Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Sunday, March 20, 2011

Di ugut Samseng,Di rogol Pembalak, Di halau, Di Sabit & Di Bom.....Siapa Mereka???

Wakil rumah Ranggong diforum ‘Tanah, Adat dan Pilihan Raya’ malam tadi, Sui anak Salleh turut menceritakan pengalamannya bersama rumah panjang Ranggong dan Belilie yang diserang kira-kira 100 samseng BN menyerang kampung mereka menggunakan bom dan sabit.

Sungguh menghairankan, kemanakah perginya anggota polis yang bertugas di Sarawak? Adakah kerana mereka itu kaum pribumi yang kurang berpelajaran kita akan menjadikan mereka seperti Red Indian di US?


Adakah laporan mereka dipandang sepi sebagaimana laporan kaum Penan yang mendakwa wanita mereka dirogol oleh pembalak?

Perlukah kita tunggu hingga mereka mengulangi tradisi memenggal kepala yang diamalkan oleh datuk nenek mereka baru kita hendak bertindak?

Mereka juga rakyat Malaysia yang sedikit sebanyak menyumbang untuk kesejahteraan kita bersama tetapi mereka dilayan lebih teruk dari warga asing yang mencari makan di negara ini..


Samseng kroni Taib Mahmud guna bom rampas tanah ada

KUALA LUMPUR: Syarikat yang menjadi kroni Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sanggup mengupah samseng untuk membakar rumah bagi menghalau orang Asal, seterusnya merampas tanah milik mereka.

“Jika dulu, syarikat kroni menggunakan kaedah memujuk sebelum ‘merampas’ tanah rakyat tetapi kini sampai ke tahap membakar dan mengupah samseng untuk menyerang penduduk seperti yang berlaku di rumah panjang Ranggong.

“Saya tidak menolak kemungkinan masyarakat Orang Asal akan ‘memenggal’ mereka seperti zaman dahulu jika syarikat kroni terus-terusan menindas dan merampas hak kami,” kata Minggat anak Nyakin.

Mingat antara orang Asal yang dibelasah samseng beberapa bulan lalu hingga kedua-dua penglihatannya terjejas dalam usaha mempertahan haknya sebagai pemilik tanah adat.

Beliau berkata demikian pada forum ‘Tanah, Adat dan Pilihan Raya’ malam tadi. Ahli panel ialah Pengarah Eksekutif BRIMAS Sarawak, Mark Bujang; Setiausaha Awam Persatuan Dayak Iban Sarawak (Sadia), Nicholas Mujah dan Koordinator Sarawak Indigenous Lawyers Alliance (SILA), Abun Sui Anyit.

Lebih 200 orang menghadiri forum anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dengan kerjasama Jawatankuasa Hak Sivil dan NGO Peguam, Loyar Buruk.

Wakil rumah Ranggong, Sui anak Salleh turut menceritakan pengalamannya bersama rumah panjang Ranggong dan Belilie yang diserang kira-kira 100 samseng BN menyerang kampung mereka menggunakan bom dan sabit.

“Kami selaku pemilik tanah dan Orang Asal kesal dengan tindakan syarikat kroni yang mengahtar samseng untuk menghalau dan menakut-nakutkan kami.

“Serangan samseng itu termasuk menggunakan bom dan sabit dilakukan terhadap penduduk rumah panjang kira-kira seminggu,” katanya.


Keadilandaily

UMNO Nak Melabur RM20juta Satu kepala Untuk PRU-13.............

Beberapa Wakil Rakyat PAS yang dijangka menang ditawarkan oleh Umno lebih RM20 juta untuk tidak tanding di pilihan raya umum ke-13 kelak. Salah seorang Adun di Selangor yang bergelar Dr (bukan Dr Hasan Mohd Ali) telah didatangi wakil Umno sebanyak dua kali.
“Kali pertama (saya didatangi) oleh seorang Datuk yang agak berumur, kali kedua (saya didatangi) oleh seorang Datuk lain (iaitu) seorang yang agak muda,” ujarnya awal pagi tadi.

Pengalaman “dibeli” oleh agen Umno tersebut turut disampaikan kepada Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dan dipandang serius oleh Presiden PAS itu.
Bagaimanapun agen Umno yang dijumpai buat kali kedua didakwah supaya tidak berhenti mengamalkan rasuah.

“Kali kedua, pertemuan di pejabat Adun saya. Saya keluarkan al-Quran dan kata: Saya masuk politik ini kerana sana nak masuk syurga, bukan sebab duit.
“(Saya kata) dalam al-Quran dah cukup, saya tak perlu RM20 juta,” beliau menambah.
Dijangka wakil rakyat PAS di negeri-negeri lain pun akan ditawarkan rasuah berupa wang menjelang PRU13 kelak.

Sumber:http://wargamarhaen.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)