Sunday, July 31, 2011

JOM REFRESH SYARAT-SYARAT WAJIB PUASA

Syarat-syarat wajib puasa adalah :

1. Berakal: Orang yang gila tidak wajib puasa.

2. Baligh (umur 15 tahun ke atas) atau tanda yang lain. Kanak-kanak kecil tidak wajib puasa.

Sabda Rasulullah s.a.w:

رفع القلم عن ثلاثة : عن النائم حتى يستيقظ وعن الصبي حتى يحتلم ، وعن المجنون حتى يعقل

Maksudnya : Tiga golongan terlepas dari hukum: (a) Orang yang tidur sehingga dia bangun (b) Orang gila sehingga dia sembuh (c) Kanak-kanak sehingga dia mencapai umur baligh.(Hadis Riwayat Imam Abu Daud)3. Mampu berpuasa. Orang yang tidak mampu samada kerana tua atau sakit tidak diwajibkan ke atas mereka berpuasa.Firman Allah s.w.t:وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَMaksud: Sesiapa yang sakit atau sedang dalam perjalanan, maka hendaklah dia berpuasa di hari lain. Allah menghendaki keringanan bagi kamu, dan Dia tidak menghendaki kesukaran ke atas kamu.[Surah Al-Baqarah, Ayat: 185]Firman Allah s.w.t:وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍMaksud: Dan ke atas orang yang mampu tetapi amat payah menunaikannya (kerana tua, lemah atau sebagainya) hendaklah dia membayar fidyah, (iaitu) memberi makan orang miskin.


Firman Allah S.W.T:


[183]
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.


[184]
(Puasa yang diwajibkan itu ialah beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.


[185]
(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.


[186]
Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.


[187]
Dihalalkan bagi kamu, pada malam hari puasa, bercampur (bersetubuh) dengan isteri-isteri kamu. Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawasanya kamu mengkhianati diri sendiri, lalu Ia menerima taubat kamu dan memaafkan kamu. Maka sekarang setubuhilah isteri-isteri kamu dan carilah apa-apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kamu; dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam kegelapan malam), iaitu waktu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga waktu malam (maghrib); dan janganlah kamu setubuhi isteri-isteri kamu ketika kamu sedang beriktikaf di masjid. Itulah batas-batas larangan Allah, maka janganlah kamu menghampirinya. Demikian Allah menerangkan ayat-ayat hukumNya kepada sekalian manusia supaya mereka bertaqwa.

Surah Al-Baqarah Ayat 183-187

Hakikat Berpuasa Bagi Aku.

Firman Allah S.W.T:

Bulan ramadhan yang diturunkan Al-Quran padanya, dimana Al-Quran menjadi petunjuk kepada manusia dan yang menerangkan tentang pertunjuk dan yang membezakan antara hak dan batil (Surah al-Baqarah ayat 185)http://1.bp.blogspot.com/-EjlcvSqSTBw/Tfh7PosY4II/AAAAAAAABiE/3ksHAMvvVkg/s1600/berita_orang-miskin.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-sjc1/hs504.snc3/26494_108476295859675_100000919167858_55710_7691495_n.jpg

Pernahkah kita merasa betapa peritnya menahan lapar dan dahaga jika tidak diwajibkan puasa keatas kita?

http://3.bp.blogspot.com/-kisfRyXQLsk/Tf4OhEIiF3I/AAAAAAAAAWY/e3vpu9zsvQg/s1600/KFC.JPG

Mungkin jawapan kebanyakan daripada kita, kenapa nak menahan lapar sekiranya kita mampu untuk makan apa sahaja yang kita mahu makan. Katakan sahaja dimana tempat yang sedap- sedap makanannya pasti kita serbu.

Jadi bagaimana kita nak merasai keperitan hidup manusia yang merempat tanpa satu sen pun duit untuk mengisi perut?

Disinilah hikmahnya mengapa Allah S.W.T mewajibkan ibadah puasa. Kerana pada saat bulan Ramadhan yang mulia inilah kita dapat merasai bagaimana besarnya nikmat berbuka puasa setelah seharian berpuasa.

Firman Allah S.W.T:

Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sama seperti telah diwajibkan ke atas umat-umat yang terdahulu sebelum ini, supaya dengan demikian kamu akan lebih bertakwa.(Surah al-Baqarah, ayat 183)

Ketika bertanya seseorang kepada Rasulullah S.A.W mengenai keberkatan yang terkandung dalam bulan Ramadan maka jawab Baginda S.A.W:

"Sesungguhnya tidak terbilang olehku keberkatan dan hikmah yang terkandung pada bulan Ramadan itu, sehingga jika seluruh manusia mengetahui betapa besarnya ganjaran pahala dan rahmat yang terdapat pada bulan Ramadan maka nescaya tidak mustahil bagi mereka untuk bermohon atau meminta kepada Allah supaya jika boleh biarlah kesemua bulan itu menjadi bulan Ramadan".

Betapa ruginya manusia yang mensia-siakan pahala berlipat ganda pada bulan Ramadhan ini.


