Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Tuesday, April 6, 2010

Album 1Malaysia Laris Dipasaran......


(Cover Album)

Track 1: UMNO Tipu Melayu..
"Bersatu kita bersatu dengan setia berganding bahu,
Tipu terus menipu,
kita tipu melayu.

Bersama kita bersama,
Menjunjung hasrat semua,
Berjasa pada kroni, anak, isteri dan bini....

Lambang kita yang rebah,
Dipandang keji dan haprak,
bersatu bersetia,
khianat cogankatanya.

UMNO terus lara,
Rompak rakyat Malaysia"

HULU SELANGOR : PELUANG BLOGGER MENGISI KEKOSONGAN

Secara resminya Suruhanjaya Pilihanraya sudahpun menetapkan 17hb. April sebagai tarikh Penamaan Calon bagi mengisi kekosongan Kerusi Parlimen Hulu Selangor dan jika ada pertandingan Hari Mengundi ialah pada 25hb. April, 2010.

Mengikut perkhabarannya Barisan Nasional akan hanya mengumumkan Nama Calon mereka pada 15hb. iaitu dua hari sebelum tarikh penamaan. Dalam erti kata lain Calon tersebut sebenarnya sudahpun dikenalpasti. Dengan cara begini Parti-Parti komponen lain yang mengharapkan calon mereka dipilih tidak mampu melakukan apa-apa lagi kerana kesuntukan masa. Berdasar kepada Status quo , calon Barisan Nasional tentunya dari Parti MIC dan ini merupakan satu risiko yang terpaksa BN hadapi.

Parti Keadilan Rakyat juga tidak memiliki banyak pilihan. Jika calon dari kaum India dipilih untuk mengimbangi BN besar kemungkinan pengundi-pengundi melayu yang menyokong memenangkan Dato Zainal Abidin dulu akan tawar hati. Dan lagi seperti yang dilapurkan dalam Akhbar Parti MIC sangat yakin 12,000 Pengundi dari kaum India akan mengundi calun mereka. Mahu tidak mahu seorang calun Melayu jugalah yang akan mewakili Pakatan Rakyat dalam pertarungan yang dijangka sengit ini.

Pucuk pimpinan PKR dilihat dalam dilemma untuk memilih “winnanble candidate”. Jika seperti lazimnya orang-orang yang pernah bersama Anwar dalam UMNO dulu atau rakan-rakan semasa di MCKK dipilih tidak mungkinkah mereka ini juga akan mengikut jejak rakan-rakan yang telah membebaskan diri itu? Walau bagaimanapun masih ada orang yang baik dalam Pimpinan PKR. Untuk memilih seorang yang berpendidikan, berintegriti dan mempunyai latarbelakang ugama tidak keterlaluan saya katakan Calon tersebut ialah Sdra Mustafa Kamil Ayob. Selain dari memiliki ciri-ciri yang disebutkan beliau juga merupakan salah seorang Naib Presiden Parti. Dikalangan ketiga-tiga Naib Presiden PKR beliau sahaja yang tidak bergelar YB. Lain-lain alternatif seperti meletakkan ahli Parti PAS sebagai calun akan lebih merumitkan keadaan.

Melihat kepada senario ini, saorang calon dari pihak ketiga ” 3rd choice “ boleh melakukan kejutan dan memintas kedua-dua calun diatas. Dan peluang ini terbuka luas kepada para Blogger. Kepada Blogger yang laman blog mereka mencapai hit beribu-ribu sehari perkara menyertai saingan di Hulu Selangor ini adalah ibarat ” orang mengantuk disorong bantal “. Memandangkan usaha ini merupakan satu Trend Setter sudah tentulah para blogger akan bersatu dalam menjayakan kempen sama ada lawatan rumah kerumah mahupun dialam maya. Sebelum ini ramai yang mendakwa kejayaan Pakatan Rakyat didalam beberapa Pilihanraya Kecil adalah dari bantuan para Blogger. Sudah sampai masanya para Blogger sendiri mewakili rakyat diParlimen. Kalau rata-rata orang berkata Malaysia Boleh maka tidak mustahil Blogger juga Boleh.

