Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Saturday, December 3, 2011

RAMAI ORG KATA KANAK-KANAK MENANGIS COMEL, FIKIR SEKALI LAGI SELEPAS LIHAT GAMBAR NI.

http://4.bp.blogspot.com/-c-w1czo4T-0/TtmM9QvU8wI/AAAAAAAAFUA/LUCwRiDUtEg/s1600/bayi+menangis.jpg

Anak siapalah ni kah3...

FATWA PENGGUNAAN DAKWAT KEKAL SUDAH ADA SEAWAL 2007, KENAPA SPR MASIH MAHU MENIPU RAKYAT???

http://2.bp.blogspot.com/-0nW_3Kt-uUo/Tr926snq4RI/AAAAAAAABpU/tun6aH_PHfw/s1600/panas.jpg

SPR telah menggunakan alasan untuk menunggu Fatwa Majlis Fatwa dalam penggunaan dakwat kekal untuk menangguhkan penggunaan dakwat kekal dalam PRU. Tapi adalah sesuatu yang pelik apabila Fatwa yang ditunggu SPR itu sebenarnya sudah pun dikeluarkan oleh Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan seawal 2007 dan berikut adalah keputusannya:


Hukum Penggunaan Indelible Ink Dalam Pilihanraya Malaysia

Keputusan:

Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 8 Ogos 2007 telah membincangkan Hukum Penggunaan Indelible Ink Dalam Pilihanraya Malaysia. Muzakarah telah memutuskan bahawa berdasarkan penjelasan dan hasil ujikaji yang telah diberikan oleh pakar-pakar dalam bidang kimia serta hujah-hujah dan pandangan ahli-ahli Jawatankuasa, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa Indelible Ink tidak mengandungi bahan-bahan najis yang diharamkan oleh syarak, tidak mendatangkan mudharat kepada kesihatan dan tidak menghalang air untuk sampai ke kulit apabila digunakan. Oleh itu penggunaan Indelible Ink adalah dibenarkan oleh syarak kerana ia tidak akan menimbulkan masalah kepada ibadah umat Islam.

Walaubagaimanapun, keputusan Jawatankuasa terhadap kandungan dan tahap ketelapan Indelible Ink ini hanya tertakluk kepada bahan yang sama dengan yang telah diuji oleh pakar-pakar berkenaan sahaja.

Keputusan (English):

The Ruling On Using Indelible Ink In Malaysia Election.

Decision:

The Special Muzakarah (Conference) of the Fatwa Committee National Council of Islamic Religious Affairs Malaysia held on 8th August 2007 has discussed on the ruling on using indelible ink in Malaysia General Election. Based on explanation and research conducted by experts in chemistry together with evidences brought by the members of the Committee, the Committee has decided that the indelible ink does not contain impure substances that are prohibited according to Islamic law, nor it brings harm to the health and does not impede water to get onto the skin when used. Hence, the use of indelible ink is permissible according to Islamic Law as it does not bring problem to Muslims ritual activities.

However, the Committee has decided that the level of permeability of the indelible ink is limited to the amounts that have been tested by the experts.

Keterangan/Hujah:

Indelible Ink bermakna dakwat yang tidak boleh dipadam. Satu calitan dakwat ini pada jari pengundi akan memberi tanda coklat kehitaman yang akan kekal selama beberapa hari. Kaedah ini adalah kaedah yang mudah yang berkesan bagi mengelakkan penipuan undi atau pengundi yang membuang undi lebih sekali. Beberapa negara telah menggunakan kaedah ini termasuk China, Ghana dan Denmark. India sebagai pengeluar dakwat ini telah menggunakan kaedah calitan jari pengundi ketika pilihanraya sejak tahun 1962 lagi. Berdasarkan laporan ujikaji komposisi kimia yang dilakukan oleh Jabatan Kimia Malaysia, dakwat yang diimport daripada India ini mengandungi tiga (3)bahan utama iaitu air, Ethanol (55 peratus) dan Silver nitrate .

Penggunaan Indelible Ink tidak akan mendatangkan sebarang mudharat jika digunakan pada kuku dan jari. Ia hanya akan mendatangkan kesan pada kesihatan sekiranya termakan atau terminum.