Selamat menyambut bulan Ramadhan. Selamat beramal soleh. Selamat bertarawih. Selamat bertadarus. Selamat bersedekah buat semua rakan bloggers dan pembaca blog ini .

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.
INI BUKTINYA UMNO FAIL!!! DAN GAGAL MENYAMPAIKAN PRINSIP ISLAM KEPADA NON-MUSLIM.

http://2.bp.blogspot.com/_AnovcU-a9ZY/TQ7evTvsqsI/AAAAAAAANa4/_Dn50LVLMyg/s400/mca%2Bhina%2BIslam.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_AnovcU-a9ZY/TTmt9E1jr6I/AAAAAAAAOu0/R1bBT_D2lrs/s1600/mca%2Banti%2Bislam%2B1.PNGN'N:PAS berjaya berdakwah dan menyebarkan prinsip Islam kepada DAP. Tapi UMNO FAIL dan akan terus FAIL menyebarkan prinsip Islam kepada MCA,GERAKAN & MIC UMNO FAIL!!!

INILAH YANG AKAN TERJADI JIKA ANDA MENGISI MINYAK KERETA KEMUDIAN TINGGALKAN ANAK DIDALAM KERETA TANPA MEMATIKAN ENJIN:
N'N:Dua beranak ni mungkin terbunuh disebabkan kecuaian si Ayah..........

Benarkah 13 Alasan Ini Alasan Tipikal Wanita Yang Enggan Menutup Aurat?

Pernah nasihat dan tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?
-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat.
-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.


“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”

: Menegur memang ada caranya.. Maaf jika aku terlalu kasar dalam menegur.. Manusia.. Tak pernah lari daripada kesilapan.. So, terima kasih pada yang menegur. Akhttp://www.blogger.com/img/blank.gifu tidak akan sama sekali melenting. Aku bersyukur bila ada yang menegur sebab itu tandanya orang sayangkan kita.. =)

Hanya sekadar renungan....

SumberN'N:Tiada istilah hati mau baik. Ingatlah walau sebaik mana pun anda tapi jika anda tidak menutup aurat anda masih dalam kategori manusia yang berdosa dengan Allah S.W.T dan anda akan diseksa diakhirat kerana tidak menutup aurat. Saya pernah ditanya semasa berkursus suatu masa dahulu dan soalannya berbunyi:

Orang yang tidak menutup aurat ialah orang yang:

A.Baik
B.Jahat
C.Tidak semestinya jahat(hati baik)

Boleh dikatakan semua peserta kursus memberi jawapan 'C'. Dan kami semua dicop bukan berotak Islam tapi berotak Sekular, kenapa? Kembali kepada asas Islam yakni orang yang membuat dosa pasti akan masuk Neraka dan akan diseksa didalam Neraka. Dan Neraka adalah tempat orang yang jahat dan berdosa dengan Allah dan juga sesama manusia. Kembali kepada soalannya, adakah orang yang tidak menutup aurat berdosa atau tidak? Jawapannya ialah 'berdosa' dan orang yang 'berdosa' akan masuk Neraka bukan. Neraka adalah untuk orang yang Jahat. Jadi jawapan yang tepat ialah 'B'.

Saya tidak tahu samada kamu semua bersetuju atau tidak, kalau ada pendapat lain jangan malu-malu komen yer.....

Saturday, July 30, 2011

GAMBAR GEMBIRA BERTUKAR NGERI DALAM SEKELIP MATA.


N'N:Tidak!!!!!

Berselerakan Anda Berbuka Puasa Dengan Roti Berbentuk Seperti Ini:

Ini rupa bentuk roti yang dibuat oleh sebuah kilang di Thailand..
agaknya berselera ke makan roti bentuk macam ni?


N'N:Bukan jer tak berselera nak muntah pun ada.......

Kredit:borakkosong.com

Ashraf Jejaka Yang Ingin Menukar Status Jantina, Meninggal Dunia Sebentar Tadi. Marilah Kita Bersangka Baik, Kita Mohon Dia Sempat Bertaubat.

Marilah kita bersangka baik, kita mohon dia sempat bertaubat sebelum meninggal dunia.

Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, yang gagal dalam permohonan menukar namanya kepada Aleesha Farhana, meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah, di Kuala Terengganu, 5 pagi tadi.

Beliau dimasukkan ke hospital itu 3 pagi semalam setelah mengalami masalah jantung dan tekanan darah rendah.

Bapanya, Abdul Aziz Ahmad, 60, ketika dihubungi berkata jenazah anaknya itu dijangka dikebumikan selepas waktu Zohor.

Katanya beliau menunggu kepulangan anggota keluarga yang lain untuk membincangkan di mana jenazah allahyarham akan dikebumikan.

Semalam, doktor mengesahkan anaknya itu mengalami serangan jantung yang tidak stabil atau 'unstable angina with cardiogenic shock'.

Katanya Mohd Ashraf Hafiz, 25, sebelum ini mengalami kemurungan selepas permohonan yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu untuk menukar kepada nama wanita, ditolak pada 18 Julai lalu.

