Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, July 29, 2009

Pakatan Rakyat mohon mengadap Seri Paduka Baginda YDP AGONG.

Majlis Mesyuarat Pakatan Rakyat yang berlangsung semalam memutuskan antaranya memohon kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi membolehkan saya bersama Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang dan Sdr. Lim Kit Siang mengadap Seri Paduka Baginda. Permohonan untuk mengadap YDPA juga demi untuk menzahirkan kebimbangan kami kerana Suruhanjaya DiRaja gagal menjadi wahana serius menangani permasalahan berbangkit. Kegagalan sebegini memperlihatkan peranan Suruhanjaya DiRaja dengan sengaja diremehkan dan penggunaan nama Di Raja diperalatkan hanya untuk menutup kebobrokan yang berlaku.

Selain itu permintaan agar pertemuan segera diadakan di antara saya, Tuan Guru Haji Hadi dan Sdr Lim Kit Siang dengan Dato’ Sri Najib Razak juga disampaikan sebentar tadi kepada pejabat beliau. Menyedari ketidakpuasan hati rakyat semakin hari semakin memuncak, terutamanya, apabila acapkali dikecewakan dengan penjelasan yang seumpama melepas batuk di tangga, Pakatan Rakyat memutuskan untuk mengadakan pertemuan ini bagi membincangkan beberapa perkara yang mendesak kerana ianya membabitkan integriti beberapa institusi kenegaraan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) dan Polis DiRaja Malaysia(PDRM).

Pertemuan juga dijangka membincangkan kontroversi kematian mendiang Teoh Beng Hock dan bidangkuasa suruhanjaya yang terbatas. Turut disentuh di dalam surat kepada perdana menteri ialah, adanya pembabitan agensi kerajaan untuk menggugat kestabilan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Hasrat untuk bertemu Dato’ Sri Najib juga adalah untuk menuntut agar tempoh perkhidmatan Tan Sri Musa Hassan tidak dilanjutkan, terutamanya apabila nama beliau dikaitkan dengan kongsi gelap pelbagai skandal seumpama pembelian Eurocopter. Manakala selari dengan kehendak rakyat dan perkembangan semasa, adalah wajar untuk negara ini memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA).

ANWAR IBRAHIM

Tidak relevan..betul memang tak releven..

Mungkin sesetengah daripada kita masih ingat ayat 'tidak relevan' suatu masa dahulu yang sering diungkapkan oleh seorang hakim sewaktu kes pembicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim suatu ketika dahulu.

Namun kini terlalu banyak perkara yang tidak relevan yang dilakukan kerajaan UBN dan kroni-kroninya contoh:

KPN Selangor Khalid abu bakar telah memecah kebuntuan siasatan dengan menyatakan Teoh Beng Hock diklasifikasikan kematian mengejut.
Tidak RELEVAN!!


2)Slogan 1Malaysia rakyat didahulukan namun hakikatnya:
.Rakyat di ISAkan.
.Rakyat dibebankan dengan tambang bas dan teksi yang meningkat.
.Negeri Perak dicabul Demokrasinya.


Tidak RELEVAN!!!

3)Namun ada satu yang amat Releven......


100% RELEVEN!!!

ISA punya cerita.

Panduan semasa pehimpunan mansuhkan ISA

Majlis Fatwa Kebangsaan Kena Keluarkan Fatwa ISA (Dr Asri Zainul Abidin)

Pemuda Pakatan tubuh Majlis MuafakatPETALING JAYA: Pemuda Pakatan Rakyat semalam secara rasminya telah menubuhkan Majlis Muafakat Pemuda Pakatan Rakyat (MAMPAT), bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerjasama politik antara sayap Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS.

MAMPAT yang terdiri daripada Angkatan Muda Keadilan (AMK), Pergerakan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) dan Dewan Pemuda PAS (DPP) dianggotai oleh Ketua, Setiausaha dan tiga pimpinan tertinggi Pemuda setiap parti itu.

Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, mesyuarat pertama MAMPAT diadakan semalam di ibu pejabat PAS di Kuala LUmpur dan ia akan diadakan setiap bulan selepas ini.

"Penubuhan MAMPAT akan memberikan kekuatan kepada Pemuda Pakatan Rakyat dan dapat membantu kita menyelesaikan sebarang isu berbangkit yang melibatkan hubungan parti-parti Pakatan dengan lebih cepat," kata beliau dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman blognya.

Sementara itu, berhubung perhimpunan membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang akan diadakan Sabtu ini anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Shamsul berkata, MAMPAT menyokong penuh perhimpunan tersebut dan akan memberikan komitmen dengan penyertaan ahli-ahli Pemuda Pakatan.

"Kita percaya perhimpunan tersebut akan berlangsung secara aman seperti mana yang dirancang.

"Kita meminta kerjasama pihak polis untuk membantu mengawal keselamatan semua pihak," katanya.

mstar

PEMUDA UMNO PERAK HARAP CERMIN DIRI


Inilah wajah-wajah tindak tanduk UMNO yang menyebabkan orang bukan Islam menyampah dengan slogan "keadilan dalam Islam", "Islam cara hidup", "Islam Rahmat Sekian Alam" dan banyak lagi slogan yang terpampang di kain rentang, bunting atau spanduk ketika menyambut hari-hari seperti mengingati Maulidur Rasul, Isra' mikraj, Maal Hijrah dan Nuzuk Quran.

Di mana maruah dan harga diri kita sebagai seorang yang mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH.

Bukankah kita diingatkan bahawa:


"berlaku adillah kamu, kerana ia hampir kepada TAQWA"


"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang

yang menegakkan KEADILAN kerana Allah, lagi menerangkan KEBENARAN dan jangan

sekali-kalikebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak

melakukan KEADILAN. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap

adil itu lebih hampir kepada takwa dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah


Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan." Al Maidah:8" Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang sentiasa

menegakkan KEADILAN, lagi menjadi saksi (yang menerangkan KEBENARAN) kerana Allah,

sekalipun terhadap diri kamu sendiri atau ibu bapa dan kaum kerabat kamu. Kalaulah

orang (yang didakwa) itu kaya atau miskin (maka janganlah kamu terhalang daripada

menjadi saksi yang memperkatakan KEBENARAN disebabkan kamu bertimbang rasa), kerana

Allah lebih bertimbang rasa kepada keduanya. Oleh itu, janganlah kamu turutkan hawa

nafsu supaya kamu tidak menyeleweng dari KEADILAN. Dan jika kamu memutar-balikkan

keterangan ataupun enggan (daripada menjadi saksi), maka sesungguhnya Allah sentiasa

Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan. "


( سورة النساء , An-Nisa, Chapter #4, Verse #135)

Sumber:http://drhalimahali.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)