Firman Allah SWT:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)

Innity

Wednesday, June 17, 2009

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Utusan Malaysia

KOTA BHARU, 17 Jun :- Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Utusan Malaysia yang dianggap memutar belit kenyataannya.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, berita yang disiarkan akhbar tersebut sebelum ini sebagai berniat jahat dan ingin memalukannya.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya menggunakan perkataan 'nasihat saya mesti didengar' sebagaimana yang dilaporkan akhbar berkenaan bertarikh 15 Jun lalu.

"Bukan watak saya memaksa orang lain mendengar cakap saya, bahkan ia bukan sejarah dalam hidup saya untuk berbuat demikian seperti disiarkan akhbar terbabit," katanya selepas mesyuarat Exco, hari ini.

Akhbar terbabit pada 15 Jun lalu melaporkan Nik Abdul Aziz menegaskan kenyataan kerasnya terhadap mereka yang menyokong cadangan penubuhan kerajaan perpaduan oleh parti parti, hanya nasihat awal.

Menurut akhbar itu lagi beliau mengingatkan bahawa nasihatnya mesti didengar kerana mempunyai hujah jelas untuk menangkis cadangan yang dianggap sebagai ilham Umno.

Kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz berita itu ditulis dengan memutarbelit kenyataannya, ditambah pandangan penulis sendiri.

Selain pembohongan, katanya ia juga berupa hasutan terhadap saya terutama disebut 'kenyataan Nik Aziz dianggap suci dan selari dengan Islam oleh sebilangan besar pemimpin, ahli dan penyokong PAS yang ditulis dalam ruangan surat pembaca akhbar sama.

"Selain pembohongan untuk memburukkan nama baik saya, ia juga berupa hasutan supaya rakyat memandang buruk pada saya.

"Saya telah menyerahkan kepada peguam hari ini untuk mengambil tindakan ke atas akhbar terbabit dan penulis rencana (surat pembaca) terbabit," katanya.

Surat pembaca disiarkan akhbar terbabit pada 16 Jun bertajuk 'Nik Aziz memutlakkan nasihatnya bercanggah hukum-hakam.'

Ketika ditanya perasaan dalam menghadapi situasi berkenaan beliau melahirkan rasa dukacita serta rasa malu dengan apa yang berlaku.

Tambah beliau lebih mendukacitakan lagi apabila penulis terbabit mengajak semua mufti termasuk alim ulamak untuk memberi pandangan berhubung masalah berkenaan.

"Ini semua kerja yang tidak masuk akal lebih lagi bila saat nak menghadapi pilihan raya kecil.. macam ni lagilah untuk menambahkan rasa kebencian kepada saya dan PAS," ujarnya.

Sumber:Harakahdaily.

Eksklusif: Sah! Hakim-Hakim Durjana Mahkamah Rayuan Berjaya Pastikan Nizar Akan Di Tewaskan Berhubung Pembelaan Kes Menteri Besar Perak !!

Nampaknya dakwaan ramai pihak yang mengatakan krisis Perak didalangi oleh UMNO dan Barisan Nasional, bakal menjadi kenyataan kini. Ia berikutan sikap dan "kebiadapan" Hakim-Hakim Mahkamah Rayuan yang begitu lambat untuk mengemukakan ulasa keputusan kehakiman mereka. Pembelaan kes Menteri Besar Perak, Nizar Jamaluddin terhadap Zambry Kadir ke Mahkamah Persekutuan pasti akan terjejas ekoran sikap "tidak profesional" itu. Ulasan keputusan kehakiman itu adalah penting bagi membolehkan para peguam Nizar mempersiapkan pembelaan rapi di Mahkamah Persekutuan. Namun dengan kesulitan ini, peguambela Nizar terpaksa "meneka dan membuat ramalan" mengapa Mahkamah Rayuan mengumumkan Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar yang sah. Amatlah menyedihkan ini berlaku lagi terhadap Hakim-Hakim di negera kita. Sangkaan kita, dengan tercetusnya isu VK Linggam dan kemudiannya pembayaran X-Gratia "Gantirugi" kepada bekas hakim-hakim yang telah dipecat dulu, maka badan kehakiman itu akan kembali berubah. Namun, segalanya hanya tinggal harapan. Bahkan institusi kehakiman di negara kita terus dicemari bahkan lebih parah lagi. Malah, dalam kes Nizar pihaknya telah meminta ulasan kehakiman itu beberapa kali namun tidak dilayan oleh pihak hakim terbabit. Apakah kita harus mempercayai lagi hakim-hakim sebegini terus bertugas untuk memperbetulkan amalan udang-undang di negara kita?. Sebelum ini, Hakim Dato’ Md Raus Shariff bersama-sama Hakim Dato’ Zainun Ali dan Hakim Dato’ Ahmad Maarop di Mahkamah Rayuan mencapai keputusan kontroversi dengan mengumumkan Zambry Kadir sebagai Menteri Besar yang sah tanpa merujuk kepada keputusan bertulis yang telah dibuat oleh Hakim Mahkamah Tinggi sebelum itu.