Mohd Ashraf Hafiz yang berasal dari Seberang Takir, memohon untuk menukar nama di dalam MyKadnya kepada Aleesha Farhana Abdul Aziz setelah beliau melakukan pembedahan menukar jantina di Thailand dua tahun lalu.-Bernama-

PENJUAL GADIS DICARI SEGERA!!!.


N'N:Rosak bahasa......


Sumber:amazingnara.

MISTI LIHAT 'THE INCREDIBLE HULK' VERSI BANGLADESH TAK TENGOK RUGI...

N'N:lol...

Friday, July 29, 2011

GEMPAR!!!MCA MARAH LIM GUAN ENG KERANA TIDAK MENGAMALKAN ASOBIYAH.

MCA marah Guan Eng tolong Kontraktor Bumiputera..

Kalau diikutkan kata Pencacai -pencacai UMNO selain dari mengatakan Melayu semakin terpinggir setelah DAP/PR mengambil alih pentadbiran kerajaan Negeri Pulau Pinang mereka juga mendakwa kontraktor Bumiputera dipinggirkan.

Sebenarnya yang dipinggirkan itu kebanyakkannya kontraktor UMNO yang dulunya hanya perlu ada kabel untuk mendapatkan projek, apabila sistem e-tender digunapakai oleh kerajaan PR Pulau Pinang mereka terkial-kial kerana dulu mereka tak pernah bersaing dalam sebut harga, sekarang bila mereka terpaksa bersaing terpinggirlah mereka kerana harga mereka macam dulu juga.. mahal gila..


Jadi untuk melampiaskan rasa marah mereka itu, mereka mula mereka cerita kononnya Kontraktor Bumiputera dipinggir oleh Kerajaan PR Pulau Pinang.

Sekarang Ketua Wanita MCA ini membuktikan Kerajaan PR Pulau Pinang tidak meminggirkan Kontraktor Bumiputera..

MCA marah DAP utamakan Melayu

PETALING JAYA: Pergerakan Wanita MCA Pulau Pinang mempersoalkan kenapa kontraktor-kontraktor Cina di negeri itu tidak mendapat walaupun satu projek dari Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) negeri dan sebaliknya kesemua projek diberi kepada kontraktor Melayu, Bumiputera dan India Muslim.

Pengerusinya Tan Cheng Liang, dalam blog parti itu hari ini berkata, beliau yakin kontraktor-kontraktor Cina turut menghantar permohonan tender mereka tetapi hairan kenapa tidak seorang pun kontraktor Cina mendapat projek JPS itu.

“Adakah permohonan mereka tidak lengkap,?” soal beliau sebagai respon kepada kenyataan Ketua Menteri Lim Guan Eng bertarikh 27 Julai lalu.

Lim dalam kenyataannya berkata, para kontraktor dalam lima daerah untuk projek JPS adalah terdiri daripada Melayu, Bumiputera dan India Muslim manakala kontraktor wanita mewakili 20 peratus.

Tan berkata sejak DAP mengambil alih pentadbiran negeri, tidak ada seorang pun kontraktor Cina dalam lima daerah mendapat projek. JPS.

Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak sepatutnya memberi projek kepada kontraktor-kontraktor Bumiputera supaya dilihat adil tetapi mereka mesti memastikan para kontraktor itu mampu menyiapkan projek-projek yang diberi dan tidak menimbulkan masalah di kemudian hari.

Tan berkata terdapat bukti bahawa walaupun mendapat sokongan daripada masyarakat Cina untuk Lim dan DAP, kepentingan masyarakat Cina kian terhakis sejak DAP berkuasa.

“Mereka (DAP) sedar bahawa mereka tidak boleh bergantung kepada orang-orang Cina selama-lamanya tetapi saya harap tindakan DAP untuk “mengambil hati” bangsa-bangsa lain tidak dilakukan dengan mengenepikan kepentingan masyarakat Cina di negeri itu,” katanya.


Free Malaysia Today

Sumber:AnakSungaiDerhaka.

Walaupun Mengalami Kemerosotan Ekonomi, Amerika Tidak Kurangkan Langsung Subsidi Kepada Negara Haram Israel. 30 Juta USD Terus Diberi Selama 10 tahun.

http://static.arrahmah.net/images/stories/2011/07/obama-isr.jpeg


Walaupun Mengalami Kemerosotan Ekonomi, Amerika Tidak Kurangkan Langsung Subsidi Kepada Negara Haram Israel. 30 Juta USD Terus Diberi Selama 10 tahun Bermula Tahun 2007.

Presiden Obama dan Kongres AS telah menbuat kesepakatan yang terdahulu dibuat oleh mantan presidennya, Bush dan mantan Perdana Menteri Israel, Ehud Olmert untuk mengirimkan 30 Juta USD kepada Israel selama 10 tahun, mulai tahun 2007. Walaupun krisis kewangan yang sangat parah dan kekhuatiran menambahkan hutang negara, bantuan untuk Isrel tidak pernah terlewatkan dan terus mengalir, bahkan hanya sedikit sahaja perdebatan yang terjadi terkait dengan hal itu.

