Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, November 18, 2009

Tiada Unsur Rasuah,Batalkan tunai haji selesaikan isu - Nazri Aziz

KOTA BHARU, 18 Nov: Keputusan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membatalkan hasrat mengerjakan haji ke Makkah tahun ini dianggap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz boleh menyelesaikan isu.

“Tindakan Menteri Besar Kelantan mengambil keputusan membatalkan hasrat mengerjakan haji memudahkan kerja kami.

“Memang penajaan sebenarnya bukan rasuah, tetapi memandangkan Tuan Guru seorang Menteri Besar, ia tidak boleh berlaku perkara sedemikian.

“Tidak ada masalah sesiapa pun nak menaja Tok Guru pergi ke Makkah, tetapi kedudukannya sebagai Menteri Besar,” ujarnya kepada media selepas mengunjungi Menteri Besar, di pejabatnya petang tadi.

Jumaat lalu Tuan Guru Nik Abdul Aziz membatalkan hasrat menunaikan haji disebabkan isu ada pihak memperbesarkan isu tajaannya untuk ke Makkah.

Nazri berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selaku badan bebas melakukan siasatan berdasarkan laporan dalam akhbar dan bukannya melalui mana-mana individu.

Katanya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz sendiri mengeluarkan kenyataan beliau ditaja seseorang ke Makkah.

“Pada saya, Nik Aziz mengeluarkan satu kenyataan tanpa rasa bersalah kerana kalau tok guru nak pergi, dia tak perlu cakap, tetapi dalam hal ni dia cakap dan dia sendiri bukan ada niat apa-apa.

“Kalau dia betul nak pergi, dia tak payah cerita daripada mana dia dapat duit, kita pun tahu dia ada duit, tapi Tok Guru ni seorang yang lurus,” ujarnya.

Beliau juga berkata, sebagai contoh jika seseorang itu memberikan rasuah dan meletak wang di atas meja tanpa diusik orang yang ingin dirasuah, ia belum boleh dikaitkan dengan rasuah.

Sumber:Harakahdaily

IPOH:Pusat pengedaran arak berhampiran Kg Melayu Sg Rapat beroperasi tanpa persetujuan JAIP,Siapa yang memberi persetujuan???


Mengenai bangunan yang dijadikan Pejabat Pemasaran Arak Perak milik Guiness Anchor Berhad (GAB) di Jalan Sultan Azlan Shah Selatan, kelulusan perlesenannya telah melibatkan banyak pihak iaitu Dewan Bandaraya Ipoh (DBI), polis daerah, bomba, ahli PBT dan yang lain-lain termasuklah Pegawai Tadbir Agama (PTA).

Namun begitu, pegawai tadbir agama di Jabatan Agama Islam Perak telah membantah serta tidak bersetuju dengan pemberian lesen untuk mengedarkan arak ke seluruh negeri Perak dengan pusat edarannya bertapak di bangunan seperti mana yang ada sekarang.

Oleh kerana pihak yang lain-lain telah bersetuju dan merupakan satu suara majoriti yang telah menenggelamkan suara bantahan PTA itu tadi, maka pandangan majoriti telah diterima pakai untuk meluluskan sebuah bangunan untuk dijadikan sebagai pejabat pemasaran arak keseluruh negeri Perak. Jenama-jenama arak yang popular dan bernaung dibawah label Guiness Anchor Berhad adalah Tiger, Guiness, Anchor dan Heineken.

Diharap semoga dengan pendedahan ini, nama baik Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dan juga Jabatan Agama Islam Perak tidak dicemar dan dicemuh serta dikaitkan dengan pusat pengedaran arak ini oleh mana-mana pihak untuk menjaga maruah dan nama baik pentadbir agama Islam itu sendiri.

Tetapi, bagaimana pula dengan penglibatan Adun Sg Rapat, YB Hamidah Osman (Pengerusi,
Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, ICT, Pelancongan dan Hal Ehwal Wanita kerajaan BN Perak) di dalam perkara ini? Adakah Hamidah juga bersetuju pusat pengedaran arak keseluruh negeri Perak tertegak disitu? Siasatan masih berlangsung....

Sumber:http://ajijoi.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)