Berdasarkan kajian, penggunaan Indelible Ink pada kuku boleh dihilangkan dalam tempoh tiga (3) hari dan jika digunakan pada kulit, ia akan hilang dalam tempoh tujuh (7) hari. Untuk kegunaan dalam pilihanraya, SPR hanya akan mencalitkan Indelible Ink tersebut dalam kuantiti yang sedikit yang dijangka dapat bertahan sekurang-kurangnya 24 jam.

Penggunaan alkohol dalam Indelible Ink bukan merupakan isu kerana pada asasnya jika sesebuah bekas mengandungi alkohol dibuka, proses meruapan akan berlaku dan ia akan mengurangkan kandungan alkohol tersebut.

Memandangkan Indelible Ink ini boleh telap air dalam keadaan serta merta dan kandungannya juga bebas dari sebarang lemak haiwan, maka penggunaannya tidak akan menimbulkan sebarang keraguan dari aspek hukum syarak.

Ketelapan air pada kulit perlu dibezakan dengan ketelapan air yang sampai pada sel di bawah kulit, kerana dari sudut syarak kedua-duanya adalah berbeza dan untuk tujuan ibadah adalah memadai jika air telap sampai ke kulit.

Dalam konteks menjaga maslahah ummah, beberapa kaedah fiqhiyyah yang boleh dijadikan sandaran adalah :

تصرف الامام على الرعية منوط بالمصلح

Maksudnya : Tindakan yang dijalankan oleh ketua negara terhadap urusan rakyat adalah terikat dengan maslahah.

N'N:Kita dapat lihat disini siapa sebenarnya yang mahu menangguh penggunaan dakwat kekal ini kalau bukan parti yang takut untuk bertanding secara adil dan saksama.

sumber


Tunggu fatwa dakwat kekal hanya dalih SPR

KUALA LUMPUR, 2 Dis: Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata alasan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) bersedia menggunakan dakwat kekal pada pilihanraya umum akan datang tetapi perlu menunggu kelulusan daripada Majlis Fatwa Kebangsaan adalah satu yang aneh.

Beliau yang dihubungi Harakahdaily berkata, sedangan pada tahun 2008 penggunaan dakwat kekal telah diluluskan malah telah mempunyai kelulusan daripada Majlis Fatwa.

"Alasan SPR itu satu yang aneh serta menunjukkan sikap dolak dalik mereka untuk melaksanakan penggunaan dakwat kekal pada pilihanraya umum yang akan datang.

"Selain itu juga ia mempunyai motif tersendiri untuk cari alasan agar penggunaan dakwat kekal tidak dilaksanakan, kenapa kena tunggu kelulusan dari Majlis Fatwa sedangkan pada tahun 2008 sebanyak RM2.4 juta telah dibelanjakan untuk membeli dakwat kekal.

"Malah kelulusan Majlis Fatwa sudah diperolehi tetapi mereka mencipta alasan lain untuk menolak penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya tahun 2008," jelasnya.

Dalam pada itu Saifuddin memberitahu, SPR tidak perlu membangkitkan hal-hal sedemikian kerana perkara itu telah dibincangkan semasa pendengaran awam Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC).

"Perkara tersebut telah dibincangkan semasa pendengaran awam PSC yang turut dihadiri Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan ia tidak perlu timbul sekarang.

"Nampaknya SPR tidak bersedia untuk melaksanakannya serta menjalankan pilihanraya yang bebas dan adil," ujarnya.

Tambahnya lagi, desakan yang dilakukan oleh Bersih 2.0 dan juga Pakatan Rakyat telah menunjukkan hasil yang baik di mana sewaktu perbahasan laporan awal cadangan PSC di Dewan Rakyat semalam menunjukkan cadangan pertama penambahbaikan pilihanraya adalah penggunaan dakwat kekal.

"Persetujuan telah diperolehi dan perbahasan semalam juga telah meluluskan apa yang dicadangkan oleh PSC jadi kena SPR ingin berdolak dalik.

