Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Tuesday, June 29, 2010

Panas, Isi Perbualan Telefon Israel- TURKI!


Rakyat Turki dihebohkan oleh perbualan telefon antara Menteri Luar Negeri Turki Ahmet Davutoglu dengan Menteri Pertahanan Israel Ehud Barak berhubungan penyerangan Israel atas kapal bantuan kemanusiaan Mavi Marmara.

Akhbar Turki Habertürk edisi Sabtu (5/6) memuatkan transkrip percakapan tersebut. Berikut petikannya:

Barak: Telah terjadi penyerangan kepada tentera kami dari pihak aktivis Mavi Marmara. Tentara kami dicederakan dengan pisau. Para aktivis merebut senjata dari tentera kami.

Davutoglu: Kami menunggu permintaan maaf dari pihak anda. Kalian telah melakukan jenayah antarabangsa. Kalian mesti segera mengirimkan mereka yang tercedera dan terbunuh ke Turki.

Barak: Apakah kalian mahu mereka yang cedera?

Davutoglu: Kami yang akan membawa dan mengambil mereka. Pihak yang membunuh dan melukai orang-orang awam tidak mungkin mampu merawat mereka. Jika orang awam dipandang sebagai musuh, maka bagaimana dengan korban yang mati?

Barak: Kami bertindak atas dasar sekatan yang mesti dilakukan kepada Gaza sebagai pihak musuh.

Davutoglu: Apakah korban yang mati itu adalah musuh?

Barak: Terdapat banyak roket. Rakyat kami telah menerima ancaman roket-roket itu sebelumnya. Kami berbeza dengan Hamas. Kami sendiri tak ada masalah dengan Gaza.

Davutoglu: Apakah korban yang meninggal (di Mavi Marmara) itu menembakkan roket kepada kalian? Bagaimana boleh kalian membunuh orang awam itu? Turki bukan seperti negara mana pun. Turki memiliki kekuatan besar yang mampu menjaga warganya.

Barak: Kami sangat menghormati Turki sampai batas tertinggi, juga menghormati peranan yang telah dimainkan Turki selama ini.

Davutoglu: Penghormatan macam apa yang anda maksudkan? kalian telah membunuh rakyat kami di zon perairan antarabangsa. Tidak boleh ada satu pihak mana pun yang menghina kehormatan bangsa kami. Kalian telah tersesat selama lima tahun demi seorang tentera Israel (Shalit, ). Penduduk negeri kami juga bagi kami selaku pemerintah sangat penting. Kalian harus memperlakukan mereka juga dengan penuh rasa hormat. (ags/ht)

sumber

Ejen2 Mossad Gagal Bunuh Erdogan


Badan Perisikan Mossad Israel telah gagal dalam usaha mereka untuk membunuh Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan, kata sebuah akhbar mingguan Jordan.

Informasi sumber-sumber di Turki mengatakan bahawa plot rencana pembunuhan Mossad telah digagalkan oleh pasukan kemanan negara itu, petik al-Manar dari sebuah laporan di edisi terbaru akhbar mingguan Al-Majd .

Ada juga laporan yang menyatakan bahawa Israel telah berusaha untuk menghasut kekerasan di Turki dengan 'meminjam' dukungan dari kelompok separatis Kurdi, Parti Pekerja Kurdistan (PKK).

Sebelumnya pada bulan Jun, Sedat Laciner, kepala Strategis Penelitian Organisasi Internasional - sebuah think tank Turki - mengatakan bahawa ejen Mossad dan pesara militer Israel telah terlihat memberikan pelatihan kepada militan Kurdistan PKK di Iraq.

Laciner mengatakan Tel Aviv tidak memiliki persepsi positif terhadap parti yang berkuasa di Turki Parti Keadilan dan Pembangunan, yang dipimpin oleh Erdogan.

Setelah serangan Israel terhadap armada kebebasan yang menyebabkan sembilan warga negara Turki wafat pada tanggal 31 Mei, Ankara menyusun peta jalan (roadmap) untuk "benar-benar" memutuskan hubungan dengan Israel.

Presiden Turki Abdullah Gul sebelumnya telah mengumumkan bahqwa peta jalan yang akan disusun berdasarkan masalah tindakan terhadap Israel.

"Rincian Roadmap ini diproses di mana Turki benar-benar akan memutuskan hubungan dengan Israel dalam beberapa tahap, harian Turki Today Zaman melaporkan pada tanggal 17 Jun lalu.

Menurut peta jalan, langkah pertama adalah duta besar Turki ditarik dari Tel Aviv,dan tidak akan dikirim kembali kecuali Israel mengirim anggota ke komisi PBB untuk penyelidikan yang bertujuan untuk melihat lebih dalam atas serangan Israel terhadap armada kebebasan.

Peta jalan ini juga menyebutkan bahwa semua pelatihan militer dan kerjasama dengan Israel harus dihentikan dan menyatakan bahwa penyelidikan internal ke dalam serangan Israel itu sama sekali tidak diakui oleh Turki. (fq/prtv)

sumber

Turki larang pesawat Israel guna ruang udara,Malaysia pula alu-alukan Israel ke Malaysia........

ANKARA: Turki semalam melarang tentera Israel menggunakan ruang udara negaranya selepas kejadian kapal misi bantuan kemanusiaan ke Gaza diserang komando negara itu yang mengorbankan sembilan orang, bulan lalu.

Pengumuman itu dibuat Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan selepas wujud tekanan supaya kedua-dua negara melihat semula hubungan yang pernah terjalin sebelum ini.
Dalam serangan komando Israel ke atas kapal misi Gaza itu, lapan yang maut adalah warga Turki dan seorang lagi memiliki dua kerakyatan iaitu Turki dan Amerika Syarikat.
“Mereka (Israel) memohon keizinan Poland untuk menggunakan ruang udaranya pada hari pertama selepas kejadian serangan 31 Mei lalu.

"Bagaimanapun, mereka (Israel) tidak diberi kebenaran," kata Erdogan kepada pemberita selepas pulang daripada menghadiri Sidang Kemuncak G-20 di Kanada.

Sementara itu, agensi berita The Anatolia yang memetik Erdogan di Toronto selepas tamat sidang kemuncak itu bahawa negaranya sudah menutup ruang udaranya kepada Israel. - AFP

Ini pula tindakan Malaysia terhadap ISRAEL:

1.Melantik firma perunding antarabangsa APCO Worldwide (IAC) sebagai syarikat perunding komunikasi penuh dalam membantu kerajaan menjayakan wawasan Satu Malaysia walaupun firma tersebut dibuktikan umum mempunyai hubungan langsung dengan kuasa zionis Israel.

2.Membawa masuk dua agen perisikan ketenteraan Israel ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman melalui firma Asiasoft (M) Sdn. Bhd seperti yang dilaporkan oleh beberapa media sebelum ini.

3.Membenarkan kapal kargo Israel memasuki pelabuhan Malaysia , kehadiran kapal Israel di Pelabuhan Klang sekitar 20 Mei dan 7 Jun itu menimbulkan persoalan kerana Malaysia dan Israel tidak menjalin sebarang hubungan diplomatik.

N'N:Sungguh berbeza prinsip dua negara Islam ini terhadap ISRAEL,anda buatlah pernilaian sendiri.........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)