Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Saturday, April 30, 2011

Najib Kata Semua Orang Ada Hak Untuk Sumpah Laknat, Mana Perginya Ulama' Yang Sepatutnya Menasihatkan Dia? Bisu Umpama Syaitan Bisu!!!

http://3.bp.blogspot.com/_2M-4XwlOfbc/S_-HrjvnokI/AAAAAAAABv0/XRiNqfY1YwQ/s1600/Jamir+Khir+hang+duduk+sebelah+Najib+tu+dalam+majlis+hal+ehwal+agama+islam+malaysia+ke51.jpg


Bagaimana Najib dapat membuat kenyataan seperti ini, padahal ramai Ulama' mencela perbuatan Eskay yang mencemar nama baik Agama Islam. Tidak ada peruntukan dalam undang-undang Islam yang membenarkan sumpah seperti yang dilakukan Eskay, berhubung tuduhan seks terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sumpah untuk nak buktikan tuduhan zina cuma boleh dilakukan terhadap isteri sahaja. Itu dipanggil sebagai sumpah Li’an. Itu dinyatakan dalam Al Quran Surah An Nur ayat ke 6 hingga ke 10.

Dalam hukum qazaf, iaitu peruntukan untuk sabitan kes zina dan liwat, pihak yang menuduh perlu membawa empat orang saksi terlebih dahulu. Sekiranya gagal membawa empat saksi, yang menuduh itu akan dikenakan hukuman qazaf sebanyak 80 rotan.


Dimana perginya Ulama' yang sepatutnya menjadi penasihat kepada Najib???


Najib:Setiap orang ada hak untuk melakukan sumpah laknat.

KUALA LUMPUR, 29 April — Setiap orang ada hak untuk melakukan sumpah laknat tetapi kerajaan tidak akan campur tangan sama ada untuk menggalakkan atau mengelakkan tindakan sedemikian, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri mengulas langkah ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah hari ini melakukan sumpah laknat berhubung video seks kontroversi, yang didakwa si pelakunya mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Najib (gambar) yang juga presiden Umno berkata, orang perseorangan dan parti-parti politik seharusnya mengambil pendekatan yang sama seperti kerajaan.

Katanya, tidak kisah sama ada Shazryl atau Anwar mahu melakukan sumpah laknat kerana akhirnya publik akan menilai kejujuran individu terbabit.

“Ini adalah isu peribadi dan tidak membabitkan Umno ataupun kerajaan. Jika sesiapa merasakan mahu melakukan sumpah laknat, maka terpulang kepada mereka. Kami tidak menggalakkan dan tidak akan menghalang mereka,” katanya lagi.

“Saya merasakan setiap orang mesti ada sikap yang sama. Parti-parti politik mesti ambil sikap bahawa ini adalah urusan peribadi,” kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi Umno di sini hari ini.

Najib juga mengkritik penyokong PKR yang cuba untuk mensabotaj langkah ahli perniagaan mahu melakukan sumpah laknat dan tidak menghormati kesucian tempat ibadat.

“Kita mesti menghormati kesucian masjid,” katanya yang turut mempertahankan akhbar-akhbar menyiarkan sedutan klip video seks itu.

“Ini bukan perkara baru. Berita video seks telah dilaporkan sebelum ini. Sudah tentu akhbar perlu melaporkan apabila ia melibatkan pemimpin tetapi ia tiada kaitan dengan Umno,” katanya.

Petang tadi, Shazryl melakukan sumpah laknat berhubung isu video seks di Masjid Amru al-As, Bandar Baru Sentul sekitar 4 petang ini selepas dibatalkan dua jam sebelum itu ekoran kekecohan.

“Datuk T” itu menyempurnakan niatnya dengan mengenakan baju kalis peluru kira-kira 4.15 petang di hadapan pembantu imam masjid itu Ezhan Mohd Piah.

Turut hadir dua lagi “Datuk T”, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Dua rakannya itu juga memakai baju kalis peluru, dipercayai bimbang diserang.

Sebaik sahaja berada dalam ruang solat, ketiga-tiga “Datuk T” menunaikan solat sunat sebelum melakukan sumpah laknat.

Mereka yang turut memakai baju kalis peluru, dipercayai bimbang diserang penyokong Pakatan Rakyat yang turut berada dalam upacara itu tiba di Masjid Amru al-As pada pukul 4.10 petang sebelum meninggalkan masjid kira-kira 4.25 petang, sebaik sahaja upacara itu selesai.

Kesemua mereka bagaimanapun tidak memberikan komen ekoran nasihat polis yang meminta mereka beredar.

