Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Tuesday, November 10, 2009

Bai'ah taat setia, bukan cerai isteri: Mahfuz

ALOR SETAR - Memang benar ada bai'ah dalam Pas, tetapi ikrar taat setia kepada parti, bukaannya mencerai isteri dengan talak tiga sekiranya berhenti atau keluar parti, kata Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, "Tiada taklik talak tiga dalam Pas yang bermaksud jatuh talak tiga sekali gus bagi seseorang wakil rakyat terhadap isteri mereka jika mereka 'melompat' parti selepas memenangi pilihan raya," katanya.


Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, apa yang dimaksudkan bai’ah dalam Pas adalah lafaz taat setia ahli pada parti bukannya melakukan penceraian seperti yang difahami sesetengah pihak.

“Bai’ah yang diamalkan Pas adalah ketaatan dan kepatuhan ahli terhadap perjuangan parti bukannya menceraikan isteri dengan talak tiga.

“Buat apa kita nak ceraikan isteri sedangkan mereka inilah yang memberi sokongan tetapi kalau ada segelintir ahli yang berfikir mahu menambah isteri, itu mungkin betul,” katanya ketika dihubungi, semlaam.

Beliau tidak menolak kemungkinan sekiranya ada pihak yang memperbesarkan isu ini kerana mahu menjatuhkan Pas dengan menunjukkan bahawa parti itu tidak mempunyai tanggungjawab terhadap golongan wanita.

Mahfuz berkata, bai’ah yang diamalkan oleh Pas juga tidak pernah membabitkan institusi kekeluargaan kerana ahli Pas tidak mahu berl:akunya pengkhianatan terhadap keluarga.

:Menyokong kenyataan Mahfuz itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kundor, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi berkata, ahli Pas bersedia untuk melakukan bai’ah untuk kebaikan mereka, keluarga dan juga parti.

:Menurutnya, amalan ini merupakan amalan sama yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sebelum baginda berangkat untuk pergi berperang kerana ia merupakan salah satu cara menunjukkan ketaatan seseorang itu terhadap perjuangannya.

:“Ahli kita sedia melaksanakan bai’ah sebelum menyertai Pas kerana inilah yang akan membuktikan ketaatan kita kepada parti dan kita juga sanggup berjuang demi mempertahankan Pas.

:“Jangan kaitkan bai’ah ini dengan isteri mahupun keluarga kerana ini bukanlah cara yang diamalkan oleh Pas,” katanya.

:Beliau berkata, pihak lain diminta agar tidak mencampuri urusan dalaman Pas termasuklah urusan angkat sumpah yang dilakukan kerana ini mampu merobohkan keutuhan yang telah dibina oleh parti itu.

JANGAN TERPERANGKAP DENGAN AGENDA MUSUHSeluruh petugas parti diingatkan agar jangan terperangkap dengan agenda musuh dengan menghabiskan masa dan tenaga kepada perkara yang remeh temeh dengan menimbulkan polimik sesama sendiri, sehingga mengabaikan tangungjawab kepada usaha memenangi pilihanraya ke 13.


Kita mesti ingat bahawa selepas PRU ke 12 dan beberapa PRK yang kita lalui menyebabkan UMNO/BN berada pada tahap yang sangat kritikal. Sokongan rakyat kepada PR menyebabkan mereka beralih kepada strategi baru iaitu menimbulkan pergolakan dalaman parti-parti dalam gabungan PR dan mencetuskan agenda perbezaan pandangan dalaman parti PR. Strategi ini ternyata berkesan sehingga tiba-tiba sahaja muncul pelbagai pandangan dalaman yang berbeza sehinga mencetuskan kegawatan dalaman berlaku pada semua parti dalam PR. Sedangkan isu sebenar ialah pergolakan dalaman BN.

Kaedah mengalih perhatian diguna sepenuhnya oleh media perdana dan media baru sehingga kini dilihat berjaya. Pengalihan pandangan dan pemerhatian ini menyebabkan seluruh pemerhatian tertumpu kepada soal krisis yang diciptakan menyebabkan terlalu banyak masa, tenaga dan fikiran tertumpu kepada perkara yang tidak sepatutnya dihabiskan.