Mengikut amalan standard badan kehakiman, mereka mempunyai 30 hari untuk menghasilkan ulasan keputusan kehakiman, dan dalam kes Nizar, mereka mempunyai masa sehingga 19 Jun untuk mengemukakan dokumen tersebut. Surat telah dihantar dan Nizar juga menjelaskan jangka masa 30 hari tidak boleh dijadikan alasan mengapa ulasan kehakiman tidak dapat keluarkan dengan lebih awal. Lagipun, kata Nizar, Mahkamah Rayuan pernah membuktikan mukjizat dengan meluluskan rayuan Dr Zambry dalam masa kurang dari 24 jam. Mahkamah Rayuan menyegera dan meluluskan permohonan Dr Zambry untuk membekukan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memutuskan Nizar adalah Menteri Besar yang sah. Bukankah ini jelas menunjukkan bahawa kesemua hakim terbabit telah melanggar prinsip ketelusan dan keadilan yang sepatutnya dilaksanakan dalam undang-undang. Ini tidak, mereka pula yang sanggup "dikambing-hitamkan" untuk melacurkan undang-undang itu sendiri. Apa yang jelas, kes yang dialimi oleh Nizar ini hampir sama dengan kes yang berlaku terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dalam kes liwatnya, barisan peguam Anwar telah beberapa kali memohon supaya pihak pendakwaraya menyerahkan beberapa dokumen penting untuk memudahkan mereka membuat pembelaan bila kes itu mula dibicarakan pada 1 Julai ini. Namun, segalanya tidak dilayan dan Mahkamah Tinggi akan membuat keputusan rayuan itu pada 22 Jun ini. Namun, apakah segala dokumen itu dapat diserahkan?. Sudah pasti harapannya agak kabur kerana semua yang berlaku ini adalah akibat campurtangan pihak kerajaan dalam institusi kehakiman di negara kita.

[Maka, sahlah kini sejak Najib Razak menjadi Perdana Menteri beliau banyak menerima tunjuk ajar dan nasihat daripada mantan PM Mahathir Mohamad terutamanya dalam hal untuk "membeli dan melobi hakim". Inilah yang berlaku terhadap Anwar 10 tahun yang lalu. Anwar kini menjadi "duri dalam daging" buat Mahathir, maka beliau tidak mahu terus dimalukan. Beliau sudah pasti mahu melihat yang keputusannya memecat Anwar pada tahun 1998 kerana "kes liwat" itu adalah benar belaka. Jika Anwar tidak ke dalam gara-gara "Kes Saiful" ini, sudah pasti beliau akan mendapat malu yang lebih besar. Lantaran itulah, ilmu "memenjara mahkamah" daripada membuat keputusan yang adil dan saksama telah dilakukan semula. Akhirnya rakyat dapat melihat dengan jelas kebobrokan mereka semua ini sebenarnya].

Sumber:pahangdaily.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

Bloglist 1

Apa Perkongsian Mereka (10 Paling Terkini)