Sumpah yang dibacakan Shazryl berbunyi:

“A’uzubillahi minal syaitanirrajim. Bismillahirahma nirrahim (diucap tiga kali), Wallahi, Wabillahi, Watallah. Pada hari ini, 29 April 2011, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, saya Shazryl Eskay Abdullah berikrar dan bersumpah seperti berikut: ‘A’uzubillahi minal syaitanirrajim, aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang dirakamkan pada 21 Februari 2011. Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut’.”

“Sekiranya aku berlaku fitnah maka Allah akan melaknat akanku,” kata Shazryl ketika melafazkan sumpah laknat itu dengan memegang al-Quran.Sumber

DEWAN MUSLIMAT PAS Perlu Ambil Perhatian Tentang Ini.........

Jangan jadi macam lalang, terlentok-lentok di tiup angin macam orang tak ada pendirian. Ikut resam padi, makin berisi, makin tunduk.Istilah padi tunduk semasa berisi, sebenarnya membawa maksud pokok padi tidak mampu menanggung beban berat padi yang semakin membunting. Itulah sebabnya ia semakin menunduk. Jika disapu dengan badai, ia akan musnah kerana menanggung beban yang berlebihan (tambah satu lagi beban). Kita mengetahui sebelum ini, angin merupakan medium penghantar setiap bunga-bunga lalang (benih lalang). Ya benar lah, inilah kerjasama yang sempurna antara lalang dan juga angin.


Perlu dimuhassabah, siapakah padi? Siapakah lalang? Dan siapakah angin?


Inilah yang berlaku dalam suasana PAS hari ini.Tatkala waktu pemilihan macam-macam cerita yang disampaikan angin.Masakan pokok bergoyang kalau tiada angin.Bermakna, ada tangan ghaib yang menggoyangkan pokok ini.


Fokus kepada Dewan Muslimat, ada negeri-negeri yanga sangat agresif bab pemilihan. Ada yang sudah meletakkan calon pilihan.MELOBI.Kenapa harus terjadi begini.Disaat-saat akhir ada yang ketua "terpaksa" tarik jawatan seseorang.Kenapa harus terjadi begini?Bukankah PAS ini Parti Islam.Kenapa tidak rujuk terlebih dahulu ke Majlis Syura Negeri?


Di dalam pertandingan bola sepak, kita tidak boleh mengalihkan tiang-tiang gol semata-mata untuk memenangi pertandingan itu. Jangan pula bertindak membuang ‘referee’ seperti yang pernah dilakukan oleh pemimpin kita pada 2001 dahulu. Ustazah Jamilah Ibrahim menjadi korban politik yang dimainkan oleh pihak eksekutif.


Pengasingan kuasa yang sepatutunya di suburkan di dalam sistem siasah syariah telah luntur dan tidak nampak kemajuan di dalam usaha Dewan Muslimat untuk memperbaikinya.


Kenapa Dewan Muslimat tidak memberi peluang kepada pemimpin muda ? Sedangkan muslimat PAS ramai pemimpin muda yang berwibawa dan dari golongan profesional samada bidang agama dan akademik.Dewan Muslimat perlu melihat dari tingkap yang berbeza, jangan hanya melihat dari satu sudut tingkap yang mana tingkap kebiasaannya.


Adakah muslimat hari ini sudah mula mencorakkan pemilihan berdasarkan agenda peribadi? Tok Guru Nik Aziz pernah berkata "Jangan diberi pangkat dan jawatan kepada sesiapa yang meminta pangkat dan jawatan, kerana,individu yang meminta pangkat dan jawatan ada kepentingan diri".


Dewan Muslimat jangan menjadi seperti seorang yang takut berjalan dalam gelap. Orang yang takut berjalan di dalam gelap selalunya akan membuat bising untuk menghilangkan ketakutan itu. Kalau tidak berani menerima keputusan pemilihan maka elok pimpinan hari ini tarik diri, dan jangan bersedia untuk bertanding lagi untuk mengelakan isu untuk membenci pihak yang menang.


Kita asyik menyalahkan pihak lain tetapi kita tidak pernah melakukan introspeksi yang mendalam kenapa kita di tolak. Orang lain semuanya salah, hanya kita sahaja yang betul. Jangan jadikan jawatan itu hak mutlak kita dalam berjemaah.


Perlu diingat juga, apabila Dewan Muslimat Pusat lemah, apatah lagi Dewan Muslimat Negeri. Bagaimana pulak Dewan Muslimat Kawasan yang akan tidur terus.Bangun hanya waktu pilihanraya.Bila bangun waktu pilihanraya,maknanya banya benda yang ketinggalan.Adakah Dewan Muslimat berjuang untuk pilihanraya sahaja? Bagaimana tarbiyah ahli? Bagaimana Usrah ahli?


Dalam kontek ini siapa yang hendak disalahkan? Dewan Muslimat tak mahu buat perubahan?

Sumber

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)