Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, August 29, 2012

Fakta Sejarah Yang Dipadam Daripada Buku Sejarah Kita : 'Ulama' Adalah Perjuang Kemerdekaan'.

8427507.jpg (336×404)

Tok Janggut (gambar) antara Ulamak yang ditangkap dan diseksa sehingga syahid....
Dr.Burhanuddin Al-Helmy (gambar) meninggal dunia pada tanggal 10 Oktober 1969 akibat penyakit lelah dan juga kesan seksaan yang beliau terima semasa dalam tahanan ISA.

Umno pejuang kemerdekaan Tanah Melayu dan bangsa Melayu yang membebaskan orang Melayu daripada cengkaman penjajah, fahaman ini seolah-olah sudah terpahat diminda orang Melayu sejak merdekanya Tanah Melayu pada tahun 1957. Orang Melayu menganggap seolah-olah hanya UMNO dan pemimpinnya sahaja yang memperjuangkan kebebasan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah.

Buktinya setiap kali sambutan kemerdekaan Negara disambut kita dapat lihat hanya tokoh-tokoh daripada kalangan pemimpin UMNO yang diangkat dan dijulang sebagai Wira Kemerdekaan. Nama mereka disanjung, cerita mengenai perjuangan mereka didokumentarikan dan gambar-gambar mereka dicetak diakhbar-akhbar semperna sambutan hari Kemerdekaan.

Namun sedar atau tidak kebanyakan daripada kita pasti terkejut pada realiti sebenarnya yang tidak pernah didendangkan mahupun diperkatakan dan dilihat seakan-akan sengaja dilupakan oleh UMNO.

Siapa sebenarnya pejuang Kemerdekaan? Siapa sebenarnya yang berkorban jiwa dan raga demi Kemerdekaan? Siapa yang ditangkap dan diseksa oleh penjajah kerana memperjuangkan Kemerdekaan?

Pernah anda dengar mana-mana pemimpin UMNO yang pernah ditangkap kemudian diseksa oleh penjajah?

Jadi siapa yang saya maksudkan "Pejuang Sebenar Kemerdekaan"?

Ingin saya tegaskan disini bahawasanya golongan ulama'lah yang telah memainkan peranan yang sangat penting dalam perjuangan untuk membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah.

Kenyataan ini seolah-olah dipandang sepi oleh kita. Kerana kita generasi yang baru ini telah dicanangkan sejak daripada bangku sekolah lagi bahwa perjuang Kemerdekaan adalah daripada kalangan Pemimpin UMNO.

Namun kita lupa bahwa sejak daripada mula lagi Ulama'lah sebenarnya yang telah memainkan peranan yang sangat penting dalam pegerakan-pegerakan pembebaskan Tanah Melayu dari cengkaman penjajah dan perjuangan untuk memartabatkan kalimah ALLAH di Tanah Melayu.

Bermula dengan kemunculan tokoh-tokoh reformis Islam lulusan Mekah dan Mesir yang mendapat pengaruh daripada insan yang sepatutnya mendapat gelaran Bapa Kemerdekaan Tanah Melayu iaitu Sheikh Wan Ahmad bin Wan Muhammad Zain @ Zainal Abidin bin Wan Mustafa Al- Fathani atau lebih dikenali sebagai Sheikh Ahmad Al-Fathani.

Beliau lahir pada 10 April 1856 (5 Sya’aban 1272) di Kampung Sena Janjar, Jambu,Negeri Jerim,Pattani dan wafat pada 14 Jan 1908.Perjuangannya membebaskan Tanah Melayu pada mulanya berpusat di kota Mekah. Disana beliau mengumpul pelajar-pelajar melayu yang berlajar di Timur Tengah khususnya Mesir dan kemudian memperkenalkan mereka kepada tokoh Ulama dan reformis Islam iaitu Sheikh Muhammad Abduh murid kepada Sayid Jamaluddin Al-Afghani yang membawa konsep 'Pan Islamic' yakni islam secara global.

Pencetusan gerakan Islah oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Syeikh Muhammad Abduh (muridnya) pada 1882 telah mempengaruhi kebangkitan semangat kebangsaan di Tanah Melayu. Golongan pelajar di Tanah Melayu yang mendapat pendidikan di Timur Tengah, khususnya di Mesir telah membangkitkan semangat kebangsaan. Mereka yang menuntut di Universiti al-Azhar telah terpengaruh dengan idea pemulihan Islam yang dibawa oleh Sayid Jamaluddin al-Afghani dan Syeikh Muhammad Abduh.

Sekembalinya mereka ke tanah air, mereka telah memulakan Gerakan Islah di Tanah Melayu. Golongan ini dikenali sebagai Kaum Muda.Kemudian lahirlah pejuang-pejuang kemerdekaan yang berjuang dan ada antaranya syahid semata-mata untuk perjuangan Islam,bangsa dan tanah air.