Bahagian lain dari dukungan AS untuk kebijakan Israel melawan Palestin adalah komitmen diplomatik. Aplikasi sejarah Palestin untuk status keanggotaan di PBB, dijadualkan akan dipungut suara pada September, akan ditentang keras oleh AS, meskipun lebih dari 120 negara lain mendukungnya.

Dengan kedua dukungan, kewangan dan diplomatik, Israel mungkin terus dapat menghancurkan rumah-rumah Palestina dan mungkin bahkan membuat kebiasaan meminta biaya penggantian untuk hal tersebut. (haninmazaya/arrahmah.com)

N'N:Terima Kasih Amerika kerana membantu Negara Haram Israel membunuh ummat Islam Palestin yang tidak berdosa. Dan warga Amerika yang bodoh akan terus membayar cukai untuk menampung kerja bodoh Amerika itu. Hebat Yahudi Zionis L.A memperbodohkan warga Amerika.

Isu Cincin RM24j: Rosmah Kata Fitnah, Tiada Masa Mahu Layan. Kalau Fitnah Sepatutnya Perlu Diperjelaskan Bukan Buat Tak Tahu Jer!!!!

http://berita.akufakhrul.com/wp-content/uploads/2011/07/SPRM-digesa-siasat-cincin-RM73-juta-Rosmah-200x150.gif

KUALA LUMPUR, 29 Julai — Dalam kenyataan pertama sejak isu pembelian cincin berharga lebih RM24 juta muncul tiga minggu lalu, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, menyifatkan dakwaan yang mengaitkannya sebagai satu fitnah dan beliau tiada masa mahu melayan perkara itu.

Rosmah berkata, sebagai isteri Perdana Menteri beliau lebih senang memberi tumpuan terhadap perkara lebih berfaedah, terutama dalam hal dan agenda pembangunan rakyat daripada melayan isu tidak relevan.

“Tak ada apa yang saya nak cakap (mengenai pembelian cincin lebih RM24 juta) sebab saya tidak ada masa hendak layan perkara seumpama ini. Ikut sedap dia (blogger) saja hendak cakap (tuduh),” kata beliau dipetik Berita Harian hari ini.

“Ini bukan perkara seronok-seronok, ini adalah fitnah . . . apa yang saya tidak rasa? Semua saya sudah rasa (difitnah).

“Justeru, daripada saya layan perkara seumpama ini lebih baik saya beri perhatian kepada hal rakyat kerana itu lebih penting,” katanya kepada pemberita di Pokok Sena, Kedah, semalam.

Ekoran kemunculan isu itu, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin, membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dua minggu lalu.

Ketua PKR Rembau itu turut mendesak supaya Rosmah memberi penjelasan sumber wang yang dibelanjakannya untuk membeli cincin tersebut.

Badrul berkata beliau juga akan menyerahkan salinan cetakan dokumen itu dari skrin komputer bagi membuktikan pembelian cincin berharga RM24.4 juta itu bebas daripada dikenakan cukai import.

Beliau yang popular dengan panggilan Chegubard berkata, berdasarkan maklumat yang diterima SAMM pada 16 April lalu, berlian yang dikenali sebagai “Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” diterbangkan melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Rosmah yang berada di Kedah mengiringi Datuk Seri Najib Razak dalam rangka lawatan kerja sehari ke negeri ini semalam diminta mengulas dakwaan portal berita pembangkang baru-baru ini kononnya beliau membeli sebentuk cincin bertatahkan berlian bernilai lebih RM24 juta.

Sementara itu, Rosmah berkata, sebagai isteri Perdana Menteri yang mempunyai kelulusan dan kelayakan lebih wajar baginya untuk menyumbang kepada usaha membantu rakyat termasuk usaha memantapkan pendidikan awal kanak-kanak terutama di luar bandar.

“Saya lebih senang dengan apa yang saya lakukan sekarang bagi membantu rakyat terutama dalam hal memperkasa pendidikan awal kanak-kanak terutama di luar bandar kerana bagi saya ilmu adalah harta paling bernilai untuk masa depan mereka,” katanya.TMI


N'N:kalau fitnah saman jerlah,kita tengok siapa yang betul.

Mee Segera Perisa Babi 50% Halal? Indonesia Makin Celaru?

meeyabi2

Orang Indonesia nie memang dah makin celaru kot. Halal pun leh main peratus-peratus lagi. Perasa ayam babi tue. Kreatif sampai buat sesuka hati. Pastue model letak minah porno Japan (Maria Ozawa). Memang compem ramai yang akan teruja untuk makan.

Nak kata terkejut tak jugak sebab kat Indonesia nie memang banyak benda-benda gila macam nie. Poning dah kepala memikirkan diorang. Nasib baik Malaysia belum sampai tahap macam nie lagi. Bayangkan kalau kat Malaysia ada perisa kari babi. Memang bungkus terus syarikat tue kena boikot.

