Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Friday, April 9, 2010

Kenapa UMNO Begitu Bencikan Insan Semulia Ini??Tapi Agungkan Insan Sehina Najib......

Y.A.B. Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat merupakan Menteri Besar Kelantan kini. Namun imej beliau lebih terserlah sebagai seorang ulama, di samping merupakan Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Pada tahun 2008, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (GERAK) telah menganugerahkan beliau sebagai Menteri Besar yang memiliki rekod paling bersih di Malaysia. Anugerah itu diberikan sebagai menghargai usaha beliau menentang gejala rasuah sepanjang mentadbir Kelantan selama hampir 18 tahun.

Pada tahun 2009, beliau diletakan diantara 50 tokoh Islam berpengaruh didunia dan disenaraikan dalam buku berjudul "The 500 Most Influential Muslims".

Dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu beliau merupakan anak kedua daripada sembilan orang adik-beradik. Hasil perkongsian hidup dengan isterinya, iaitu Tuan Sabariah Binti Tuan Ishak, beliau dikurniakan 10 orang cahaya mata (5 lelaki dan 5 perempuan).

Nik Aziz sentiasa dikenali sebagai seorang Menteri Besar yang paling zuhud dan warak. Pada hampir setiap masa, beliau sentiasa dilihat dalam keadaan berjubah dan berserban. Beliau mengaku bersolat dalam keadaan gelap apabila berada di dalam pejabatnya kerana tidak mahu menggunakan duit kerajaan untuk kepentingan dirinya.Rumahnya pula hanyalah sebuah rumah kampung biasa seperti yang dimiliki oleh rakyat kebanyakan. Rumahnya tidak berpagar sama sekali dan tiada pengawal keselamatan yang diupah untuk menjaganya.

Rumah kediaman Tuan Guru Nik Abdul Aziz

Fail:Rumah nik aziz nik mat.jpg

Sebelum menjadi Menteri Besar, beliau adalah seorang guru agama yang aktif. Beliau pernah mengajar di Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Sekolah Menengah Agama Darul Anwar dan Sekolah Menengah Maahad Muhammadi yang kesemuanya terletak di Kelantan. Maka tidak hairanlah beliau lebih mesra dengan gelaran 'Tuan Guru' di kalangan rakyat Malaysia. Malah sehingga kini, beliau masih lagi aktif menyebarkan ilmu-ilmu Islam kepada masyarakat. Pada hampir setiap pagi, beliau akan menjadi imam kepada Solat Subuh dan kemudiannya memberikan kuliah ringkas di sebuah masjid yang terletak hanya beberapa langkah sahaja dari rumahnya.SARAPAN PAGI SEORANG MENTERI BESAR


From: Wan Rusma Deris

Sewaktu kami sekeluarga berkunjung ke Kota Bharu Kelantan pada cuti sekolah bulan lepas, kami sekeluarga sarapan pagi di gerai berhampiran hotel penginapan..

Kami sekeluarga terkejut dan rasa terharu bila kami dapati MB Kelantan tengah sarapan pagi di gerai tersebut berseorangan tanpa pengawal peribadi dan pegawai kerajaan Kelantan..

Malah beliau terlebih dahulu menegur dan menberi salam kepada kami sekeluarga serta mengajak kami sekeluarga makan bersama-sama dimeja beliau sambil berborak menayakan dari mana, bagaimana perasaan kami bila berada di Kelantan dan banyak lagi..


Ketika berborak, beliau tiada sedikit pun menyentuh soal politik atau cerita perkembangan terkini di Negeri kami (Negeri 9).. Malah beliau berterima kasih kepada kami kerana sudi datang dan lihat sendiri keadaan di Kelantan daripada membaca di akhbar atau melihat di TV.. Malah kami sekeluarga rasa lebih terharu bila beliau bayar kami sekeluarga makan pada pagi itu....

Sumber:Wikipedia & http://alhusseyn51.blogspot.com/

Takziah: Shahrizat hina warga emas

PULAU PINANG, 9 April: Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang berpendapat tahap pemikiran Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil lebih rendah daripada golongan warga emas kerana tidak memahami matlamat pemberian RM100 oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang baru-baru ini.

Ketuanya, Amir Ghazali berkata, sebab itu menteri berkenaan sanggup mengeluarkan kenyataan berunsur penghinaan kepada golongan warga emas seolah-olah diri mereka bernilai kurang RM10 sebulan serta mengucap takziah sedangkan mereka masih bernafas.

"Shahrizat bukan sahaja mempunyai pandangan yang sempit tetapi juga rendah. Beliau sepatutnya memohn maaf pada warga emas seluruh Pulau Pinang kerana mengeluarkan kenyataan berunsur penghinaan," ujarnya.

Tambahnya, sebagai menteri, Shahrizat patut memahami maksud Ketua Menteri, Lim Guan Eng yang mengatakan pemberian tersebut bukan bermatlamat membasmi kemiskinan sebaliknya lambang penghargaan daripada kerajaan berjiwa rakyat kepada golongan yang berkorban demi pembangunan dan kemajuan negeri ini.

Beliau hairan kenapa Shahrizat yang bertaraf menteri mempunyai pemikiran rendah kerana gagal memahami kenyataan Lim Guan Eng sebelum ini berbanding warga emas.

Kenyataan itu juga, kata Amir, menggambarkan parti yang diwakili Shahrizat tidak lagi menghargai warga emas apatah lagi ingin melindungi mereka dengan kebajikan.

“Apa yang dilaksanakan BN cuma mengharapkan golongan berkenaan memberi undi pada Barisan Nasional tatkala hari pengundian sama ada pilihan raya umum atau kecil.

"Sebenarnya itulah tanggungjawab Datuk Seri Shahrizat, dia hanya nampak bila orang bagi sokongan pada BN jika tidak dia akan hina," ujar beliau yang juga Ketua AMK Cabang Permatang Pauh.

Belikau berkata, ramai rakyat terutamanya warga emas di negeri ini celik minda sekarang kerana selama berada di bawah pemerintahan BN langsung tidak terlintas untuk mendapat setitik penghargaan terhadap jasa dan pengorbanan yang mereka lakukan.

Sebaliknya mereka sekadar mendapat RM50 dan sehelai kain batik atau pelikat apabila bertemu pemimpin BN dalam kempen pilihan raya lima tahun sekali.

Sumber:Harakahdaily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)