Kita mesti kembali kepada landasan kerja persiapan menghadapi pilihanraya:

* Berapa ramai pengundi baru yang kita sasarkan dapat dicapai,
* Bagaimana persiapan bilik gerakan
* Semakan daftar pemilih terkini
* Semakan rang yang dibentangkan
* Bantahan yang perlu dibuat
* Cadangan persempadanan pilihanraya, jawatankuasa persempadanan pilihanraya
* Permasalahan kewangan setiap dun, parlimen, dan UPU

Apa tindakan kita untuk memastikan segalanya berjalan dengan cukup lancar? Ini yang perlu diberi tumpuan. Jangan kita terperangkap dengan agenda musuh agar kita menghabiskan masa kepada perkara yang bukan menjadi tugas kita. Dengan kata lain jangan anda habis masa, tenaga dan wang ringgit memikirkan masalah yang sebenarnya bukan masalah.

Dulu ada satu kisah enam orang pelabur berbincang untuk menjalankan ternakan kambing, cadangan sangat baik. Tetapi bila sampai kepada bagaimana pembahagiaan keuntungan, suasana mula tegang. Masing-masing rasa dia sepatutnya mendapat lebih banyak berbanding yang lain. Keadaan makin tak terkawal sehinggalah seorang yang lebih banyak berdiam diri dalam mesyuarat sejak awal berkata:

“Kita nak bahagi keuntungan, tapi di mana kambingnya. Kambing pun tak ada lagi, dah bincang untung rugi”.

Barulah mereka sedar rupanya mereka bincang perkara yang tak ada. Menghabiskan masa, tenaga dan memeningkan kepala saja.

Sekarang kita perlu sedar sebelum terlewat. Jangan masuk perangkap musuh yang sengaja menimbulkan perpecahan di kalangan kita. Di mana ukhuwah jamaah, sehingga kita menyerang sahabat dalam satu jamaah lebih hebat dari kita meyerang ‘musuh’ kita sebenar. Apakah sudah hilang ukhuwah jamaah, sudah hilang rasa sayang pada saudara sesama jamaah, sehingga kita sanggup memberikan peluru kepada musuh untuk menyerang sahabat kita. Saya yakin tanpa kita sedar sebenarnya kita sedikit demi sedikit telah termasuk dalam perangkap musuh.

Sumber:http://tuanibrahim.blogspot.com

Firman ALLAH S.W.T:
Dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya dan jangan saling berdebat, yang menyebabkan kamu menjadi gentar dan hilang kekuatanmu dan bersabarlah. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”
(Q.s. al-Anfal: 46).

“Adapun orang-orang yang kafir, sebahagian mereka menjadi pelindung bagi sebagian yang lain. Jika kamu tidak melaksanakan apa yang telah diperintahkan Allah (saling melindungi), niscaya akan terjadi kekacauan dan kerusakan yang besar.”
(Q.s. al-Anfal: 73).

Sabda Nabi Muhammad S.A.W;

Tidak ada seorang hamba yang menutup aib seorang hamba lain didunia ini kecuali ALLAH akan menutup aibnya di hari kiamat.
(HR Muslim(4692)

Aku menjamin sebuah rumah dipinggir syurga bagi orang yang meninggalkan perdebatan walaupun dia benar, sebuah rumah ditengah syurga bagi orang yang meninggalkan penipuan walaupun bergurau dan sebuah rumah ditempat tertinggi syurga bagi orang yang membaikkan budi perkertinya.
(HR Abu Daud(4167);Hasan:Sahih Abu Daud(4800)

Rabbi Yahudi: Bunuh Saja Selain Yahudi(ghoyim).


Sebuah buku telah dikeluarkan oleh seorang rabbi Yahudi yang memberikan izin untuk membunuh orang-orang non-Yahudi, termasuk bayi dan anak-anak, yang dapat menimbulkan potensi yang sebenarnya atau ancaman kepada orang Yahudi atau Israel.

"Memang dibolehkan untuk membunuh orang di kalangan non-Yahudi bahkan jika mereka tidak bertanggung jawab atas situasi yang mengancam," Rabi Yitzhak Shapiro, yang mengepalai Yosef Od Chai Yitzhar Yeshiva di pemukiman di Tebing Barat yang diduduki, menulis dalam bukunya " The King's Taurat. "

Dia berpendapat bahawa ghoyim (non-Yahudi) akan dibunuh jika mereka mengancam Israel. "Jika kita membunuh seorang non-Yahudi yang telah berdosa atau telah melanggar salah satu dari tujuh perintah –karena kita peduli tentang perintah-perintah—tidak ada yang salah dengan pembunuhan."

Shapiro, yang merupakan seorang kepala sekolah Talmud pada dekat Nablus, mendakwa bahwa maklumatnya "sepenuhnya dibenarkan oleh Taurat dan Talmud." Maklumat Anti-Ghoyim ini tampaknya datang dalam menanggapi penangkapan oleh polisi Israel teroris Yahudi yang mengakui telah membunuh dua gembala Palestin di Tebing Barat.

Seperti diketahui, banyak orang Palestin tak berdosa juga telah dibunuh dengan darah dingin oleh Yahudi. Pada tahun 1994, Baruch Goldstein, seorang Yahudi terkenal teroris, membunuh 29 muslim jemaah Masjid Al-Ibrahimi di Tebing Barat kota al-Khalil, padahal mereka semua tengah melaksanakan solat.

Orang Non-Yahudi Bukan Manusia

Maklumat kontroversial itu ternyata didukung oleh banyak rabi yang berafiliasi dengan kem agama nasional serta seminari Talmud di Yerusalem Barat, yang dikenal sebagai Merkaz Ha'rav. Di antara para rabi yang telah terbuka mendukung dekrit ini adalah Yitzhak Ginsburg dan akov Yosef.

Ginsburg telah menulis selebaran yang memuliakan Goldstein dan menyebutnya "tokoh suci." Tinjauan Shapiro mengenai bagaimana Palestina dan non-Yahudi secara umum diperlakukan sesuai dengan hukum agama Yahudi (halacha) secara luas dipandang sebagai arus utama yang mewakili, bukan pengecualian di Israel.

Selama serangan Israel terhadap Gaza awal tahun ini, Mordecahi Elyahu, salah satu tokoh rabbi terkemuka di Israel, mendesak tentara untuk tidak menahan diri dari membunuh musuh anak-anak dalam rangka untuk menyelamatkan nyawa tentera Israel. Dia bahkan mengajukan petisyen kepada pemerintah Israel untuk melaksanakan serangkaian pemboman pusat penduduk Palestin di Gaza.

"Jika mereka tidak berhenti setelah kita bunuh 100 orang, maka kita harus membunuh seribu. Dan jika mereka tidak berhenti setelah kita membunuh seribu, maka kita harus membunuh 10.000. Jika mereka masih tidak berhenti, kita harus membunuh 100.000, bahkan sejuta. Apa pun yang diperlukan untuk menghentikan mereka. "

Menurut Israel Shahak, penulis buku "Jewish History, Jewish Religion: the Weight of Three Thousand Years," istilah manusia dalam hukum Yahudi semata-mata hanya mengacu kepada orang Yahudi. Banyak rabbi ortodoks Yahudi, khususnya dalam sektor keagamaan nasional, melihat konvensi internasional yang disengaja membolehkan pembunuhan warga sipil dan perusakan rumah-rumah dan harta benda awam lebih mewakili "moral Kristian" bukan berasal dari Yahudi.

Pada tahun 2006, Dewan Rabbi Pemukiman Yahudi di Tebing Barat mendesak tentera "untuk mengabaikan moral Kristian dan memusnahkan musuh di utara (Lebanon) dan selatan (Jalur Gaza). Hal seperti ini jelas-jelas rasis dan penuh kebencian, dan itu tidak ada penolakan sama sekali baik di kalangan kaum intelektual maupun di masyarakat Israel pada umumnya.

Sumber:http://satuumat.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)