Sumber:Amazingnara.com


N'N:Terkedu sebentar, tapi aku was-was benda ni betul atau sekadar gurauan(Sebab nampak macam tak logik). Ada sesiapa yang tahu boleh terangkan dekat aku yang tengah keliru ni, sebab tak mungkin ada benda yang tak selogik ini dan kita tak boleh terus menghukumkan.

SEKOLAH TERLAMPAU, GURU BESAR DAN GURU HISAP SYABU DISEKOLAH.

http://farm4.static.flickr.com/3212/3059420135_a1f8fbe469.jpg


CHARLESTON – Sebuah sekolah kejuruan di West Virginia, Amerika Syarikat, ditutup hingga waktu yang tidak ditentukan. Penutupan dilakukan kerana ditemukan syabu-syabu di gedung sekolah. Ini merupakan dari penyelidikan atas guru besar dan guru yang diketahui menghisap syabu.

Ketua polis Negara Bagian West Virginia Andy Perdue menyatakan, ubat-ubatan terlarang ini ditemukan di saluran air, pejabat guru besar, lorong-lorong, dan bilik mandi di beberapa bahagian sekolah.

Perdue menambahkan, seorang guru mengaku menghisap syabu bersama gurubesar dipejabatnya. Akibatnya, guru bernama Jack Turley tersebut menghadapi tuntutan pembuatan pabrik sabu dan pengadaan Sudafed (ubat yang mengandung pseudoephedrine, bahan kimia untuk membuat sabu).

Sementara guru besar Keith Phipps menghadapi tuntutan pembelian Sudafed. Demikian seperti dikutip dari AP, Rabu (27/7/2011).


Walaupun melakukan aksi terlarang itu didalam lingkungan sekolah,pihak polis tidak menemukan sebarang bukti bahawa sekolah itu digunakan sebagai makmal syabu. Namun, hingga kini, peguam kedua tertuduh tidak mahu memberikan sebarang komen.

kredit:borakkosong.com


N'N:Jahanamlah anak murid yang dapat guru besar & guru macam ni. Takut diorang ajar cara-cara memproses syabu

Gambar Aksi Terlampau Seorang Penjaga Gawang.


N'N: Tu dia........

Thursday, July 28, 2011

WAJIB BACA: 'BORANG 11' TAKTIK KOTOR UNTUK PENGUNDI HANTU BERMAHARAJALELA???KUALA LUMPUR, 28 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini terus mendedahkan kepincangan sistem pilihan raya di negara ini dengan mendakwa manipulasi boleh berlaku pada Borang 11.

Menurut exconya Suhaizan Kaiat, Borang 11 merupakan borang yang membolehkan pengundi hantu untuk mengundi semasa pilihan raya.

Jelasnya, Borang 11 merupakan borang akuan akuan daripada pemilih yang mungkin mempunyai sedikit perbezaan nama atau no kad pengenalan dalam daftar pemilih yang menyebabkan beliau tidak dapat mengundi.

Bagaimanapun, ketua tempat mengundi katanya mempunyai kuasa yang besar untuk meluluskan sebarang permohonan daripada pemilih tadi dan membolehkan pemilih tadi mengundi seperti biasa.

"Di sinilah ruang manipulasi yang boleh digunakan oleh pengundi hantu," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Borang 11 diperakukan oleh seksyen 20(1) dan 20(2) Peraturan-peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) 1981 seperti berikut :

20 (1) Ketua tempat mengundi di mana-mana tempat mengundi boleh, menurut budi bicaranya, menghendaki mana-mana pengundi, sebelum dia diberikan suatu kertas undi, untuk memberikan apa-apa keterangan mengenai identitinya sebagaimana yang difikirkan perlu oleh ketua tempat mengundi dan untuk membuat serta menandatangani akuan yang dinyatakan dalam borang 11 dalam Jadual Pertama dan tiap-tiap akuan itu hendaklah dikecualikan daripada duti setem.

20 (2) Jika mana-mana orang tidak memberikan keterangan itu atau enggan membuat akuan itu, ketua tempat mengundi hendaklah enggan memberikan kertas undi kepadanya.

Beliau turut mengemukakan contoh situasi bagaimana manipulasi Borang 11 boleh berlaku, seperti berikut:

Pada awal pagi Sharudin Bin Hussain yang mempunyai kad pengenalan baru 660808-02-6013 mengundi di Dun Bukit Selambau, Parlimen Merbok, Kedah tanpa sebarang masalah.

Pada sebelah petang beliau mengundi di Dun Pantai Merdeka, Sungai Petani, Kedah dengan membawa kad pengenalan yang sama namun nombor kad pengenalannya tidak sama dengan yang terdapat dalam daftar pemilih di Dun Pantai Merdeka. 4 digit nombor dihujungnya iaitu 6031 ditulis 5811 pada rekod daftar pemilih Dun Pantai Merdeka.

