Monday, March 15, 2010

Masih mampukah anda menjamah KFC&McD selepas melihat gambar ini?????


Orang tua ini dilondehkan segala pakaiannya dan dicampakkan ditengah2 jalan raya oleh tentera Israel, kemudian dibiarkan berbogel dan ianya hanya mampu disaksikan oleh org ramai, tanpa dapat melakukan apa2. Mereka menjatuhkan maruah seorang tua. Tiada ucapan selayaknya pada golongan ini melainkan celaka dan laknatlah pada bangsa ini sampai hari kiamat...

Janji Allah itu benar. Jika mengharapkan bangsa arab nak membantu? memang tak boleh diharap. Kesatuan diatas dasar Bangsa telah membuktikan ianya hanya dibibir semata2. Pelaksanaannya adalah ikut dan tunduk pada arahan dan suruhan Yahudi.

Manakala gambar ini adalah gambar seorang budak palestin yg mati dibunuh org yahudi laknatullah,setelah diliwat. Kemudian mayatnya dicampak dijalan dengan darah masih lagi mengalir...
Betapa kejamnya mereka ini anda telah saksikan semua ini. Tolonglah jangan mengatakan anda kasihan dan jangan berani mengaku bahawa Islam Itu Bersaudara jika anda masih mampu bergelak ketawa dan bersenang-senang menikmati hidangan KFC,McD,Cola-Cola dll produk makanan mahupun keperluan yang menyumbang kepada Negara Haram Israel yang penduduknya Yahudi Laknattullah!!!

http://accan.files.wordpress.com/2009/01/produk-yahudi.jpg
Sumber Gambar&Teks:Kak Zaleha(Anakmuaallaf.blogspot)

11 comments:

Unknown said...

Salam Saudaraku Naim,
bangsa arab sekarang hanya tahu makan,makan,makan,hisap syisha,tidur baring,tidur,Belanja mewah,melancong,buat bangunan tertinggi,beli kapal dan jet peribadi,tengok tarian gelek,bahkan yng lebih teruk tak kurang yang simpan pelacur di luar negara.

Memang patutpun Rasulullah s.a.w dlm sebuah hadis mencemuh bangsa arab dengan perkataan "Celakalah bangsa arab"

seakan-akan baginda sudah di tunjukkan oleh Allah perangai bangsa arab di zaman kita.

http://ijoks2009.blogspot.com/2010/03/ni-jamuan-untuk-hantu-raya-ke-apefikir.html

Mohamadazhan.com said...

celaka yahudi!

Anonymous said...

'Cintakan Dunia Dan Takutkan Mati'

Anonymous said...

Ramai juga yang bagi komen untuk boikot Facebook,tp bagi ana elok kita manfaatkan Teknologi itu untuk menentang mereka sehinggalah ummat Islam mampu membuat laman sosial seperti Facebook. Ini fatwa yang telah dikeluarkan Prof Dr.Yusuf Al-Qaradhawi:
"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam,menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama"Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi

Yang menimbulkan isu ialah adakah kita tidak mempunyai pilihan lain untuk makan makanan selain KFC&McD??Adakah kita tidak mempunyai alternatif untuk makan makanan yang lain?Matikah kita jika xdapat makan KFC&McD?

Anonymous said...

fatwa tu cakap menggunakan internet kan bukan facebook? mane fatwa haram makan KFC ngan McD bro?

ya tiada alternatif. McD dan KFC jauh lebih sedap....hehehe

Na'im Nikmat said...

Salam Anonymous,
Memang dari segi Fekah tidak haram makan McD&KFC(Hanya yang diiktiraf JAKIM) dan sy tidak pula mengatakan Haram yang sy katakan "Adakah Anda Masih Mampu Menjamah KFC&McD Setelah Lihat Gambar Itu". Tidak pula sy mengharamkan tapi dari segi Tasawuf adakah cantik jika kita seorang Muslim makan KFC&McD padahal byk lagi makanan yang seumpamanya dijual oleh orang Muslim(kat pasar malam pun berlambak ayam goreng&Burger).
Kalau anda mampu lagi makan dan berbangga makan KFC&McD teruskan...
Dan ini pula tentang Facebook:

Laman jaringan sosial Facebook atau singkatannya FB, kini terus menjadi fenomena bagi pengguna internet di Malaysia.

Penggunanya dikatakan bukan sahaja sahaja merangkumi peringkat usia kanak-kanak, remaja dan dewasa malah sehingga golongan berumur lebih dari 50 tahun.

Menurut laporan statistik terkini yang dikeluarkan syarikat Facebook, mereka kini mempunyai 350 juta pengguna aktif diseluruh dunia.

Dari jumlah itu, seramai 1.1 peratus atau 3.85 juta penggunanya adalah rakyat negara Malaysia dan sebilangan darinya adalah pengguna Islam.

Manakala lebih daripada 65 juta juta pengguna aktif Facebook juga mengakses melalui peranti mobile mereka.

