Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Monday, November 23, 2009

BN Perak:Peruntukan RM 3.6 juta untuk Sek.Persendirian Cina,tetapi tiada satu sen pun diberikan untuk SAR,dimana keadilan??

Bukan untuk mempertikaikan peruntukan kepada Sek. Persendirian Cina, memang sepatutnya kerajaan memberi peruntukan kepada setiap Sekolah-Sekolah di Malaysia tanpa mengira kaum.

Namun apa yang boleh dipertikaikan disini ,mengapa Kerajaan Negeri Perak yang kini dipegang oleh BN tidak bersikap adil dalam memberi peruntukan kepada semua sekolah-sekolah persendirian termasuk Sekolah Agama Rakyat(SAR).

Kita semua sedia maklum bahawa SAR ialah sebuah sekolah persendirian yang tidak mendapat bantuan walau satu sen pun daripada Kerajaan Negeri. Dikala PM melaungkan slogan 1 Malaysia Rakyat Di dahulukan mengapa SAR dipinggirkan.

Saya pernah diceritakan oleh ibu dan bapa yang yang menghantar anak-anak mereka ke SAR tentang bagaimana daifnya keadaan pembelajaran anak-anak mereka sehinggakan ibu dan bapa terpaksa menahan hiba melihat keadaan anak-anak mereka.

Semasa Kerajaan Pakatan Rakyat berkuasa di Perak, Kerajaan Negeri telah memberi peruntukan yang berbentuk 1 ribu hektar tanah untuk diusahakan dan hasilnya adalah menjadi hak sekolah masing-masing bagi menampung pembelanjaan sekolah masing-masing.Rata-rata dari mereka berterima kasih atas peruntukan yang diberikan kepada SAR dan Sek.Persendirian Cina. Namun pembangkang yang pada ketika itu adalah BN mempertikaikan pemberian tanah seluas 1Ribu Hektar kepada 26 SAR dan 9 buah Sek.

Mereka mempertikai mengapa jumlah yang sama diberi sedangkan SAR mempunyai lebih banyak Sekolah. Pada ketika itu Kerajaan Pakatan Rakyat telah memberikan jawapan yang sangat munasabah bahawa jumlah murid dikedua-dua Sek. Persendirian itu adalah sama iaitu setiap mereka mempunyai 6 ribu murid masing-masing. Jadi apa yang dilakukan Kerajaan Pakatan Rakyat itu adalah adil dan saksama.

Tapi adakah adil apa yang dilakukan Kerajaan Negeri Perak sekarang yang diterajui UMNO/BN memberikan sejumlah besar peruntukan sebanyak RM3.6 Juta kepada 9 buah Sek.Persendirian Cina tetapi tiada satu sen pun peruntukan diberikan kepada SAR. Tidakkah tindakan ini dilihat seperti UMNO/BN hendak meraih sokongan kaum Cina di Perak yang telah menolak BN pada PRU-12 yang lalu. Anda buatlah pernilaian sendiri....Bukti-bukti kejayaan Kerajaan Pakatan rakyat berbanding UBN.
1)Kutipan Hasil Negeri perak bertambah kepada RM636 juta. Rakyat Perak yakin kerajaan PR akan menggunakan duit hasil cukai untuk kepentingan rakyat

2) Bajet kebajikan untuk rakyat.Perbelanjaan menurun pendapatan meningkat.

3) Pendapatan hasil sumber hutan selama 9 bulan sebanyak RM40 juta.

4) Meningkatkan martabat Sekolah Agama Rakyat peruntukan RM1.3 juta untuk SAR. RM4.09 juta untuk elaun penyelia dan guru KAFA dan Bantuan Perkapita pelajar-pelajar SAR. RM250,000 untuk elaun guru-guru tadika Islam.

5) Pelabur asing berminat melabur di Perak. Sebanyak RM3,130,017 Bilion pelaburan asing mampu dijana oleh PR dari Januari hingga Disember 2008. Petikan ucapan Dato, Chiang Jung Hsun, Pengusaha I-Con Food Ent Sdn.Bhd “Sekiranya Kerajaan PR Perak memerintah negeri ini setahun yang lalu maka telah banyak pelabur dating melabur disini lebih-lebih lagi dari Taiwan”

6) Beri Skim Takaful Kilafah.RM1,000 untuk menampung pengebumian warga emas berumur 65 tahun ke atas dari golongan miskin tanpa mengira agama,bangsa mahupun ideologi politik.