Maka beliau akan memberi alasan bahawa kad pengenalan lamanya sama iaitu A0509568. Oleh itu identiti Sharudin Bin Hussain dalam dafar pemilih Dun Pantai Merdeka, Parlimen Sungai Petani adalah identitinya. Beliau mengisi borang 11 dengan menyatakan bahawa nombor 4 digit dibelakangnya adalah salah iaitu bukan 5811 sebaliknya 6013 seperti dalam kad pengenalannya yang sah.

Ketua tempat mengundi dengan kuasa yang ada padanya boleh meluluskan permohonan ini. Maka Sharudin Bin Hussain boleh mengundi dua kali dalam pilihanraya tersebut.

Sehubungan itu, Suhaizan berkata ruang manipulasi borang 11 tersebut sewajibnya ditutup oleh SPR bagi mengelakkan pengundian lebih daripada sekali.

"Dewan Pemuda PAS mendesak agak borang 11, seksyen 20(1) dan 20(2) digugurkan daripada Peraturan-peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) 1981. Walaupun ketua tempat mengundi mempunyai kuasa terhadap borang 11 tetapi kuasa ini sangat mudah dimanipulsi," tegasnya.

Sebelum ini Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Dato Wan Ahmad bin Wan Omar telah mengaku bahawa terdapat kad pengenalan klon dalam daftar pemilih yang sah.

Kenyataan beliau telah dikeluarkan oleh The Star bertarikh 24hb Julai 2011 di bawah tajuk ”EC: Help us purge ‘clones’ from electoral roll” yang secara tidak langsung beliau telah mengaku bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih yang sah. HARAKAHDAILY.

GAMBAR MANUSIA YANG GILA MOTOR.

Hope my bike doesn't fall on me


N'N:Buatnyer motor tu jatuh atas kepala arwah....

JANGAN TERKEJUT KALAU NAMPAK MUAMMAR GADAFFI TENGOK PERLAWANAN BOLA SEPAK MALAYSIA LWN SINGAPURA MALAM NI, SILAP-SILAP DIA DUDUK SEBELAH KORANG.

Wajah yang saling tak tumpah seperti Muammar Gadaffi ini kelihatan berada disekitar Stadium Bukit Jalil tempat yang akan berlangsungnya perlawanan bola sepak antara pasukan Negara kita dan pasukan Singapura. Sebanyak 85,000 tiket telah dijual seperti pisang goreng panas.

SUMBER&KREDIT:BLOGSERIUS.http://www.blogger.com/img/blank.gif

N'N:Memang sebijiklah kah3.....Semoga pasukan Malaysia menang malam ni....
BACA JUGA:SENARAI BARISAN PEMAIN MALAYSIA YANG AKAN MENENTANG SINGAPURA, PERLAWANAN KEDUA KELAYAKAN WORLD CUP 2014 MALAM INI

SENARAI BARISAN PEMAIN MALAYSIA YANG AKAN MENENTANG SINGAPURA, PERLAWANAN KEDUA KELAYAKAN WORLD CUP 2014 MALAM INI.

MALAYSIA
Mahalli Jasuli,
Mohd Asraruddin Putra,
Mohamad Fadhli Mohd Shas,
Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak,
Ismail Faruqi Ashari,
Safee Sali (Captain),
Amar Rohidan,
Abdul Hadi Yahaya,
S. Kunalan,
Amirulhadi Zainal,
Khairul Fahmi Che Mat (GK)

Perlawanan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014: Malaysia Tiada Pilihan Lain Selain Menang - Rajagobal
Jurulatih pasukan Malaysia, K. Rajagobal (kiri), Jurulatih pasukan Singapura Radojko Avramovic (kanan) dan pemain Singapura, Fakrul Nawaz (tengah) ketika majlis Sidang Media di Wisma FAM pada 27 Julai 2011.

PETALING JAYA, (D5) - Jurulatih Malaysia, K. Rajagobal menegaskan Harimau Malaya perlu mengukir kemenangan pada perlawanan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 Zon Asia menentang Singapura pada hari ini.

Malaysia ditewaskan 5-3 dalam perlawanan pertama, dan perlu kembali bangkit mengatasi dua gol untuk mengekalkan harapan mereka dalam saingan.

"Kami tidak ada pilihan lain selain menang. Jika kita mahu kekal dalam saingan ini, kita mesti bangkit menewaskan mereka.

"Singapura adalah pasukan yang baik, dan seimbang. Tetapi saya positif skuad Harimau Malaya boleh mengatasi mereka," kata Rajagobal.

Walaupun Rajagobal tidak mendedahkan barisannya, beliau akan mempertimbangkan untuk memberi lilitan kapten samaada kepada penyerang, Safee Sali atau pertahanan, Mohd Aidil Zafuan Radzak.

Sementara itu, jurulatih Singapura, Radojko Avramovic berkata pasukannya bersedia untuk menghadapi tekanan bermain dalam lautan peminat Malaysia yang dijangka seramai 85,000.

"Ia akan menjadi sukar, tetapi pemain saya pernah menghadapi keadaan seperti ini, saya yakin mereka mampu beraksi baik.

"Kami berharap dapat mara ke pusingan seterusnya," tambah beliau. sumber

TAHUKAH ANDA PENGANUT BUDHA BHUTAN DIHARAMKAN HISAP ROKOK.