Sumber

Mencari juara rakyat di Hulu Selangor

RAMAI berhujah senario pilihan raya umum akan datang tidak lagi berpihak kepada pembangkang. Hujah mereka pada pilihan raya umum ke-8 pembangkang melonjat, kemudian pada pilihan raya umum ke-9 reputasinya menurun.

Pembangkang meningkat kembali pada pilihan raya umum ke-10, kemudian merudum pada pilihan raya umum ke-11. Dan pada pilihan raya umum ke-12, 8 Mac 2008 pembangkang meningkat dengan lebih gagah.

Ini bermakna setiap empat atau lima tahun prestasi setiap parti politik dilanda sindrom menaik dan menurun. Apakah faktornya. Ada yang berhujah Umno dan Barisan Nasional (BN) berjaya membentuk fenomena tersebut kerana persempadanan pilihan raya berlaku setiap lapan atau 10 tahun sekali.

Umno dan BN melonjak tinggi pada pilihan raya ke-11 kerana persempadanan pilihan raya digazet pada 2003. Begitu juga pada pilihan raya 1995, pengaruh pembangkang merosot kerana faktor persempadanan pilihan raya 1994.

Dan sekarang sepatutnya rang undang-undang persempadanan baru pilihan raya dibentang di parlimen untuk mendapat kelulusan majoriti dua pertiga.

Namun, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) belum kedengaran membuat persiapan ke arah itu. Sedangkan sebelum ini perancangan atau taklimat di antara BN dan SPR menjelang persempadanan baru pilihan raya menjadi ligat.

Ramai melihat keghairahan itu hilang kerana BN tiada kuasa ajaib 2/3 di parlimen. Pindaan perlembagaan perlu kepada sokongan majoriti dan bukan sekadar simple majority seperti yang ada sekarang.

Ketika ini BN ada 137 kerusi parlimen berbanding 78 Pakatan Rakyat, manakala Bebas 7. Usaha awal yang dilakukan BN mengurangkan bilangan anggota parlimen (MP) Pakatan menampakkan hasilnya.

Empat MP KeADILan seperti terperangkap dalam jerangkap Umno/BN. Mereka iaitu Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bayam Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai) dan Zulkifli Nordin (Kulim Bandar Baru).

Manakala MP Bebas sedia ada iaitu Datuk Ibrahim Ali (Pasir Mas) biar pun pada pilihan raya umum lalu menang di atas tiket PAS, Datuk Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) dan Datuk Dr Chua Soon Bui (Tawau).

Berdasar kepada situasi tersebut bermakna BN + Bebas = 144 kerusi. Ini bermakna BN perlukan empat lagi kerusi bagi melengkapkan agenda persempadanan baru pilihan raya.

BN perlu mencapai sasaran 148 MP barulah kedudukan 2/3 di parlimen mampu diperolehi. Fakta di atas berlaku berdasar kepada perkiraan mudah sekiranya kesemua tujuh MP Bebas menyokong rang undang-undang persempadanan baru pilihan raya.

Umno dan BN sudah melangkah sebelah kaki untuk mencapai realiti itu. Namun usaha ke arah itu tidak mudah. Ini kerana empat bekas MP Pakatan biar pun sudah diwarna wajah BN, namun ada yang belum minat warna biru tua.

Kemungkinan Umno tidak mampu memperkudakan Zulkifli Nordin. Prinsipnya kelihatan masih tegap, biar pun sudah ada bias.

Dalam situai sekarang siapa lagi empat MP Pakatan yang akan menjadi mangsa terbaru Umno. Tergamakkan mereka menggadaikan prinsip perjuangan semata-mata membantu BN bangkit semula pada pilihan raya umum akan datang.

Sarjana Sains Politik, Wan Nik Wan Yussof berkata, tanpa faktor persempadanan baru pilihan raya, teori ayunan fenomena lama pilihan raya sukar untuk berlaku.

“Biar pun ada faktor Perdana Menteri baru yang muncul dengan gagasan 1Malaysia dan Juara Rakyat, namun perhitungan sebenar ialah persempadanan kawasan pilihan raya,” katanya.

