Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Saturday, September 29, 2012

(WAJIB BACA) AUDIT: PENIPUAN BESAR-BESARAN DARI DAFTAR PEMILIH.


SHAH ALAM 29 September - Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan sebanyak 64,100 pengundi pos dimasukkan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh sehari, tanpa melalui prosedur. “Audit mendapati ada penipuan besar-besaran dari daftar pemilih. Penemuan 64,100 pemilih pos dimasukkan dalam daftar pada 9 April 2010, berkemungkinan besar tidak melalui proses semakan dan bantahan rasmi.

“Sebanyak 77, 246 nama pengundi baru yang tidak ada dalam daftar pemilih PRU 12,imasukkan.“Bezanya apa? Permohonan dibuat bertahun-tahun sebelum PRU 12.

Ada lima, lapan tahun tetapi tidak semena-mena nama-nama itu terpancar semula,” kata Ketua Pembangkang pada majlis Makan Malam Perdana Pakatan Rakyat di Stadium Tertutup Melawati itu yang dihadiri kira-kira 3,000 pemimpin

Menyifatkan ia didalangi Umno lantaran tidak yakin memenangi PRU 13, Anwar memberi amaran keras kepada SPR supaya membersihkan daftar pemilih itu.

Tambah memeranjatkan, kata Anwar, SPR mendaftar pengundi yang tiada alamat.

“Ini bukan perkara baru, sebanyak 5.75 juta pemilih tiada alamat dalam daftar pemilih SPR, 3.3 juta hanya ada nombor rumah.

“Ada 4.38 juta pemilih tanpa nombor rumah. Dia jawab, di kawasan Dayak, Kadazan, nombor rumah tiada tapi takkan sampai 4 juta. Manakala 1.99 juta boleh diperbaiki, ada alamat tapi tidak dibetulkan,” katanya.

Selain taktik pertambahan pengundi meragukan, beliau berkata, kaedah SPR untuk menipu melibatkan isu lokaliti dan persempadanan.

“Kita tahu beberapa nama diumumkan oleh kawan-kawan kita yang terlibat tentang soal lokaliti. Lokaliti ini dulu banyak tetapi dikurangkan. Dulu jika ada enam, sekarang jadi tiga.

“Selangor sahaja jumlah lokaliti berkurang daripada 24,479 kepada 13,813. Masalahnya, kita mahu semak satu persatu jadi susah sebab kawasan jadi besar,” katanya.

Selain itu, katanya masalah pemilih pos juga berlaku kecurigaan kerana nombor kad pengenalan tidak sepadan.

“Ada 304,136, ini bukan jumlah kecil. Kita tak kata semuanya penipuan tetapi ada kejanggalan tentang tarikh permohonannya.

“Malah, sebanyak 2,522 pemilih tentera dan polis tanpa nombor kad pengenalan baru yang berpadanan dengan nama-nama mereka,” katanya. ~keadilan daily

Kerja Bodoh (gambar)

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/155248_454536661265685_947512935_n.jpg

Tetap juga kena bayar RM 2.60...........kat mana ni???

ADAKAH DIA NI GILA GLAMER ? (GAMBAR)

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/250999_512407705454526_328983083_n.jpg

Lepas ni nak letak mana pulak muka dia???

BANK BESAR TAPI TEMPAT SOLAT UNTUK PEKERJA MUSLIM MACAM REBAN AYAM ( GAMBAR)

http://cj.my/wp-content/uploads/2012/09/Allianz4.jpg 

http://cj.my/wp-content/uploads/2012/09/Allianz6.jpg

http://cj.my/wp-content/uploads/2012/09/Allianz3.jpg27 September 2012 satu laporan telah dibuat terhadap Alliance Bank Malaysia Berhad atas sebab ketiadaan tempat solat (surau) di cawangannya seluruh negara bagi pekerjanya yang beragama Islam.

Laporan itu telah dibuat oleh wakil Kesatuan Kebangsaan Pekerja Pekerja Bank (NUBE), Abdul Jamil Bin Jalaludeen selaku Naib Presiden NUBE.


Aduan yang dilaporkan di Jabatan Agama Islam Pulau Pinang itu adalah berdasarkan bahawa tindakan pihak Alliance Bank yang tidak menghormati agama Islam sekaligus melanggar apa yang telah diperuntukkan oleh perlembagaan negara ini.

Mengikut perlembagaan negara Malaysia yang telah menetapkan bahawa Islam adalah sebagai agama rasmi negara ini. Berdasarkan Perkara 3 (1) di dalam Perlembagaan Malaysia, Islam adalah agama Persekutuan tetapi agama agama lain boleh dipraktiskan dengan tiada gangguan di mana mana bahagian Persekutuan di dalam negara ini.


Sejajar dengan ini pihak NUBE berasa bertanggungjawab dalam kapasitinya sebagai pembela kebajikan pekerja pekerja perbankan awam di Malaysia.

Kegagalan mana mana pihak majikan menyediakan kemudahan tempat solat bagi pekerjanya yang beragama Islam adalah tidak dapat diterima dan dianggap memperlekehkan kewajipan setiap mereka yang beragama Islam.

Seharusnya sebagai majikan yang berstatuskan nasional, Alliance Bank harus peka terhadap keperluan ini.

Solat lima waktu sepertimana kita semua sedia maklum adalah kewajipan yang fardhu (wajib). Seharusnya sebagai majikan yang berstatuskan nasional, Alliance Bank harus peka terhadap keperluan ini.

Kegagalan dalam menyediakan tempat solat juga dilihat sebagai salah satu usaha majikan (Alliance Bank) untuk memisahkan urusan solat dan dunia walhal bagi orang Islam kedua dua tanggungjawab ini solat dan pekerjaan adalah ibadah yang dituntut oleh agama.

Menurut saudara Abdul Jamil , beliau berpendapat bahawa masalah ketiadaan tempat solat di cawangan cawangan Alliance Bank di seluruh negara telah berlaku sejak sekian lama.


Beliau juga mendedahkan bahawa sebuah cawangan bank tersebut di utara tanah air, ruang solat yang disediakan adalah ruang solat yang dirangka menggunakan penghadang yang usang dan ditutup dengan langsir malah yang paling mengecewakan ialah ianya terletak di hadapan tandas yang digunakan oleh semua pekerja cawangan tersebut.

Bukan setakat itu sahaja, ada juga ruang solat yang disediakan di dalam bilik jentera TNB, di bawah tangga dan sebagainya.

Pendek kata ruang yang tidak sepatutnya dijadikan tempat solat telah digunakan akibat dari sikap ketidak prihatinan majikan.


Di sesetengah cawangan Alliance Bank juga, NUBE mendakwa pekerja pekerja bank terpaksa menggunakan surau surau awam yang terlalu jauh dari lokasi bank.

Walaupun diberi masa untuk menunaikan solat, tetapi adalah wajar pihak majikan (bank) jika dapat menyediakan kemudahan tempat solat untuk pekerja pekerjanya. SUMBER

GAMBAR MP BN TIDUR SEMASA BUDJET 2013 DIBENTANG NAJIB.


Tidur pun gaji masuk kah3........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)