yang setia mengikuti blog ini dan ingin mengikuti

Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Friday, December 13, 2013

TERUK PROTON KENA PERLI (GAMBAR)



Korea boleh jer maju dengan kereta jenama Hyundai & KIA hasil rekaan anak tempatan mereka tanpa perlu copy paste jenama kereta lain lepas tu letak logo proton.... Lekeh sgt ker jurutera & designer kita sampai tak mampu hasilkan kereta guna kepakaran sendiri???

14 comments:

Anonymous said...

jurutera kita bknnya tak berkemampuan, jika mengunakan design sendiri melibatkan kos yg amat tinggi bagi menghasilkan sesebuah kereta dan ini tidak menguntungkan jika dibandingkan dgn pasaran kereta nasional.

Na'im Nikmat said...

kalau xberani ambil risiko sampai bila2 pun proton akan berada ditakuk lama.....Jgn haraplah kita nak bersaing dgn jepun,Korea dan India sekalipun.....Duduk jerlah zon selesa....

Anonymous said...

betul ker kalau buat design sndiri kos jd tinggi...mcm tak logik jer...korea mampu guna design sdiri pun x rugi...kat ngara mereka sdiri harga jauh lbh murah...jepun pun sama...juga dpt jual harga murah juga utk rakyat sdiri...tgk model honda, dlm setahun samapai 3-4 kali tukar rupa...juga x rugi pun...aku bkn nak kata sgt tp sbb pelik & heran dgn designer(khas proton) local kt malaysia ni...apa jenis sijil yg mereka ada?degree celup ke beli?nk tumpang bangga dgn model idea tempatan pun x boleh...nampak sgt lekehnya designer proton ni...tp rasanyer bkn 100% salah designer local,mgkin yg lbh bodoh pengurusan tertinggi proton kot? ataupun bekas penasihat proton yg baru ltk jwtn 3-4 hari lepas kot yg tersgt bodoh...

Anonymous said...

mengutuk memang lebih senang dari membina.

Anonymous said...

dr satu sisi mcm cerdik tp dr sblh sisi lg rugi selamanya...x slh designer, sbnarnya idea ini adalah dr pengurusan tertinggi proton termasuk jg penasihat proton...smcm tiada kepercayaan dan pengiktirafan pihak atasan pd designer mereka...jk mcm ni slalu jgn hrp ank tempatan dpt bersaing peringkat tinggi lg...usah mimpi nak ke bulan kalau stakat naik basikal jer...pastu tgk kereta jiran mula sibuk nk ngaku kereta sndiri...ia nya hanya terjadi kt malaysia sj...kahkahkah

Mat Bon said...

Bro, kalau buat design sendiri dan harga sparepart jadi beribu-ribu ... ada ka rakyat Malaysia nak beli? Rebadging ini adalah salah satu strategi perniagaan. Bila Proton rebadge Honda, sparepartnya bersepah sebab dah beratus ribu Honda sudah dijual di seluruh dunia. Kalau proton buat sendiri model baru, volume kecik. Boleh kah harga sparepart itu menjadi semurah Honda

Anonymous said...

Designer proton ada, tapi makan gaji buta, kerana hasil design diorang di bakul sampahkan oleh bos diorang terlalu konservatif.

Anonymous said...

Proton masih belum mampu membuat sendiri 100% sbb tak mampu bersaing dgn kereta jenama global.Nak jual murah masih lagi tak mampu sbb kos pengeluaran kat msia ni tinggi sgt.Perlu buat sesuatu supaya harga murah mampu dibeli oleh rakyat dgn kualiti yg baik.Atau option lain tutup terus kedai dan pakat2 guna kereta import yg murah.Harga kereta import mahal sgt skrg sbb nak jaga harga proton spya jgn jatuh,so protonlah sebenarnya yg sbbkan harga kreta mahal sgt2.

Na'im Nikmat said...

Tak salah rasanya utk kita beri proton kritikan membina...Sampai bila kita nak berada ditakuk lama dan zon selesa???

Utk maju kita perlu berani ambil risiko dan terima teguran kita semua rakyat nak lihat Proton bersaing seiring jenama kereta lain...

anakjatijohor said...

dasar automotif negara yang mengutamakan syarikat2 kroni supply spare part proton kat malaysia jadi penyebab utama. Bukan kita xder designer yg boleh buat keja. kalau keluar model baru yg serba serbi baru, bungkuslah tokey2 yg supply spare part proton tu. aku pun x percaye yg kita langsung xder kepakaran tu. sia2 jer bayar mahal2 kat penasihat proton yg bru resign tu. hampeh dot com btul la.

Anonymous said...

As slm..tutup la proton ni..g cari sumber lain la nk buat duit negara...org kita ni suka tiru apa org lain buat..pastu xjdi salahkn itu ini...dunia ni luas sumbernya...yg xluas kpala hotak kita jer...jgn mare..

Anonymous said...

Dalam perniagaan klau nak maju kenalah berani ambil risiko, klau takut rugi jgnlah buka kilang kereta, jadilah kilang pemutar skru aje...

Anonymous said...

Apa pun komen-komen di atas..aku ucapkan tahniah lah kepada proton kerana berjaya menciplak idea orang....Rakyat Malaysia keseluruhan nya berasa bangga dengan kemajuan menciplak proton. Semoga di masa akan datang satu kursus menciplak dapat diadakan di Universiti di Malaysia untuk menaik kan nama Malaysia...Kita dah ada CV/VCD cetak rompak , barangan berjenama cetak rompak ..jadi apa salah nya kereta proton pula di cetak rompak dari jenama lain...!!

Anonymous said...

Sebelum ni boleh je keluarkan proton waja,takde rugi pon..laku dan masih ade lagi kat atas jalan hari ni..sebenarnya pengurusan atasan yang buat keputusan sama ada nak keluarkan atau tak design pereka tempatan..pihak atasan pulak orang2 tua yg berfikiran mundur,zaman batu dan ego..sebab tu la jadi macam ni.tak up to date dengan perubahan zaman.Kalau tak boleh memimpin,letak jawatan je..da 28 tahun,proton masih mundur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)