7) Beri dermasiswa sebanyak RM1,000 untuk seorng pelajar yang Berjaya ke IPTA. 20 meter padu air percuma kepada penduduk miskin yang berpendapatan RM750 sebulan.

8) 20 meter padu air percuma kepada penduduk miskin yang berpendapatan RM750 sebulan.

9) Amalkan perbelanjaan berhemah dan telus.Berjaya mengurangkan hutang kerajaan yang dibuat BN.

10) Kutipan zakat meningkat.Hanya 9bulan memerintah mampu mengumpul RM57 juta untuk manfaat rakyat.

11) Meluluskan tanah untuk Tanah Kampung Tersusun,Tanah kampong Baru,1000 hektar untuk Sekolah SAR dan SUWA, 45 hektar untuk Pondok Pak Teh.

Adakah UBN mampu bersaing dengan Pakatan Rakyat dalam mentadbir Negeri Perak,50 tahun lebih berlalu namun tidak mampu Kerajaan UBN menempa kejayaan sebesar Kerajaan Pakatan Rakyat walaupun hanya berkuasa seketika dan dirampas secara haram dan sehingga tertubuhnya 'Rejim Haram Kerajaan Negeri Perak UBN'.

Hendak tipu penduduk Kg.Melayu,Papan iklan diturun, pejabat arak tetap beroperasi

IPOH 21 NOV Pejabat pemasaran arak Perak milik GAB telah menurunkan 4 papan iklan araknya mulai semalam. Atas sebab dan alasan apa, tidak diketahui.


Namun begitu, janganlah kita mudah berasa lega hati kerana pejabat tersebut masih lagi beroperasi berdasarkan papan tanda niaga utama, van pengedaran arak dan juga pengawal keselamatan yang masih berada dipremis tersebut.

Gambar terkini tanpa papan iklan arak

Gambar sebelum ini yang mempunyai 4 papan iklan arak


Mungkin ini hanyalah satu helah agar kegiatan mereka tidak begitu mudah disedari oleh orang ramai yang lalu-lalang di hadapan pejabat tersebut dengan ketiadaan papan iklan arak yang besar itu.

Usaha berterusan perlu dilakukan agar pejabat ini dapat dipindahkan jauh daripada kawasan penduduk yang majoritinya orang-orang Islam.

Sumber:http://ajijoi.blogspot.com/

BN takut bertanding di Kota Seputeh, mengapa?

Jika BN benar-benar kuat mengapa Umno takut. Hari ini Timbalan Ketua Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanifah berkata Umno yakin mampu mempertahankan kerusi tersebut dengan majoriti lebih besar ekoran terdapat petanda pengundi akan kembali menyokong parti itu

Katanya lagi , berdasarkan maklumbalas, sekiranya 40 peratus pengundi menyokong pembangkang tahun lalu, kembali menyokong BN, maka kerusi Kota Siputeh akan dapat dikekalkan.

Namun mengapa Umno/BN beriya-iya merayu supaya keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini diketepikan,

Isnin lalu Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin, semasa membenarkan semakan kehakiman oleh Abdul Isa, memutuskan kerusi itu kosong berikutan kegagalan Abu Hassan menghadiri dua sidang dewan pada tahun ini.

Bagaimanapun sehari selepas itu, bekas ADUN Kota Siputeh itu memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tersebut.

Dalam pilihan raya umum yang lalu, calon BN Datuk Abu Hassan Syarif mendapat 8,160 undi, menewaskan calon PAS Ismail Wan Teh yang memperolehi 7,665 undi.

Secara jelas bahawa BN memang takut akan berlakunya Pilihanraya Kecil Kota Seputeh. Sebabnya memang BN gusar dan tidak yakin menang.


Sofi Wahab
Sumber:Harakahdaily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)