Tahukah anda di negara Bhutan pejualan rokok dan menghisapnya secara terbuka adalah salah disisi undang-udang? Undang-undang anti tembakau ini diluluskan pada tahun 2005 kerana mengikut kepercayaan penganut Buddha Bhutan, menghisap rokok boleh merosakkan karma seseorang Individu. Rokok dengan itu diharamkan atas alasan agama.

Walaubagaimanapun perokok tegar hisap rokok juga dengan meyeludup rokok dari negara hiran mereka India. Bagi menangani masalah rokok seludup yang berleluasa,sempena tahun baru kerajaan Bhutan memberi sedikit kelonggaran kepada perokok negara mereka. Menghisap rokok dan penjualan terbuka masih lagi haram tetapi para penghisap batang kanser diberi kuota 200 batang rokok atau 150 gram produk tembakau sebulan. Ianya harus dibeli dengan secara sah dan resit duti import harus dintunjukkan sebagai bukti. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan mereka yang kantol dipenjara 5 tahun hanya kerana memiliki rokok "haram".


Selain itu bagi kelihatan lebih serius, kerajaan Bhutan membenarkan pihak polis menyerbu mana-mana rumah yang mereka syaki menyimpan rokok seludup atau yang melebihi had yang dibenarkan setiap bulan. Beberapa ekor anjing pula sudah dilatih bagi menghidu kehadiran tembakau didalam rumah yang diserbu. Perdana Menteri Bhutan Jigmi Y. Thinley dipetik berkata:

"Rokok ialah barah, yakni secara fizikal dan metaforikal. Barah kepada masyarakat and kepada individu. Ianya tiada beza dengan dadah yang mengkhayalkan dimana kesalahan memilkinya di sesetengan negara adalah hukuman maut!"

Hanya di Bhutan menghisap rokok dipandang sebagai kesalahan serius.

Sumber&Kredit:Blogserius.


N'N:Ummat Islam lain sikit, fatwa sudah keluar tapi masih buat dek jer.....

MUHYIDDIN JANJI SEMUA MP BN DAPAT RM100,000 MENJELANG AIDILFITRI, HABIS TU MP PR MACAM MANA??? MEREKA PUN WAKIL RAKYATLAH!!!

KUALA LUMPUR, 28 Julai — Kerajaan meluluskan geran segera RM100,000 bagi setiap bahagian ekoran aduan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mendakwa pentadbiran Najib hanya memfokus projek-projek besar di Lembah Klang, langkah yang menurut mereka tidak akan membantu perikatan itu dalam pilihan raya umum ke-13.

The Malaysian Insider difahamkan, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar) telah menjanjikan setiap MP BN RM100,000 pada satu pertemuan dengan sekitar 100 wakil rakyat BN di ibu negara Isnin lalu.

Ia dijangka disalurkan sebelum sambutan Aidilfitri akhir bulan depan.

Ahli-ahli Parlimen memberitahu Muhyiddin dan menteri-menteri yang lain bahawa kerajaan seharusnya memastikan lebih banyak dana disalurkan kepada bahagian-bahagian diwakili mereka berbanding tumpuan ke atas projek mega seperti Transit Rapid Massa (MRT) sekiranya BN mahukan mandat kukuh dalam pilihan raya umum ke-13.

Beberapa ahli Parlimen yang menghadiri majlis makan malam itu memberitahu The Malaysian Insider bahawa rakan-rakan mereka mempersoalkan nilai projek MRT ke atas kempen BN dalam pilihan raya umum ke-13.

Menurut mereka, Kuala Lumpur merupakan 'kubu' pembangkang sekarang dan menerima peruntukan pembangunan dalam jumlah yang begitu besar.

Justeru ramai ahli Parlimen mahukan lebih banyak peruntukan dana awam khususnya di bahagian masing-masing.

Hujah mereka kelihatan menjurus kepada keadaan ekonomi yang tidak begitu membanggakan dan dana yang diperuntukakn menjurus kepada Kuala Lumpur, perkembangan yang akan menjauhkan pengundi yang merupakan penyokong tegar daripada BN.

Seolah-olah menggambarkan keprihatinan mereka, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan Bidang Hasilan Utama Kebangsaan (NKRA) ketujuh iaitu berkaitan kos sara hidup.

“Pandangan umum ialah kosnya (projek MRT) sangat tinggi dan wang projek itu boleh digunakan bahagian-bahagian pilihan dengan diadakan projek-projek kecil,” kata seorang sumber kalangan ahli Parlimen BN ke The Malaysian Insider.


N'N:Lihatlah bagaimana UMNO/BN hanya memberi peruntukan kepada MP BN sahaja. Bagaimana pula dengan MP PR mereka juga perlukan peruntukan untuk agihan kepada Rakyat yang memerlukan....

CHELSEA F.C TERASA DENGAN SIKAP ANTI YAHUDI PENYOKONG MALAYSIA.