"Pakatan Rakyat mendesak agar SPR melaksanakan penggunaan dakwat kekal pada pilihanraya umum ketiga belas nanti (PRU13) dan apa yang dibincangkan semasa pendengaran awam PSC, SPR hanya memberitahu memerlukan dua bulan untuk proses tenpahan dan pembelian dakwat kekal.

"Pakatan Rakyat berpendapat alasan itu cukup aneh dan tidak boleh diterima pakai," sambungnya lagi.

Sebelum itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedia melaksanakan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum akan datang tetapi akan menunggu kelulusan daripada Majlis Fatwa Kebangsaan.

Malah Setiausaha SPR, Kamaruddin Ahmad Baria memaklumkan bahawa mereka sedia menggunakan dakwat kekal dan sedang menunggu kelulusan terakhir daripada Majlis Fatwa Kebangsaan bagi memastikan bahan yang digunakan dalam dakwat itu mematuhi kehendak syariah.HD

N'N:Cukup2lah SPR jadi anjing UMNO/BN....

VIDEO MUSLIMAH MADRASAH BERDEBAT DENGAN PELAJAR SEKOLAH AMERIKA.N'N: Terbaek....

GAMBAR PERBEZAAN DUA PEMIMPIN WANITA DI MALAYSIA ANDA MAMPU MENILAINYA.

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/387307_299422363424837_100000712278768_983392_1385979905_n.jpg


GAMBAR MANUSIA YANG LEBIH MELAYU DARIPADA MELAYU.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/378689_143986169042547_100002934951745_203121_897723910_n.jpg

N'N:Bangsa cumalah bangsa, apa yang memuliakan sesuatu bangsa? Jawabnya bangsa yang menerima Islam sepenuhnya dalam kehidupan....Tapi bila sesuatu bangsa itu diangkat kerana mereka menganggap sesuatu bangsa itu mulia dan kemuliaan itu dinilai dengan kuasa memerintah maka Asobiyahlah mereka yang memuliakan bangsa atas nama kuasa....Melayu tanpa iman dan taqwa tak layak diangkat menjadi pemimpin....Meskipun Nabi Muhammad S.A.W adalah daripada keturunan Arab tetapi Rasulullah S.A.W tidak pernah menyuruh kita memuliakan orang Arab...Tetapi Rasulullah S.A.W menyuruh kita memuliakan Islam...Jika disuruh memilih antara seorang Melayu yang kaki judi, arak, berzina,rasuah menjadi Imam solatku, aku lebih rela seorang cina,orang kulit hitam Afrika atau orang asli sekalipun dengan syarat mereka beriman kepada Allah dan Rasul menjadi Imam solatku......Buanglah sifat Asobiyah dalam diri kita...Didalam kubur tiada langsung persoalan tentang bangsa...Cukuplah Islam yang memuliakan bangsaku....Aku benci Asobiyah UMNO......

NAMPAK SANGAT PHOTOSHOP BRO...

http://www.lolhome.com/img_big/photoshopped-muscle.jpg
Sudah2lah menipu kah3.....

Gambar Simbol-Simbol Yang Digunakan Calon Pilihanraya Di Mesir, Simbol Dacing BN Pun Ada....

https://lh3.googleusercontent.com/-Z_gbns63scM/TtTuRqeU1gI/AAAAAAAAPoM/8FFLajqwS7E/s0/efyp_01.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-a4qI4vT-bcA/TtTuWOFOjnI/AAAAAAAAPoQ/81EgnjDG9BM/s0/efyp_02.jpg

N'N:Simbol tu mewakili individu ker Parti Politik? Ada sesiapa boleh jawab? Apa pun Tahniah kepada Ikhwanul Muslimin yang dikhabarkan telah memenangi PRU itu..Takbir!!!

sumber:blogserius

Lagi Aksi Jijik Daripada Pekerja KFC, Kali Ini Pekerja KFC Ambil Semula Sisa Ayam Dari Tong Sampah Untuk Diberi Kepada Pelanggan.N'N: Tapi kurang pasti dicawangan mana atau dinegara mana.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)