Na'im Nikmat said...

Facebook produk Yahudi?

Hukum penggunaan Facebook ini pernah menjadi pertikaian di kalangan pengguna Islam apabila terdapat maklumat yang mendedahkan pengasasnya, Mark Zuckerberg adalah seorang Yahudi sekaligus meletakkan bahawa ianya adalah produk bangsa itu.

Malah lebih berat lagi apabila maklumat yang tidak dipastikan kesahihannya menyebut Mark Zuckerberg menggunakan perniagaan Facebooknya membiayai Israel menyerang umat Islam di Gaza, Palestin tersebar luas di kalangan pengguna Islam.

Polemik itu juga telah menyebabkan ada kumpulan tertentu melancarkan kempen boikot dengan menyeru orang Islam tidak lagi menggunakan jaringan Facebook kerana didakwa boleh membawa kepada haram akibat menguntungkan Yahudi.

Namun menjadi persoalan adakah betul jika pengharaman dibuat atas asas bahawa ianya hanya produk Yahudi?

Nabi Muhammad SAW diriwayatkan dalam hadis yang sohih telah berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi, iaitu:

أَنَّ النبي صلى الله عليه وسلم اشْتَرَى طَعَامًا من يَهُودِيٍّ إلى أَجَلٍ وَرَهَنَهُ دِرْعًا من حَدِيدٍ

Ertinya : "Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan dari seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda SAW" ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841)

Ianya menjelaskan bagaimana Islam membenarkan umatnya membeli, menjual, menggunapakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi, selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal.

Mengharamkan pembelian atau penggunaan sesuatu produk atau perkhidmatan hanya dengan alasan ia milik Yahudi, boleh mengheret kita terjebak kepada perbuatan MENGHARAMKAN APA YANG HALAL, yang mana perbuatan itu sama buruknya dengan MENGHALALKAN APA YANG HARAM.

Malah perbuatan anti Yahudi secara semberono begitu adalah bersifat perkauman yang dibenci oleh Islam.

Bila Facebook menjadi Haram

Hukum mengguna dan membuka akaun Facebook pada asasnya adalah 'Harus' atau dibenarkan selagi tidak melanggar batas syariat Islam.

Malah jika ia digunakan untuk kemaslahatan (kebaikan) Islam, maka ia menjadi sangat digalakkan.

Namun ianya boleh menjadi haram jika kemudahan jaringan sosial ini disalahguna bergantung kepada matlamat seseorang.

Facebook sepatutnya dijadikan sebagai alat komunikasi bersama rakan-rakan, medan perbincangan, ruang merapatkan ukhuwwah dan menambah pengetahuan secara berhemah.

Malangnya ada diantara kita membuka akaun Facebook hanya untuk suka-suka, betul-betul untuk 'bersosial' tanpa ada sebarang tujuan bermanafaat.

Apatah lagi, Facebook kini juga dilengkapi aplikasi 'third party' seperti kuiz dan permainan online.

Keasyikannya kadang-kadang mampu menjadikan pengguna itu ketagih dan hanyut dalam dunia sendiri sehingga melupakan dunia luar.

Maka tidak hairanlah jika kajian Facebook sendiri menyebut rata-rata penggunanya menghabiskan lebih dari 55 minit sehari mengadap laman ini.

Islam melihat mereka yang menghabiskan masa di Facebook dengan aplikasi yang melalaikan tanpa sebarang tujuan, boleh menjadi haram sama seperti pembabitannya dalam aktiviti kosong yang lain.

Malah lebih teruk lagi jika penggunaannya membuahkan fitnah menyebabkan institusi keluarga, masyarakat dan negara menjadi porak peranda.

Dalam satu kes yang berlaku 24 Januari 2009, seorang pemuda, Edward Richardson yang berasal dari London, dihukum penjara 18 tahun kerana membunuh isterinya Sarah, setelah mengetahui isterinya itu menukar status 'maried' kepada 'single' pada profile Facebooknya.

Beberapa kes lain juga berlaku termasuk dalam negara ini sehingga terdapat kes seseorang individu itu disiasat oleh pihak berkuasa kerana komen-komennya dalam blog yang berbaur hasutan dan ancaman yang didakwa boleh mewujudkan ketegangan.

Maka persoalan haram dan halal berhubung perkara ini wajar dipulangkan kepada pengguna masing-masing.

Hanya anda tahu bagaimana anda menggunkan kemudahan jaringan sosial ini sama ada memberikan banyak manfaat atau mudarat.

Tepuk dada tanya Iman..

Rossy R said...

Masya Allah...

Rossy R said...

Saya minta izin copy untuk saya postingkan di blog saya

Na'im Nikmat said...

Silakan Akhi Rossy R :-)

Anonymous said...

kenapa nak dilebelkan semua orang yahudi itu jahat? tak ada ke orang yahudi yg baik? orang islam semuanya baik belaka ke?

satu idea yg nampak baik tapi bodoh dan mengajak orang lain jadi bodoh.