Antara nama-nama yang turut berjuang ialah Muhammad Yusuf Ahmad
(Tok Kenali), Haji Hassan Munas (Tok Janggut), Dr Bahanuddin Al-Helmy dan ramai lagi sehingga tidak mampu saya nyatakan kerana terlalu ramai Ulamak yang turut berjuang demi Agama dan Tanah Air.

Penubuhan Parti Islam Semalaysia(PAS) juga adalah lanjutan perjuangan menegakkan syiar Islam pada era kemerdekaan. PAS tertubuh kerana golongan Ulamak yang ketika itu berpendapat bahawa UMNO telah lari daripada prinsip mereka yakni 'Amal maaruf dan Nahi mungkar' ini berikutan sikap pemimpin UMNO yang berfikiran sekular dengan memisahkan prinsip pemeritahan daripada prinsip Islam yakni Al-Quran dan As-Sunnah.

Walaupun PAS menentang keras dasar sekular UMNO tapi mereka masih menganggap PAS sebagai sayap mereka,tapi kebenarannya ialah prinsip perjuangan PAS adalah berbeza kerana PAS berpegang teguh pada prinsip pemerintahan berteraskan 'Al-Quran dan AS-Sunnah' dan ini sesungguhnya amat bercanggah dengan prinsip sekular yang diterapkan oleh pemimpin UMNO pada ketika itu dan keadaannya tidak banyak berbeza sekarang . Jika dulu ada 'Loteri Rakyat' kini 'Judi' dihalalkan bahkan ada pula pemimpin UMNO yang mempunyai saham dalam syarikat Judi dan Arak.

Tapi adalah amatlah malang apabila perjuangan para Ulama' yang bermati-matian itu, secara tiba-tiba sahaja agenda perjuangan itu dirampas oleh UMNO yang hanya mula bercakap soal kemerdekaan pada tahun 1951.

Anak didik British ini memperoleh manfaat dan dikenang sebagai perjuang ulung kemerdekaan Tanah Melayu. Mereka meminggirkan bahkan melupakan perjuangan para Ulama'.

Sejarah hanya tertulis bahawasanya hanya UMNO yang memperjuangkan kemerdekaan seperti yang sudah terpahat difikirkan kita. Berfikirlah sejenak siapakah yang sebenarnya bermati-matian menumpahkan darah demi Malaysia dan Islam, Ulama' atau UMNO?

N'N:Sama-samalah kita sebarkan maklumat ini pada generasi kita......Dan jangan sesekali kita menafikan perjuangan mana-mana perjuang Kemerdekaan yang melawan penjajah meskipun mereka dilabel sebagai Golongan Kiri atau Komunis........

KREATIF BETUL RAKYAT MALAYSIA (3 GAMBAR)

PERLUKAH PR SKEJAM INI? BANTUAN BANJIR DINAFIKAN KERANA MANGSA MENYOKONG MUSUH.

Tragedi Banjir Besar Bulan Ramadhan - Tiada bantuan buat kami kerana ayah kaki bangkang


tidak tenggelampun...tetapi roboh juga...
banjir ini kecil saja, tapi mampu robohkan rumah dan jambatan...Waktu ayah memanggil anak saudaranya yang memang biasa berperahu di sungai perak untuk meminta bantuan, air sudah mencecah lantai rumah. Dalam tempuh beberapa minit sahaja air sudah sampai atas lantai, menunjukkan betapa cepat dan hebatnya air naik. Menurut ayah tidak pernah berlaku seperti ini sebelum ini. Waktu berbuka sudah masuk, kebetulan perahu yang dibawa abang saudara(sepupu) tiba di hadapan pintu rumah. Kami sekeluarga tidak dapat berlengah lagi.

Dengan hanya berbekalkan beberapa bungkus pakaian dan keperluan, kami menaiki perahu sambil meneguk air untuk berbuka di samping beberapa ulas kurma yang dikongsi. Abang saudara dibantu oleh ayah mendayung perahu di dalam suasana hari yang semakin gelap. Galah sepanjang lebih kurang 12 kaki yang digunakan untuk melajukan pergerakan perahu hanya berbaki beberapa kaki sahaja, menunjukkan kedalaman air sudah mencapai 8 hingga 10 kaki.

Aku tidak tahu ke manakah arah kami di bawa, tetapi menurut ayah, rumah Wan Teh (kakak ayah yang sulung) terletak di atas bukit yang cukup tinggi dan tidak mungkin air akan mencapainya. Lebih kurang 20 minit kami di bawa menaiki perahu, sampailah dikaki bukit tempat Wan Teh tinggal. Nampaknya di rumah Wan Tehlah satu-satunya tempat yang selamat dan kami boleh menumpang buat sementara waktu. Bermula dari detik inilah kehidupan aku sekeluarga semakin terhimpit.