Chelsea complain over anti-Semitism during Malaysia game

Benayoun was given a torrid time by Malaysian fans. — Reuters pic


KUALA LUMPUR, July 28 — English Premier League football team Chelsea have filed an official complaint with Malaysian football authorities over what they say were anti-Semitic taunts targeted at the club’s Israeli midfielder, Yossi Benayoun, during their friendly match here last week.

Chelsea’s 1-0 friendly win over the Malaysian Olympic squad last week was overshadowed by boos directed at Benayoun, the first Israeli footballer to have played in Malaysia in recent memory.

The jeering of the captain of the Israeli national team throughout the first half was given wide coverage in the international media, including British tabloid the Daily Mirror and wire services, embarrassing Malaysia, which has tried to project an image of being a moderate Muslim nation.

According to a report in UK daily The Guardian today, Chelsea had initially doubted that the chants were related to Benayoun’s nationality but later probes revealed that anti-Semitism was involved in the crowd abuse.

“Notwithstanding most fans behaving appropriately on the night, we believe Yossi was subjected to anti-Semitic abuse by a number of supporters at the game,” a club spokesman was quoted in The Guardian’s article.

“Such behaviour is offensive, totally unacceptable and has no place in football.”

Benayoun was booed by Malaysian fans whenever he went near the ball during the friendly game at Bukit Jalil last week, and was relentlessly taunted throughout his entire stint during the first half.

Muslim-majority Malaysia is an ardent supporter of Palestine and has no diplomatic ties with Israel.

Muslim politicians have long vied for support from Malays by denouncing what they say is inhumane aggression from Israel towards its neighbour.

The formal complaint by the club now increases the likelihood of sanctions against Malaysia by football’s governing body, Fifa, which has taken a hard stance against racism in the game.

Chelsea won the friendly 1 – 0, with a goal by Didier Drogba.

If Malaysia is sanctioned by Fifa, it would be a major embarassment for a country eager to show it is a model for moderate behaviour.

Datuk Seri Najib Razak has crossed the globe to project such an image since taking office two years ago, most recently to London and the Vatican City — only the second prime minister of Malaysia to visit the leadership of the Catholic Church.

The Umno president has also harped on the need for members and leaders of the world’s major faiths to censure and reject their own extremists and jointly support a “global movement of moderates”.

Former Malaysian FA official Peter Velappan, who was once a general secretary of the Asian Football Confederation, was quoted last week admitting the abuse was regrettable, if hard to prevent. "It is of course unsporting," he said. "This is quite rampant in many of the European countries ... [but] especially in [multiracial] Malaysia we are supposed to set an example." TMI


N'N:Kalau dia bukan Yahudi yang menyokong Zionis Israel rasanya kita tak payah jadi Asobiyah. Namun jika mereka menyokong tertubuhnya Negara Haram Israel kita booooooo sama dia yang bersubahat membunuh saudara kita Di Palestin. Tiada kompromi kepada Yahudi Israel Zionis Laknatullah, aku haramkan penyokong-penyokong Zionis Israel menjejak kaki Di Malaysia.

GAMBAR INI AKAN MEMBERITAHU KITA, KENAPA CHINA SANGAT BENCIKAN JEPUN

DINASIHATKAN GAMBAR-GAMBAR INI MUNGKIN AGAK MENGGANGGU BAGI SESETENGAH PEMBACA BLOG JADI SAYA LABELKAN IA SEBAGAI 18SG.....

000_a676c623975e2cb684ad2c6c5f1874b51

001_9b5b04b9824fc61f4226a25fe74b728c1

002_b92d156ecc04c0a5ace9aa846f13f2981

003_f1b9f6e84efc73daf70c1ed4e9c008a21

004_d6f8aea78da9312713058dd39cdb1e1f1

005_b84ab2c1d85dbc3d2dc5539a4f8391461

006_ca77782262b421eb1a8e2d781ed6ed931

007_1ec3462152856e3f510824b8688e61251

008_24632996004843518b3321f3e141cef21

009_d271c68ddb85f30ecd354e7070b624d01

010_d95a392b3deff5064fd7b3ddc8d2b11b1

011_9d032a6943533eeb2722205c0517afbc1

012_2825540901469539ac318a7c365533221

013_ca26dd2c3f8044c4fe5dff555eab743f1

014_6eaa5620ed02a6378a801a534c4610821

015_b3e62d7d10c9926c13829e850f32fcff1

016_96fe140514f205ec45324377f2620e422

017_b1b946a1c6bd55e79bee0fa4c3eac96c1

018_18086005ad0148879a32ddb1407437171

019_313db27aa2e2b9959d69fbeaba7d29f71

020_a3d6e4397e6174d456eb1beb32d727c81

021_f550e9132ea991789dd6ea50817d2fcf1

022_573284f65a32454ea5119e1adb0e50661

023_626cc7da06d1ab927ec0a4947da66f711

025_d3459b69bdaef6a42cec0972102796861

026_67f427e2989655945409fbcdf5c3a9741

027_7d214a10fc6db5436501630f6b4694fd1

028_55eab33094dd382918fdd2dbe16613f91SUMBER