seeloknya ko bacalah sirah dan buat research :-)

Anonymous said...

bukan cam atlit menembak malaysia tu....
nama je mohammad tp cam haram jeer ...x pose.
menembak bukan berlari...
pas tu kalah plak tu.toksah mas.plastik pon x de !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)