Ayah sebagai penoreh yang miskin kerana harga getah waktu itu paling rendah dalam sejarah, hilang pendapatan kerana tidak lagi boleh menoreh kerana berbula-bulan pokok getah ditenggelami air. Sawah padi yang diusahakan juga ditenggelami air. Tidak dapatlah kuceritakan bagaimana terhimpitnya hidup waktu itu. Sudah jatuh ditimpa tangga pula apabila rumah kediamanku roboh setelah beberapa minggu ditenggelami air, (air waktu itu sedalam pokok kelapa yang lebih daripada 100 kaki).

Apabila orang kampung dah mula pulang ke rumah setelah beberapa minggu banjir melanda, ayah pun pergi meninjau rumah sendiri, malangnya hanya air mata membasahi pipi, apabila satu-satunya rumah pusaka yang didiami selama ini telah musnah dilanda banjir. Kemanakah arah kami sekeluarga selepas ini? Mengenang semula kehidupan ayah semasa muda dikampung, amat berbeza sekali.

Dulu ayah sangat aktif dalam aktiviti masyarakat. Selain menjadi AJK masjid, beliau juga salah seorang JKKK kampung.Beliau seorang yang berpendidikan pondok, sudah tentu tidak boleh mendiamkan diri terhadap sebarang penyelewengan. Beliau sering menegur segelintir JKKK yang menyelewengkan peruntukan kerajaan kepada orang kampung melalui beberapa projek pembangunan kampung.

Beliau juga sering menegur JKKK yang selalu mengubah keputusan mesyuarat sesuka hati setelah keputusan mesyuarat itu dipersetujui oleh orang kampung. Semua perbuatan mengubah keputusan adalah sebab kepentingan segelintir JKKK yang tidak amanah.

Rupa-rupanya perangai buruk segelintir JKKK yang aku kenali di zaman siber ini sudah diamalkan di zaman dahulu lagi. Agaknya inilah warisan amalan buruk yang tidak dapat dikikis dalam masyarakat Melayu. Rupa-rupanya teguran ikhlas dan berterus terang seperti yang dilakukan ayah tidak disenangi malah dibenci oleh JKKK yang berpengaruh. Samalah macam sekarang juga, ada JKKK yang langsung tidak boleh ditegur, malah berlagak sombong dengan orang ramai.

Tidak hairanlah ramai orang kampung meluat. Mereka tidak amanah dan menghianati usaha murni kerajaan untuk membantu masyarakat. Begitu jugalah yang berlaku penyelewengan terhadap bantuan rumah PPRT dan seumpamanya. Berbalik kepada kisah ayah, rupa-rupanya JKKK telah berpakat menyingkirkan ayah dari JKKK dan juga AJK masjid. Akhirnya ayah membawa diri beruzlah dari kumpulan yang berperangai buruk itu. Dendam JKKK terbalas, bila kesusahan keluarga kami langsung tidak diperdulikan kerana ayah dianggap kaki bangkang.

Kerajaan waktu itu mengadakan bancian terhadap penduduk kampung yang kehilangan rumah, kerana kerajaan beri bantuan kayu dan papan dan rumah pula didirikan secara bergotong royong. Akhirnya semua rumah orang kampung yang roboh dapat didirikan semula dengan bantuan kayu dan papan dari kerajaan, tetapi malang nasib ayah sekeluarga, kerana kami dinafikan hak mendapat bantuan kerajaan kerana dosa ayah terhadap JKKK yang selalu membuat penyelewengan peruntukan kerajaan kepada orang kampung. Ayah sangat bersedih dengan keadaan itu, tetapi tetap redho dengan ketentuan Tuhan. Apa yang ayah buat adalah menurut perintah Allah dan apa yang berlaku juga adalah kehendak Allah.

Sebenarnya itu adalah kemuncak kebencian mereka terhadap ayah, sebelum itupun semasa dalam keadaan banjir, banyak bantuan makanan yang diberi kerajaan, tetapi keluarga kami tidak dapat apa-apapun walaupun satu tin sardin. Peristiwa sedih ini akan aku bawa dalam hidup aku dan tidak akan aku lupakan sehingga akhir hayatku. Aku telah melihat sendiri balasan Tuhan terhadap mereka yang menzalimi ayah dan keluarga aku. Ingatlah bahawa apa yang kita buat sekarang tidak terlepas dari balasan Tuhan pada masa yang akan datang. SUMBER

N'N: Begitu zalimnya UMNO/BN menafikan hak seorang rakyat, sampai bila kita harus melayan politik sempit UMNO/BN.....PRU-13 kita talkinkan UMNO/BN.............


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)