BN berjaya menawan semula Terengganu pada 2004 kerana faktor persempadanan baru. Begitu juga pengaruh PAS di Kedah merosot dan ramai MP kalah kerana faktor tersebut.

Melalui persempadanan pilihan raya BN boleh melakukan apa sahaja untuk mengeluarkan kawasan kuat Pakatan dalam sesebuah parlimen.

Sama seperti berlaku di Pekan, Pahang apabila Datuk Seri Najib Razak hampir kecundang pada pilihan raya 1999, diselamatkan melalui persempadanan baru pilihan raya 2003.

Kem tentera dimasukkan ke kawasan parlimen Pekan bagi menyelamatkan Najib sehingga menang besar pada pilihan raya 2004.

Begitu juga dengan Datuk Mahfuz Omar kalah di Pokok Sena setelah kawasan kubu Umno dimasukkan ke dalam parlimen tersebut.

Inilah sebenarnya senjata yang dimiliki Umno dan BN, namun telah hilang pada pilihan raya umum lalu.

Maka bagi mengembalikan kuasa tersebut, BN perlu membayar dengan harga terlalu mahal mendapatkan lagi empat MP Pakatan. Sekiranya masih gagal setahun dua ini, maka persempadanan baru pilihan raya terpaksa dilupakan.

Berasaskan alasan itu, ayunan lama turun naik sesebuah parti mungkin tidak berulang kembali.

Cuma bagi Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS Kelantan, Mohd Khir Zahri Abdul Ghani, Pakatan perlu memastikan daftar pemilih baru mencapai target ditetapkan.

“Tanpa pendaftaran pemilih baru strategik sebaik mana sekali pun tidak akan menjadi kenyataan kerana pengundilah yang menjadi hakim.

“Saya ingatkan jentera pilihan raya Pakatan perlu benar-benar memastikan daftar pemilih baru menepati apa yang disasarkan,” katanya di sini.

Bagaimanapun eksperimen situasi pilihan raya umum ke-13 dapat ditelah lebih awal melalui siri pilihan raya kecil ke-10 tidak lama lagi.

Sembilan pilihan raya kecil sebelum ini, hanya dua yang berpihak kepada BN iaitu di Batang Air dan Bagan Pinang. Namun BN mengigit jari di Kuala Terengganu, Permatang Pauh, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Penanti, Manek Urai dan Permatang Pasir.

Rekod siri pilihan raya kecil mencatat sejarah selepas pilihan raya umum ke-12 lalu. Tercatat juga rekod apabila tiga pilihan raya kecil diadakan ekoran wakil rakyat meletak jawatan.

Ia berlaku di Permatang Pauh apabila Datuk Seri Wan Azizah Ismail meletak jawatan. Begitu juga di Bukit Selambau, V Arumugam menggosongkan kerusi selepas menghadapi tekanan politik pihak lawan.

Di Penanti, Mohammad Fairus Khairuddin juga mengambil langkah serupa. Sejarah yang dicatat mereka memecah rekod pilihan raya kecil sejak merdeka.

Biar apa pun tumpuan seluruh negara sekarang terarah ke Hulu Selangor. Sekiranya Pakatan gagal mempertahankan kerusi tersebut, bermakna BN hanya perlukan tiga lagi MP bagi melengkapkan agenda persempadanan baru pilihan raya.

Namun pertelingkahan awal antara MIC dan Umno berebut soal calon seakan-akan memperlihatkan tiada jalan mudah buat BN. MIC mahu status quo dikekalkan, manakala Umnno berkeras pertahankan calon Melayu.

Dan di Hulu Selangor sekali lagi Pakatan berpeluang membuka pekung Umno/BN. Isu APCO, GST, kehilangan enjin F-5E, kapal selam Scorpion, kudeta di Perak, Zon Bebas Pelabuhan Kelang, royalti minyak di Kelantan, dan kemelut MCA boleh dihidang semula kepada rakyat.

Hulu Selangor bakal menjadi petunjuk, sebelum pilihan raya negeri Sarawak mengambil tempat. Siapa juara rakyat, 1Malaysia atau Pakatan, pengundi Hulu Selangor ada pilihannya.

Sumber:Harakahdaily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)