Friday, February 17, 2012

WAHAI UTUSAN MALAYSIA AGAK2LAH KALAU NAK SENSASIKAN AKHBAR PUN, TAKKAN SAMPAI TOKOK TAMBAH GAMBAR MAYAT FIRAUN KUT....

Masih ingat lagi bagaimana tidak lama dahulu Utusan pernah kantoi padamkan logo Barisan Nasional pada sebuah payung?

Kali ini kisahnya lebih kurang sama; bezanya, benda yang tidak ada, telah diada-adakan. Selalunya teknik jurnalisme murahan seperti ini digunakan oleh akhbar tabloid sahaja. Tapi entah bagaimana, akhbar teras pemikiran Melayu ini turut terkena perciknya.

Perhatikan artikel bertajuk "Jenazah wanita masih utuh, berbau wangi".Berita luar negara ini adalah cuplikan dari Okezone.com. Dan jika anda pergi ke sumber asal artikel ini di sana, ini sahaja yang anda dapat lihat:Maka dari mana pula datangnya gambar mayat dalam artikel cap Utusan itu?

Pada mulanya, saya terkejut juga melihat gambar mayat "yang masih utuh dan wangi" itu. Ini kerana saya 100% yakin pernah melihat gambar ini dalam sebuah buku (yang tidaklah pula saya ingat tajuknya). Maka masakan pula boleh gambar itu adalah gambar mayat wanita tersebut.

Dan apabila menyedari tiada gambar mayat tersebut di artikel asal, maka sahihlah Utusan sudah tokok tambah berita. Mungkin untuk menyedap berita dan menambah sensasi. Tapi kalau iya pun, letaklah kenyataan "Gambar sekadar hiasan".

Tapi juga, kalau pun gambar itu sekadar hiasan semata-mata, yang paling tak boleh tahan, macam mana Utusan boleh letak gambar mayat firaun sebagai gambar hiasan untuk artikel tersebut?N'N:Aku termasuk orang yang kena tipu dan ingat itu gambar sebenar..Utusan penipu...........

2 comments:

Mrs. Amad said...

Hahahahah..beselah..UTUSAN kan..org dungu je baca UTUSAN..

Anonymous said...

Dah tahu UTUSAN itu musuh agama, bangsa dan negara di Malaysia, hang boleh ambik baca. Orang mukmin tidak wajar dipatuk dua kali di lubang yang sama.