Wednesday, October 23, 2019

TERKINI: PENDIRIAN TEGAS MENTERI PENDIDIKAN MENGENAI ISU KOMIK PROPAGANDA DAN SIKAP BIADAP RONNIE LIU.

Saban hari kita melihat tindakan² segelintir individu yang menyentuh sensitiviti masyarakat di Malaysia.

Rakyat menunggu² kenyataan pemimpin kerajaan adakah mereka akan bersikap tegas dengan golongan yang dilihat menimbulkan konflik dalam masyarakat Malaysia yang majoritinya adalah Melayu Islam.

Sebaran komik propaganda yang kandungannya dilihat seperti ingin mempengaruhi golongan pelajar sekolah adalah isu terkini yang mendapat perhatian seluruh negara.

Foto- Malaysian dateline

Kenyataan berani Dr.Maszlee ini telah ditunggu², cuma saya kesal kerana Dr.Maszlee mengambil masa agak lama untuk mengeluarkan kenyataan ini:

"Sebagai Menteri Pendidikan, sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa komik propaganda politik tersebut tidak pernah mendapat kelulusan dari Kementerian Pendidikan Malaysia. KPM tidak akan membenarkan pengedarannya ke sekolah-sekolah di bawah KPM.

Semua sekolah yang telah menerima komik tersebut telah diarahkan untuk tidak disebarluaskan. KPM tidak akan sesekali berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba mempergunakan sekolah sebagai alat propaganda murahan.

Saya juga telah mengarahkan KPM untuk menyiasat segera jika terdapat mana-mana individu termasuk anggota dalaman yang bertanggungjawab membenarkan komik ini diedarkan di sekolah. KPM akan memastikan siapa sahaja jika terbukti benar dakwaan ini akan diberi tindakan tegas.

Saya ingin menasihatkan mana-mana ahli DAP yang tidak berpuas hati dengan keputusan kerajaan agar kembali mematuhi semangat “rule of law” dan juga “collective responsibility”.

Saya juga ingin menggesa pimpinan DAP untuk mendisiplinkan ahli-ahli mereka agar menghormati keputusan kerajaan dan patuh terhadap perlembagaan dan undang-undang negara. Kedua perkara inilah yang membina negara kita.

Tindakan merendah-rendahkan parti komponen lain seperti yang dilakukan oleh Saudara Ronnie Liu ialah tindakan yang biadab dan sangat tidak berasas.

Budaya politik murahan begini hanya akan merosakkan keadaan. Ia membawa lebih banyak perpecahan malah membantutkan agenda reformasi yang sedang kita laksanakan."-Dr Maszlee Malik

Tapi aku pelik, kenapa Dr.Maszlee langsung tak mention nama timbalan beliau Teo Nie Chin yang dilihat terang² bersama Superman Hew didalam gambar diatas?

Persoalan ni aku biar korang fikir sendiri.

Bagi yang belum mengetahui isi kandungan komik propaganda boleh rujuk disini

No comments: