Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, August 19, 2009

Penjelasan TGNA.

Ahlan wasahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak.N'N': Bayangkanlah Ramadhan ini adalah Ramadhan yang terakhir buat kita pasti kita tak akan mensia-siakan bulan yang penuh barakah ini semoga ia dapat membela kita di akhirat nanti.

Siapa ekstrem???

KOTA BHARU, 19 Ogos: Siapa ekstrem, antara ulama yang mahu memperbetulkan aqidah umat Islam atau orang yang mengaku Islam namun tidak sedar aqidah tergelincir?

Aqidah yakni pegangan hidup seseorang muslim. Ia akan menjadi rosak apabila mereka tidak yakin hukum hakam yang diturunkan oleh Allah kepada umat manusia.

Sedangkan dalam surah Al Maaidah:49 Allah berfirman yang bermaksud;

"Engkau hukumlah antara mereka menurut apa yang diturunkan Allah dan janganlah engkau turut hawa nafsu mereka dan berwaspadalah terhadap mereka supaya jangan mereka menyesatkan engkau dari sebahagian apa yang telah diturunkan Allah kepada engkau.

"Jika mereka berpaling, ketahuilah bahawa hanya Allah mengkehendaki supaya mereka ditimpa seksaan kerana sebahagian dosa mereka sendiri. Sesungguhnya kebanyakan manusia orang-orang fasik."

Maka sesiapa yang engkar terhadap suruhan agama itu ianya secara jelas menzalimi dirinya sendiri.

Bekas pensyarah kanan pengajian Islam UKM, Dr Muhammad Muhd Daud berkata, sesiapa yang menolak ajaran yang terkandung dalam al Quran secara jelas telah tergelincir aqidahnya.

"Misalnya tindakan mengasingkan politik dan agama dalam pentadbiran negeri atau negara ia boleh merosakkkan aqidah seseorang.

"Begitu juga pemerintah yang beragama Islam tetapi tidak mahu melaksanakan hukum yang ditetapkan agama dan lebih parah lagi apabila pihak yang mahu melaksanakan Islam cuba dihalang melalui kuasa yang mereka miliki," katanya di sini.

Akhbar hari ini melaporkan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ekstrem apabila menganggap dasar yang dibawa Umno (pisahkan agama dan politik) tidak akan membawa ahlinya ke syurga.

Ekoran itu pelbagai pihak mengecam Menteri Besar Kelantan itu. Antaranya Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang dilaporkan menyebut tiada nas dalam al Quran dan Hadis mensyaratkan seorang itu perlu menjadi ahli sesuatu parti sebelum boleh masuk syurga.
Dr Mohamad yang juga Adun Tendong berkata, dalam situasi sekarang semua orang tahu pihak mana yang berjuang mendaulatkan Islam dan kumpulan mana yang meminggirkan Islam.

Menurutnya pihak yang bersekongkol dengan pemerintah yang tidak ada cita-cita untuk menegakkan agama Islam tentunya akan lebih jauh daripada mendapat balasan syurga.

Bekas pemimpin pelajar Melayu di Universiti Al Azhar Mesir, Ustaz Abdullah Abdul Razak berkata, apabila sesebuah parti itu memisahkan politik dan iman sudah tentu ia tersasar jauh daripada landasan Islam.

"Politik adalah sebahagian amalan dalam agama. Ini kerana pada zaman Rasulullah saw masjid dijadikan pusat mentadbir, mengatur strategi perang dan mengurus zakat.

"Latihan perang juga diadakan di halaman masjid di zaman baginda. Dan usaha memisahkan agama dan politik dimulakan agama Kristian.

"Dalam agama Kristian orang kuat agama hanya dibenarkan berada di gereja dan pentadbiran negara diurus orang politik," katanya.

Beliau yang juga Ketua Unit Dakwah Halaqat, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan berkata, apabila perkara pokok dalam Islam diketepikan sudah tentu ia merosakkan aqidah seseorang.

Dan katanya apabila aqidah rosak macam mana seseorang itu mahu mendapat balasan syurga di akhirat kelak.

Oleh itu katanya kenyataan Mursyidul Am PAS mengenai mana-mana pihak yang mendokong parti yang memisahkan agama dan politik tidak akan masuk syurga adalah tepat sekali.

Oleh Mazlan Jusoh;Harakahdaily.net


Sama sahaja mereka ini...

[d563b278e2ff5a4df7ca1f209b26463d.jpg]http://cikgunurionline.files.wordpress.com/2008/03/isu-babi.gif

Aku tak hairan kalau DAP,MCA mahupun mana parti politik bukan Islam yang menolak Hudud tapi aku hairan kalau parti politik yang ahlinya beragama Islam menolak Hudud. Tindakan pemuda MCA nampaknya hanya mengikut contoh yang ditunjukkan oleh sekutunya didalam BN yakni UMNO.Berbeza dengan PAS yang sememangnya dasar parti itu ialah Islam sebagai Ad-Deen dan perbezaan pendapat dengan DAP adalah kerana mereka tidak faham akan konsep Islam yang tidak sesekali menzalimi penganut agama lain. Berikut adalah kenyataan Dato Seri Najib suatu ketika dulu,beliau kini adalah Pemimpin tertinggi di Malaysia.Dengan kenyataan beliau tidak hairanlah jika MCA membantah HUDUD kerana orang Islam sendiri menentang Hudud.......


http://4.bp.blogspot.com/_icDpQ1OY4yo/SkVO7Di84YI/AAAAAAAAATk/lAZLrHU1vl4/s400/Image018.jpg

Pilihan di tangan kita...

Sesungguhnya ALLAH S.W.T telah mengurniakan kita akal fikiran dan dijadikan kita dengan sebaik-baik kejadian. Lantas dilahirkan di dalam nikmat Islam. Sepatutnya sebagai manusia yang berakal kita seharusnya sedar tujuan penciptaan kita di muka bumi ciptaan ALLAH S.W.T ini. Kita ditugaskan menjadi Khalifah ALLAH di muka bumi,namun sedarkah kita pilihan yang sepatutnya kita buat. Sejak azalinya lagi kita diberi dua pilihan samada 'Syurga' ataupun 'Neraka' tiada jalan yang ditengah-tengah kita cuma boleh memilih Syurga ataupun Neraka.Namun adakah kita telah membuat pilihan untuk kemana.Firman ALLAH S.W.T:
[61]
“Dan (Aku perintahkan): hendaklah kamu menyembahKu; inilah jalan yang lurus.
[62]
“Dan sesungguhnya Syaitan itu telah menyesatkan golongan yang ramai di antara kamu; (setelah kamu mengetahui akibat mereka) maka tidakkah sepatutnya kamu berfikir dan insaf?
[63]
“Yang kamu saksikan sekarang ialah neraka Jahannam, yang kamu selalu diancam memasukinya (kalau kamu tidak taatkan perintah Allah).
[64]
“Rasalah kamu bakarannya pada hari ini, disebabkan perbuatan kufur yang kamu telah lakukan!”
[65]
Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang mereka telah usahakan.
(Surah Yasin ayat 61-65)

Wahai ummat Islam saudara-saudaraku pilihan terletak ditangan kita samada 'Syurga' ataupun 'Neraka' kerana setiap apa yang kita lakukan pasti dihitung dan ketahuilah bahawa nasib kita disana tidak akan sama..

Firman ALLAH S.W.T:
“Kami akan memasang timbangan yang tepat Pada hari Kiamat maka tiadalah dirugikan seseorang barang sedikit pun. Dan jika amalan itu hanya sebesar biji sawi pun pasti Kami mendatangkan (pahala)nya, Dan cukuplah Kami sebagai Pembuat perhitungan,” (Al-Anbiya’: 47)

Teoh mencangkung ketakutan sebelum jatuh

SHAH ALAM 18 Ogos — Teoh Beng Hock berada dalam ketakutan semasa ditahan dalam kedudukan mencangkung pada belebas tingkap di tingkat 14 Plaza Masalam di sini sebelum dia jatuh dan mati di tingkat lima, mahkamah koroner diberitahu hari ini.
Terdapat kesan kotor pada tingkap dan kesan calar menegak, dipercayai sebagai cap jari, yang menunjukkan bahawa Teoh melawan sebelum dia jatuh, peguam bela Gobind Singh Deo, yang menjadi peguam pemerhati bagi keluarga Teoh, berkata pada inkues mengenai kematian Teoh.
Gobind Singh memberikan cadangan itu kepada pathologis forensik dari Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr Prashant Naresh Samberkar, yang berkata “Ianya mungkin.”
“Pertimbangan saya ialah mangsa berada dalam kedudukan mencangkung. Saya berpendapat tidak mungkin si mati berdiri pada belebas tingkap memikirkan ketinggiannya 178sm,” kata Dr Samberkar yang berpengalaman lebih 10 tahun dalam forensik pathologi.
Katanya beliau menjumpai tanda garis berukuran 3mm pada satu-satunya kasut Teoh yang dalam pendapat saya, adalah konsisten dengan kemungkinan Teoh mencangkung di belebas tingkap. -
Sumber:Bernama

N11-Permatang Pasir pastikan milik kita..

[postercalonpas.jpg]

Pesara guru di Kedah dakwa temui penawar selesema babi

Oleh Ridzuan Ahmad
bhnews@bharian.com.my

PENDANG: Seorang pengamal perubatan tradisional di Bukit Kuang di sini, mendakwa mampu mengubati Influenza A (H1N1) menggunakan tujuh jenis herba dan buah tempatan yang dihasilkan sendiri sejak sebulan lalu.

Pesara guru, Romli Hussin, 56, mendakwa lebih 200 pelanggan yang menggunakan herba itu termasuk lima ahli keluarganya yang mempunyai simptom seperti H1N1, iaitu demam berpanjangan, batuk, selesema, sakit tekak dan pening kepala pulih selepas beberapa hari mengambil herba berkenaan.

Katanya, kemampuan herba itu untuk mencegahnya teruji apabila anak keempatnya, Rohizati, 20, yang menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam pulang ke kampung selepas universiti itu ditutup seminggu sebagai langkah mengawal penularan wabak H1N1.
“Dia mengalami simptom seperti demam dan sakit tekak dan keadaan itu bertambah serius apabila empat ahli keluarga saya termasuk isteri, Roshidah Ismail, 43, turut mengalami simptom hampir sama.

"Saya terus mengadun tujuh ramuan herba yang terdiri daripada daun mahkota dewa, daun akar cerita, daun Afrika, daun malberi, daun mambu dan buah mengkudu hutan serta buah tunjuk langit untuk dikapsulkan sebelum diberikan kepada Rohizati.

"Selepas beberapa jam mengambil herba ini, anak saya menunjukkan reaksi yang positif dan kembali segar daripada kelesuan. Demam panasnya juga berkurangan dan badannya mula berpeluh," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Sebelum itu, Romli sudah menghasilkan 13 jenis produk berasaskan herba yang dihasilkan sendiri menggunakan kepakaran diwarisi daripada ibu bapanya yang mempunyai latar belakang sebagai pengamal perubatan tradisional.

Minat yang mendalam untuk meneroka khazanah alam yang diwarisi sejak zaman berzaman, beliau sanggup membelanjakan ribuan ringgit untuk menjalankan penyelidikan termasuk menghantar herba itu untuk dianalisis oleh agensi berkaitan.

Romli berkata, dia juga memberikan herba itu kepada ahli keluarganya dan kenalannya termasuk 60 pelajar sebuah sekolah menengah agama rakyat (SAR) di Batu 16, Jalan Alor Setar-Sungai Petani yang mengalami simptom hampir sama dengan H1N1.

Beliau mendakwa selepas menggunakan herba berkenaan, mereka memberi reaksi positif dan terus mengamalkan herba itu sebagai alternatif mengawal penularan H1N1.

Sementara itu, setiausaha sekolah agama berkenaan, Mohd Najib Fahami Yahya, 54 yang dihubungi berkata, hampir 80 peratus daripada 60 pelajar sekolahnya yang mengalami simptom H1N1 sembuh selepas menggunakan herba berkenaan seminggu lalu.

Sumber:http://kedahlanie.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)